Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Χρήστος Παπαδόπουλος: Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα με τον κορωνοϊό

Ημέρα:

spot_img

Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα απ’ αυτήν. Δυστυχώς, δεν προσέξαμε όσο θα έπρεπε το προηγούμενο διάστημα και τα χειρότερα έπονται. Δεν έχουμε τον τρόπο και τους μηχανισμούς να το περιορίσουμε όλο αυτό που συμβαίνει», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος. Μόνος του ο κορωνοϊός δεν φεύγει… ο Θεός να βάλει το χέρι του…»

«Τα μέτρα δεν τηρούνται, παρά μόνο στα χαρτιά, οπότε δεν βλέπω πως μπορούμε να ξεμπλέξουμε. Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος. Μόνος του ο κορωνοϊός δεν φεύγει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Αναφορικά με το πιθανό άνοιγμα των δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Ακολουθούν μεγαλύτερα ανοίγματα δραστηριοτήτων και αυτά γίνονται γιατί η Οικονομία στενάζει και δεν αντέχει άλλο. Οι πολίτες δεν έχουν καμιά διάθεση να εφαρμόσουν τα μέτρα. Δυστυχώς όμως ο κορωνοϊός με τα ανοίγματα δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και το άνοιγμα των συνόρων, αυξάνεται και δεν μειώνεται. Στα εμβόλια επίσης η χώρα μας είναι πίσω, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές, καμιά σχέση με άλλες χώρες που είναι πολύ μπροστά, άρα γενικότερα με αυτούς τους ρυθμούς και με τα δεδομένα, δηλαδή χαμηλό ποσοστό ανοσίας από τους εμβολιασμούς, μη τήρηση μέτρων περιορισμού, μη βελτίωση του καιρού, όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που πραγματικά λέμε ο Θεός να βάλει το χέρι του».

«Εδώ και εβδομάδες φαινόταν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. – Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η πίεση στο Γ.Ν.Κ. το επόμενο διάστημα»

 Ειδικότερα για την εξέλιξη της πανδημίας και το πως έφτασαν οι Δήμοι Καβάλας και Θάσου να περάσουν στο βαθύ «κόκκινο», ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Εδώ και εβδομάδες φαινόταν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Απορώ μάλιστα πως αργήσαμε να φτάσουμε ως εδώ. Τώρα δεν μπορεί με αυτήν την εξάπλωση που έχουμε να σταματήσει εύκολα όλο αυτό και να περιοριστεί. Ο ιός περιορίζεται ή με ανοσία μέσω εμβολίων είτε με μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Ούτε το ένα έχουμε, ούτε το άλλο. Κι εδώ που τα λέμε ποιον να ελέγξεις πρώτον; Αυτό που με ανησυχεί δεν είναι τα 50 ή 100 κρούσματα, αλλά ότι δεν έχουμε τρόπο να τα περιορίσουμε πλέον. Θα σταματήσει κάποτε αυτή η διασπορά, ναι, αλλά θα χρειαστεί ακόμη πολύ καιρό».

Σχετικά με την πίεση που ασκείται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας παρατήρησε: «Είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη πίεση στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Θα έχουμε δυστυχώς περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους».

«Αυτοί που θα βλέπουμε να αρρωσταίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι όσοι αρνούνται το εμβόλιο κι αυτοί που δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας…»

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Δευτέρας (19/4), οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές COVID του Γ.Ν.Κ. έφταναν τους 48, με τους 17 εξ αυτών να προέρχονται από την Π.Ε. Δράμας, απ’ όπου και δεν θα μεταφερθούν άλλοι ασθενείς προς το Νοσοκομείο της Καβάλας. Όσο για τους ασθενείς στη Μ.Ε.Θ. COVID του Γ.Ν.Κ. αυτοί ανέρχονταν στους 7.

Σε ερώτηση για το πως σχολιάζει όλους όσοι συνεχίζουν να μην πιστεύουν στην πανδημία ή είναι αρνητές των εμβολίων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Περαστικά τους αν νοσήσουν! Αυτοί που θα βλέπουμε να αρρωσταίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι όσοι αρνούνται το εμβόλιο κι αυτοί που δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τον εαυτό τους».

«Τα self tests είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει υπό προϋποθέσεις – Όσον αφορά τα rapid tests, οπωσδήποτε και προφανώς πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ και τώρα ειδικά»

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρησιμότητα των self tests, αλλά και για το αν πρέπει να αυξηθούν τα rapid tests, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, απάντησε: «Τα self tests είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως αν γίνονται με τον σωστό τρόπο, αν δηλώνονται όπως πρέπει κι αν αυτός που βγαίνει θετικός περιορίζεται. Αν ισχύσουν όλα αυτά, τότε ναι, τα self tests θα βοηθήσουν. Δεν θα λύσουν το πρόβλημα σίγουρα, αλλά θα το περιορίσουν κάπως. Όσον αφορά τα rapid tests, οπωσδήποτε και προφανώς πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ και τώρα ειδικά. Από εκεί και μετά όμως το θέμα είναι να σταματήσεις την περαιτέρω εξάπλωση κι αυτό φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκλογές ΤΕΕ: Ζητούμενο είναι η μεγάλη συμμετοχή

Απόστολος Παυλίδης: Τη συμμετοχή τη θέλουμε και μετά τις...

Μ. Λαζαρίδης: Ισχυρή Ελλάδα στις Βρυξέλες και πολιτική σταθερότητα

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν δύο διαστάσεις, οι οποίες είναι...

Πόνος και Δικαίωση: Η ιστορία ενός πατέρα που κατηγορήθηκε ψευδώς

Σήμερα θα πούμε μια σύντομη ιστορία με ένα πατέρα...

Ίδια γεύση με πέρυσι αφήνει η σχολική χρονιά

Αργύρης Μυστακίδης: Στις πανελλαδικές εξετάσεις κανείς δεν προσέρχεται έχοντας...

Ενημέρωσαν τον Θ. Μαρκόπουλο για τα θέματα του Αμυγδαλεώνα

Τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα και...

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν...

Στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη η Θάσος

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Θάσος...