Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η μάχη της… καθαρίστριας στα σχολεία της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και στον καθαρισμό των σχολικών μονάδων του Δήμου Καβάλας, αναφέρθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη (9/9) ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προσχολικής Αγωγής, Φιλήμων Ξουλόγης και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κυριάκος Κελίδης και Θανάσης Δασκαλούδης.

Όπως τόνισε αρχικά ο δήμαρχος Καβάλας, «γίνεται μια ενημέρωση για το θέμα των σχολείων που ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα και για τους παιδικούς σταθμούς, γιατί το τελευταίο διάστημα ακούγονται από μια πλευρά πολλά, ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν καλά τα σχολεία, ενώ εμείς λέμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν άριστα».

«Αυτή την στιγμή γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τον Δήμο για να τελειώσουν όλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας…»

«Σκοπός μας είναι η αλήθεια γιατί δεν θέλουμε να εξωραΐζουμε τα πράγματα ούτε να σπέρνουμε τον πανικό και την κινδυνολογία σε μαθητές και γονείς. Μπορεί τα σχολεία που έκλεισαν τον Ιούλιο και αμέσως καθαρίστηκαν να παραμένουν ακόμη καθαρά απόλυτα; Όχι βέβαια. Ήμασταν όμως σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή και οι εργασίες έγιναν όπως έπρεπε. Αυτή την στιγμή γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τον Δήμο για να τελειώσουν όλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εμείς ζητήσαμε περισσότερες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, όμως αυτοί που μας κουνάνε το δάκτυλο και λένε διάφορα, δήλωναν άλλα στοιχεία. Με βάση αυτά καθορίστηκε ο αριθμός αυτών που θα είναι πλήρους απασχόλησης και ποιος ο αριθμός της μερικής απασχόλησης. Έχει γίνει όμως ένας σωστός καταμερισμός, ενδεχόμενα όμως σε κάποια σχολεία να υπάρξει μια δυσκολία και να δουλέψουν οι καθαρίστριες περισσότερο. Θα προσλάβουμε από τον Δήμο όμως και κάποιες άλλες καθαρίστριες, ώστε να είναι πιο εύκολη η δουλειά στα μεγάλα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καβάλας.

«Το πρόβλημα είναι ότι εδώ στην Καβάλα άλλα δήλωσε η προηγούμενη διοίκηση, ότι άλλες αίθουσες θα καθαρίζονται και άλλες συμβάσεις κάναμε…»

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Δασκαλούδης, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής τόνισε σχετικά ότι «για το θέμα των καθαριστριών ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες. Κατηγορηθήκαμε ότι δεν μεριμνήσαμε έτσι ώστε να πάρουμε τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, όπως έγινε σε άλλους Δήμους. Εμείς ως Δευτεροβάθμια  ζητήσαμε 32 καθαρίστριες και 35 η Πρωτοβάθμια. Μέχρι τώρα οι καθαρίστριες πληρωνόταν με βάση τις αίθουσες διδασκαλίας. Αυτές οι αίθουσες είναι καταγεγραμμένες από τους διευθυντές, σε ένα σύστημα που ονομάζεται «my school» και εκεί βρίσκονται όλα τα δεδομένα των σχολείων. Με βάση αυτά έβγαζε πόσες αίθουσες δικαιολογούνται στον Δήμο Καβάλας. Δικαιολογούνται λοιπόν 481 αίθουσες διδασκαλίας και με βάση αυτό το νούμερο, έβγαλε και την ανάλογη δαπάνη για να πληρώνουμε τις καθαρίστριες. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ στην Καβάλα άλλα δήλωσε η προηγούμενη διοίκηση, ότι άλλες αίθουσες θα καθαρίζονται και άλλες συμβάσεις κάναμε. Αποτέλεσμα να έχουμε 112 αίθουσες επιπλέον από αυτές που δικαιολογούσε το υπουργείο, προκαλώντας μια δαπάνη στην Σχολική Επιτροπή, της τάξης των 50.000 ευρώ, για την Δευτεροβάθμια κάθε χρόνο, και 35.000 για την Πρωτοβάθμια. Δαπάνη που καλούνταν να πληρώσουν από τα λειτουργικά τους έξοδα, οι σχολικές επιτροπές».

«Είμαστε από τους λίγους Δήμους που προλάβαμε και πήραμε καθαρίστριες τόσο έγκαιρα. Τις πήραμε με την βοήθεια των υπαλλήλων του Δήμου και από την Δευτέρα θα είναι στα σχολεία»

«Με βάση αυτά τα νούμερα πήρε τις αίθουσες που υπήρχαν τα προηγούμενα έτη και είπε ότι θα βγάλει πόσες καθαρίστριες χρειάζονται τώρα που γίνονται ορισμένου χρόνου. Αν καταλάβαμε καλά και με βάση τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου, όσες καθαρίστριες είχαν από 14 αίθουσες και πάνω γινόταν πλήρους απασχόλησης. Όσες είχαν από 13 και κάτω γινόταν μερικής απασχόλησης. Εμείς στη Δευτεροβάθμια είχαμε μόλις 3 καθαρίστριες των 14 αιθουσών. Έτσι προέκυψε αυτός ο αριθμός και δεν το δρομολογήσαμε εμείς. Μέχρι το 2013 ο μέσος όρος αιθουσών που είχαν οι καθαρίστριες ήταν 15 αίθουσες για κάθε μία, ενώ το 2014-15 ο μέσος όρος έπεσε στις 11 αίθουσες , πράγμα που μειώνει και τις απολαβές τους. Δεν είχαμε εμείς καμία ευθύνη γι αυτό το νούμερο. Εμείς ζητήσαμε άλλα στοιχεία, αλλά το υπουργείο έκρινε να προσλάβει αυτό τον αριθμό βάσει των αριθμών που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτές τις καθαρίστριες που έχουμε, προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν επιμερισμό, ώστε κάθε σχολείο, να έχει τουλάχιστον μία καθαρίστρια. Υπήρχαν μικρά σχολεία που δεν θα δικαιολογούσαν μία. Επειδή όμως έπρεπε να υπάρχουν δύο καθαρίστριες, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και μετά μία άλλη, γι’ αυτό έγινε όλη η αλλαγή που βλέπουμε. Αυτό έγινε εξαιτίας του κορωνοϊού. Κάναμε ό,τι γινόταν για να καλύψουμε όλα τα σχολεία και θα το κάνουμε. Είμαστε από τους λίγους Δήμους που προλάβαμε και πήραμε καθαρίστριες τόσο έγκαιρα. Τις πήραμε με την βοήθεια των υπαλλήλων του Δήμου και από την Δευτέρα θα είναι στα σχολεία», σημείωσε ακόμη ο κ. Δασκαλούδης.

«Ειδικά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε μεγάλο ποσοστό κάλυψης καθαριστριών»

Ο κ. Κελίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισήμανε στις δηλώσεις του: «Διάγουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όμως το σημαντικό είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Όμως βλέπουμε τα πράγματα από μια θετική σκοπιά και θα πάμε καλά γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις στα σχολεία. Αυτές οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Ειδικά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε μεγάλο ποσοστό κάλυψης καθαριστριών. Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μένει να λύσουμε ζητήματα σε 3-4 σχολεία. Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου και θα συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού για να νοιώθουν ασφαλείς και παιδιά και γονείς. Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν θετικά για να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα και δεν θα πρέπει να σπέρνουμε δαιμόνια χωρίς να υπάρχει λόγος. Θέλουμε να λειτουργούν όλα σε πλήρη διαύγεια γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, σκοπός μας ήταν να αλλάξουμε τον προσανατολισμό. Αλλάζουμε γιατί εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς γι’ αυτό και δεν θέλουμε να διαχειριζόμαστε τα χρήματα των σχολικών επιτροπών, αλλά να τα διαχειρίζονται στα σχολεία, γιατί θεωρούμε ότι οι διευθυντές είναι αυτοί που σέβονται και εκτιμούν το δημόσιο χρήμα. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η σχολική ΣΑΤΑ που έχει σχέση με την επισκευή των σχολικών κτιρίων. Όλα αυτά τα χρόνια δεν την εκμεταλλευόμασταν και αναγκαζόμασταν να πληρώνουμε από τα λειτουργικά μας έξοδα για να γίνονται επισκευές».

Τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τέλος ο Φιλήμονας Ξουλόγης, υπογράμμισε: «Ξεκινήσαμε πέρυσι στους παιδικούς σταθμούς, απορροφώντας όλα τα παιδάκια. Ο αριθμός που είχαμε απορροφήσει σε βρέφη και νήπια ήταν 548. Τότε σχεδιάζαμε την επόμενη χρονιά από πέρυσι τον Νοέμβριο. Με τα 19 άτομα της κοινωφελούς που ζητούσαμε, ο σχεδιασμός του νομικού προσώπου ήταν να απορροφήσουμε μέχρι και 600 παιδιά, μιλώντας για κανονικές συνθήκες. Τον Ιούλιο ανοίξαμε για ένα μήνα και κάναμε ερωτήσεις στο υπουργείο, να μας απαντήσουν πως θα λειτουργήσουμε από 1 Σεπτεμβρίου και απάντηση δεν πήραμε. Τώρα σχεδιάζουμε όπως από την μέρα που κλείσαμε, για το πώς θα είναι κατανεμημένο το προσωπικό και πόσα παιδιά θα έχουμε. Τον Αύγουστο ήρθε η οδηγία του ΕΟΔΥ για μη σύμπτυξη τμημάτων. Τώρα θα μαζεύονται τα παιδιά ανά τμήμα και αυτό θέλει περισσότερο προσωπικό. Βλέποντας την έλλειψη προσωπικού, πήραμε απόφαση μέχρι να έρθει το προσωπικό από την κοινωφελή θα δουλεύουμε 7.45- 1.45. Έχουν απορροφηθεί 520 παιδιά που έκαναν αιτήσεις και θα τα καλούμε σταδιακά, όσο έρχονται άτομα από την κοινωφελή εργασία. Από αυτά τα παιδιά που πήραμε, τα βρέφη είναι 236 και τα νήπια 284. Οι βρεφονηπιοκόμοι αρχίζουν να έρχονται και ταυτόχρονα θα καλούμε τα αντίστοιχα παιδιά, ώστε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να πάρουμε όλα τα παιδιά. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο για ΚΥΣΠΕ, αφού μπροστά μας βρίσκεται και μια άλλη προκήρυξη, για να ενταχθούν τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων στο ΕΣΠΑ. Προνοήσαμε λοιπόν να μην μείνουν έξω αυτά τα παιδιά. Μετά από όλα αυτά, θα επιστρέψουμε στο ωράριο 7πμ-4μμ. Χθες έγινε συνεδρίαση της επιτροπής μοριοδότησης για να βάλουμε την υπογραφή για να μπορούμε από σήμερα να καλούμε παιδιά. Φυσικά όλα θα γίνονται με πλήρη υγειονομική κάλυψη. Εκείνο που θέλω να ζητήσω, είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και των γονέων των παιδιών και να υπάρχει κατανόηση στο σχέδιο προσέλευσής και αποχώρησής τους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...