Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το ψάρι λαγοκέφαλος εμφανίστηκε στον Στρυμονικό Κόλπο

Ημέρα:

spot_img

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών της Νέας Περάμου, μετά την είδηση που διαδόθηκε την Πέμπτη (19/10), ότι στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου ενδέχεται να έχει κάνει την εμφάνισή του το τοξικό και με πανίσχυρο δηλητήριο ψάρι, με την ονομασία λαγοκέφαλος.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο συνταξιούχος κτηνίατρος, Χριστόφορος Παλαμίδης, ο οποίος τις πρωινές ώρες της Τρίτης (17/10), όταν με τη βάρκα και με τη μέθοδο του «καθετί» ψάρευε στην περιοχή της Κάριανης, ξαφνικά σε βάθος 6 με 8 μέτρων άρχισε να βγάζει κάποια άγνωστα ψάρια.

Η περιγραφή του συνταξιούχου κτηνίατρου, ο οποίος ψάρεψε τους λαγοκέφαλους

«Έτρωγαν λαίμαργα και δεν προλάβαινα να δολώσω τα αγκίστρια. Είχα πέσει σε κοπάδι. Είχαν μήκος 10-12 εκατοστά και χρώμα που έμοιαζε με του κολιού. Το κάτω μέρος ήταν άσπρο που φούσκωνε όταν τα έβγαζα από το νερό κι όταν τα έριχνα στον κουβά έβγαζαν ένα χαρακτηριστικό ήχο. Επίσης είχαν μεγάλα μπροστινά δόντια. Τα τελευταία 40 χρόνια που ψαρεύω ερασιτεχνικά με τη βάρκα στο Στρυμονικό κόλπο δεν είχα ξαναδεί τέτοια ψάρια. Υποψιάστηκα ότι μπορεί να είναι λαγοκέφαλοι, αλλά με προβλημάτισε ο μεγάλος αριθμός τους. Ήξερα ότι είχαν παρουσιαστεί στη Κρήτη και σε άλλα νησιά του Ν. Αιγαίου και δεν είχα συγκρατήσει επακριβώς την εικόνα τους, όπως την είχαν παρουσιάσει στα Μ.Μ.Ε. Βγαίνοντας τα φωτογράφησα, μπήκα κατευθείαν στο διαδίκτυο, όπου διαπίστωσα ότι ήταν πράγματι λαγοκέφαλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κ. Παλαμίδης.

Μόλις δυο χιλιοστά του γραμμαρίου δηλητήριο του λαγοκέφαλου, μπορεί να σκοτώσουν άνθρωπο, επισημαίνει ο ιχθυολόγος του ΙΝ.ΑΛ.Ε. της Νέας Περάμου, Σ. Κυπαρίσσης

Ο κ. Σωτήρης Κυπαρίσσης, Ιχθυολόγος του ΙΝΑΛΕ

Ο «Ενήμερος» και το Kavala Web News, ζήτησαν την επιστημονική άποψη του ιχθυολόγου – ερευνητή του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών της Νέας Περάμου, Σωτήρη Κυπαρίσση, για το κατά πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα πράγματα με το συγκεκριμένο ψάρι.

«Αυτά τα ψάρια λέγονται λεσσεψιανά κι έχουν έρθει από την Ερυθρά, όταν ενώθηκε αυτή με την Μεσόγειο. Είναι ένα ψάρι – μετανάστης κι έχουμε επιβεβαιωμένα πέντε συνολικά είδη λαγοκέφαλων στην ανατολική Μεσόγειο. Το συγκεκριμένο, από τις φωτογραφίες που είδα, μοιάζει να είναι ο Lagocephalus sceleratus, που είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος από όλα τα είδη. Τα ψάρια αυτά έχουν στο δέρμα και στα εντόσθια τους, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις και στη σάρκα τους, τετραδοτοξίνη, η οποία είναι μια νευροτοξίνη κι είναι ίσως το πιο ισχυρό δηλητήριο που έχει φτιάξει η φύση. Χρειάζονται μόλις δυο χιλιοστά του γραμμαρίου για να σκοτώσουν έναν άνθρωπο! Είναι πολύ ισχυρό το δηλητήριο κι είναι νευροπαραλυτικό. Μέσα στο 24ωρο, αν δεν προλάβει αυτός που έχει καταναλώσει λαγοκέφαλο, πεθαίνει από ασφυξία ουσιαστικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Κυπαρίσσης.

Αστραπιαία η εξάπλωση του λαγοκέφαλου – Όποιος δοκιμάσει το συγκεκριμένο ψάρι παίζει τη ζωή του κορώνα – γράμματα!

Ο λαγοκέφαλος, πήρε αυτό το όνομα από το δύο μεγάλα δόντια που έχει μπροστά στην πάνω και κάτω γνάθο που το κάνουν να μοιάζει με λαγό. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 60-100 εκατοστά και το βάρος του τα 3-5 κιλά.

«Η εξάπλωση του συγκεκριμένου είδους είναι αστραπιαία. Η πορεία που διαγράφει είναι μετά το Σουέζ προς τα ανατολικά, πρώτα Ισραήλ, μετά Κύπρο και Ρόδο και στη συνέχεια Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάποιοι παράτολμοι λένε ότι το τρώνε, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά αν το κάνουν παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή τους. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Όποιος αποφασίσει να δοκιμάσει λαγοκέφαλο παίζει τη ζωή του», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο ιχθυολόγος – ερευνητής του ΙΝ.ΑΛ.Ε. Νέας Περάμου.

Αν υπάρχει όντως στον Στρυμονικό κόλπο σε ένα με δυο χρόνια θα είναι κοινό ψάρι σε όλες τις ακτές της Π.Ε. Καβάλας!

Ερωτηθείς σχετικά αν μετά τον Στρυμονικό κόλπο μπορεί να εντοπιστούν λαγοκέφαλοι στο σύνολο των ακτών της Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Κυπαρίσσης απάντησε: «Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται γενικά για επιθετικά ψάρια που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους ψαράδες. Δεν σταματάνε με τίποτα και η εξάπλωσή τους είναι ραγδαία. Αν το έχουμε δει στον Στρυμονικό κόλπο, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα, σε ένα με δυο χρόνια, μπορεί να είναι και κοινό πλέον. Το 2007 εμφανίστηκε στην Κρήτη και σε δέκα χρόνια είναι στον Στρυμονικό. Το μόνο που μένει είναι να περάσει και στη Μαύρη Θάλασσα».

Κανένα πρόβλημα με τη φυσική επαφή ανθρώπου – λαγοκέφαλου – Μύθοι τα περί επιθέσεων σε ανθρώπους από το συγκεκριμένο είδος ψαριού

Σε σχέση με κάποιους μύθους που κυκλοφορούν ότι ο λαγοκέφαλος επιτίθεται και σε ανθρώπους, ο κ. Κυπαρίσσης, δήλωσε: «Δεν έχουν οι άνθρωποι να φοβηθούν τίποτα από το να τους επιτεθεί το ψάρι. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει φόβος από το ψάρι σε φυσική επαφή. Το πρόβλημα είναι να το φάμε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτό,  ούτε καν για δοκιμή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα. Όσοι εντοπίζουν λαγοκέφαλους, καλό είναι να ειδοποιούν τις αρχές. Εμείς  παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον άνθρωπο που τα έπιασε για να σιγουρευτούμε για το είδος, καθώς μιλάμε μέχρι τώρα με βάση τις φωτογραφίες που έχουμε δει. Όποιος ψαράς εντοπίσει το συγκεκριμένο ψάρι καλό είναι να μας κάνει ένα τηλέφωνο στο ΙΝ.ΑΛ.Ε.».

Όποιος βρίσκει παρόμοια ή περίεργα ψάρια να επικοινωνεί με το ΙΝ.ΑΛ.Ε. – Το θέμα είναι σοβαρό, λέει ο κ. Κυπαρίσσης

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν περίμενε την εμφάνιση του συγκεκριμένου είδους ψαριού στην περιοχή μας, ο κ. Κυπαρίσσης, απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν το περιμέναμε. Φαίνεται ότι είναι νεαρά ψάρια, άρα υπάρχει πληθυσμός εδώ που έχει γεννήσει κάπου. Όποιος βρει όποιο ψάρι μοιάζει με λαγοκέφαλο ή είναι κάποιο περίεργο ψάρι ας επικοινωνήσει μαζί μας για να εκτιμήσουμε τι υπάρχει. Θα πρέπει να ενημερωθεί κι ο κόσμος και το ποιες ενέργειες θα κάνουμε είναι κάτι που θα το δούμε άμεσα. Η πληροφορία θα πρέπει να διασπαρεί όσο το δυνατό περισσότερο, γιατί το θέμα είναι σοβαρό».

Τέλος ο κ. Κυπαρίσσης πρόσθεσε ότι μιλώντας με τον πρώην διευθυντή του ΙΝΑΛΕ (Δρ Αργύρη Καλλιανιώτη) πληροφορήθηκε ότι λαγοκέφαλους έχουνε πιάσει και στο παρελθόν στην περιοχή αλλά ελάχιστα μεμονωμένα άτομα. Φυσικά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι κάτι διαφορετικό και μπορεί να δείχνει που φαίνεται περίεργο ή ασυνήθιστο. Επίσης, το ψάρι πρώτη φορά εντοπίστηκε το 2013 στα Τούρκικα νερά απέναντι από την Κω. Από τότε η  εξάπλωση του και βόρεια και ανατολικά στη Μεσόγειο είναι ραγδαία. Στην Κρήτη εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2007.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...