Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ίδια γεύση με πέρυσι αφήνει η σχολική χρονιά

Ημέρα:

Αργύρης Μυστακίδης: Στις πανελλαδικές εξετάσεις κανείς δεν προσέρχεται έχοντας κατακτήσει την τελειότητα / Κανείς δεν τα ξέρει όλα, αλλά δεν χρειάζεται να τα ξέρεις όλα για να εισαχθείς σε μία πανεπιστημιακή σχολή.

Αυλαία ρίχνει η φετινή σχολική χρονιά σε Γυμνάσια και Λύκεια, με τους μαθητές να έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα στις εξετάσεις και δη αυτοί της Γ’ Λυκείου, στις πανελλαδικές.

Για το τι θα ισχύσει τις επόμενες ημέρες αναφορικά με τις ημερομηνίες των εξετάσεων, το πως κύλησε γενικότερα η φετινή σχολική χρονιά, αλλά και τι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι, ειδικά των πανελλαδικών εξετάσεων, μίλησε στον «Ενήμερο» ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πυρήνας», Αργύρης Μυστακίδης.

Οι ημερομηνίες εξετάσεων Λυκείων και Γυμνασίων, αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων

«Η σχολική χρονιά για τα Λύκεια ουσιαστικά έχει τελειώσει. Η τυπική ημερομηνία λήξης είναι την Παρασκευή (17/5). Ακολούθως αρχίζουν οι εξετάσεις, που θα διαρκέσουν από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 14 Ιουνίου. Στα Γυμνάσια η σχολική χρονιά τελειώνει στις 29 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις ξεκινούν στις 3 Ιουνίου και τελειώνουν στη 17. Βέβαια για τους μαθητές που τελειώνουν την Γ’ Λυκείου, στις 31/5 ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και τελειώνουν στις 12 Ιουνίου, ενώ για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ., αρχίζουν στις 30/5 και ολοκληρώνονται στις17/6. Θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 28 Ιουνίου και έτσι θα τελειώσει και αυτή η φετινή χρόνια», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης. 

«Πρακτικά είμαστε στα περσινά επίπεδα εισακτέων…»

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Μυστακίδης επισήμανε: «Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων που είναι 68.851, περισσότεροι κατά 277 από ό,τι πέρυσι. 100 θέσεις αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει στο Διδυμότειχο και οι υπόλοιπες 177 θέσεις είναι κατανεμημένες σε διάφορες σχολές. Πρακτικά είμαστε στα περσινά επίπεδα εισακτέων. Βέβαια, ας επισημάνουμε, ότι αυτός είναι ο θεωρητικός αριθμός εισακτέων, γιατί στην πράξη, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, εισάγονται λιγότεροι υποψήφιοι». 

«Η φετινή σχολική χρονιά μας αφήνει, όπως και οι προηγούμενες, μία αίσθηση ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ανταποκρίνεται, ούτε στις προσδοκίες των μαθητών, ούτε στις προσδοκίες των εκπαιδευτικών…»

Για το αποτύπωμα που αφήνει η φετινή σχολική χρονιά, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Η φετινή σχολική χρονιά μας αφήνει, όπως και οι προηγούμενες, μία αίσθηση ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ανταποκρίνεται, ούτε στις προσδοκίες των μαθητών, ούτε στις προσδοκίες των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και με ταχύ ρυθμό, προκειμένου να επικαιροποιηθεί και να μπορεί μέσα στον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο ένας εκπαιδευτικός να διδάσκει με επάρκεια το αντικείμενο του. Υπάρχει πάντα μεγάλη απώλεια διδακτικού χρόνου σε εκδρομές και πολλές άλλες δραστηριότητες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί με επάρκεια η ύλη, ώστε να νιώσουν και τα παιδιά ότι έχουν κατακτήσει το γνωστικό αντικείμενο, το οποίο διδάσκονται. Βασικό ζητούμενο είναι επίσης και η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών». 

«Οι εξετάσεις είναι πάντοτε μία αγχώδης περίοδος – Τα παιδιά να λειτουργήσουν με πολύ συντονισμένο και προγραμματισμένο τρόπο…»

Για τις εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια που αρχίζουν το επόμενο διάστημα, ο κ. Μυστακίδης ανέφερε: «Οι εξετάσεις είναι πάντοτε μία αγχώδης περίοδος για τα παιδιά και συνδυάζεται με το τέλος της σχολικής χρονιάς και τη φυσιολογική κόπωση που συνεπάγεται. Είναι μία περίοδος, όμως, στην οποία θα πρέπει τα παιδιά να λειτουργήσουν με πολύ συντονισμένο και προγραμματισμένο τρόπο. Θα πρέπει να κάνουν επαναλήψεις, οι οποίες να είναι ουσιαστικές, να καλύψουν τα βασικά σημεία της ύλης και το πνεύμα το οποίο πρέπει να τα διακατέχει να είναι μαχητικό. Να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα στη διάρκεια της εξέτασης μέχρι και το τελευταίο λεπτό».

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός, στον οποίο κανείς δεν προσέρχεται έχοντας κατακτήσει την τελειότητα. Άρα οι αδυναμίες οι δικές τους είναι και αδυναμίες των συνυποψηφίων τους…»

«Ειδικά βέβαια στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, που εκεί το άγχος είναι ακόμα μεγαλύτερο, θα πρέπει να τους συμβουλέψουμε ότι οι εξετάσεις αυτές είναι ένας διαγωνισμός, στον οποίο κανείς δεν προσέρχεται έχοντας κατακτήσει την τελειότητα. Αδυναμίες έχουν όλοι και όλες οι υποψήφιοι και υποψήφιες. Θα πρέπει να δουν τη διαδικασία με ιδιαίτερη ψυχραιμία, ώστε να καταθέσουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό της τελευταίας εξέτασης το καλύτερο δυνατό που μπορούν. Κανείς δεν τα ξέρει όλα, αλλά δεν χρειάζεται να τα ξέρεις και όλα ή να τα γράψεις όλα για να εισαχθείς σε μία πανεπιστημιακή σχολή. Το ζητούμενο είναι να καταφέρει ο κάθε υποψήφιος να καταθέσει με επάρκεια αυτά που γνωρίζει, ώστε να ανταμειφθεί βαθμολογικά. Ας κάνουν, λοιπόν, την βέλτιστη προσπάθειά τους κι από εκεί και πέρα θα δουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο της προσπάθειας που έχουν καταβάλει», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Αργύρης Μυστακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...