Κώστας Τσιτσιλικάκης: Ουσιαστικά δεν έχουν ικανοποιηθεί πάγια αιτήματά μας / Έχουμε έναν οργανισμό παμπάλαιο / Τα βαρέα και ανθυγιεινά και τα αξίζουμε, αλλά και τα δικαιούμαστε
Με κεντρικό σύνθημα «Μετά το χειροκρότημα τι;», πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Παρασκευής (24/3) στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Α.Β. στην περιοχή του Αγίου Λουκά, εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, με κύρια αιτήματά τους την άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την αύξηση των μισθών τους, την επαναφορά του επιδόματος ετοιμότητας, καθώς και τη δημιουργία νέου οργανισμού.
Για την κινητοποίηση μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η παράσταση διαμαρτυρίας της Παρασκευής (24/3) αποτελεί την αρχή ενός κύκλου κινητοποιήσεων που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
«Ουσιαστικά δεν έχουν ικανοποιηθεί πάγια αιτήματά μας και υποσχέσεις που μας είχαν δοθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις…»
«Διαμαρτυρόμαστε ουσιαστικά για οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που μας απασχολούν όλα αυτά τα χρόνια. Πριν από τρία χρόνια στην έναρξη της πανδημίας, ο κόσμος μας χειροκρότησε. Αυτό που λέμε εμείς τώρα είναι «Μετά το χειροκρότημα τι;». Είναι ένα ρητορικό ερώτημα, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν ικανοποιηθεί πάγια αιτήματά μας και υποσχέσεις που μας είχαν δοθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτά που διεκδικούμε έχουν σχέση με την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας. Δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε στα 67 που βγαίνουμε στη σύνταξη να είμαστε το ίδιο αποδοτικοί με το σήμερα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και αποφάσεις του δευτερολέπτου. Αυτό που λέμε επίσης είναι άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και γιατί το αξίζουμε, αλλά και γιατί το δικαιούμαστε, λόγω της φύσης της δουλειάς μας. Τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν είναι μόνο οι οικονομικές απολαβές, αλλά και το συνταξιοδοτικό, που είναι το κύριο για εμάς, δηλαδή να μπορούμε να βγούμε πολύ νωρίτερα στη σύνταξη σε σχέση με αυτό που προβλέπεται γενικότερα για όλο το δημόσιο», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Κώστας Τσιτσιλικάκης.
«Έχουμε έναν οργανισμό παμπάλαιο, πάνω από 35 χρόνια. – Ζητάμε μια γενναία αύξηση μισθών, γιατί δεν έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια αυξήσεις…»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας αναφέρθηκε και στον υφιστάμενο οργανισμό του Ε.Κ.Α.Β., τονίζοντας σχετικά: «Έχουμε έναν οργανισμό παμπάλαιο, πάνω από 35 χρόνια. Από το 2016 θα έπρεπε να υπάρχει νέος οργανισμός, κάτι που δεν έχει γίνει, παρά το ότι κάθε φορά που αναλαμβάνει νέα διοίκηση στο Ε.Κ.Α.Β. Συστήνονται επιτροπές για συζήτηση και προτάσεις, αλλά ποτέ δεν προκύπτει νέος οργανισμός. Ένας νέος οργανισμός σημαίνει ότι ως διασώστες θα μπούμε σε αυτόν, διότι φαινόμαστε σαν πληρώματα ασθενοφόρου. Υπάρχουν οξύμωρα πράγματα που μας εμφανίζουν σαν πληρώματα κι όχι ως διασώστες. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ο νέος οργανισμός του Ε.ΚΑ.Β.».
Για τις αυξήσεις μισθών ο κ. Τσιτσιλικάκης σημείωσε: «Ζητάμε μια γενναία αύξηση μισθών, γιατί δεν έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια αυξήσεις. Ακόμη και τα 50 ευρώ παραπάνω που μας είπαν ότι θα μας δώσουν για το ανθυγιεινό επίδομα, δεν το έχουμε πάρει ακόμη. Παράλληλα, ζητάμε επιστροφή του επιδόματος ετοιμότητας που λαμβάναμε παλαιότερα και κόπηκε λόγω της τρόικας. Αφού δεν είμαστε πλέον σε μνημόνια θα μπορούσαν να το επαναφέρουν μιας και μας είχαν τάξει ότι θα μας το δώσουν».
«Όλα τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στους εργαζόμενους του Ε.Κ.Α.Β. – Πρέπει το επάγγελμά μας να μπει στα Πανεπιστήμια, να υπάρξει δηλαδή αναβάθμισή του…»
Μάλιστα ενόψει των εθνικών εκλογών, ο κ. Τσιτσιλικάκης επισήμανε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στους εργαζόμενους του Ε.Κ.Α.Β., ειδικά δε για θέματα όπως οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τις μονιμοποιήσεις του επικουρικού προσωπικού που βρίσκονται σε συνθήκες ελαστικής εργασίας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, με έμφαση τόνισε ακόμη: «Πρέπει το επάγγελμά μας να μπει στα Πανεπιστήμια, να υπάρξει δηλαδή αναβάθμιση του επαγγέλματος. Είμαστε ένα παραϊατρικό επάγγελμα. Όπως και οι νοσηλευτές υπάρχουν στα Τ.Ε.Ι., έτσι πρέπει να γίνει και με εμάς. Τουλάχιστον αν μιλάμε για αναβάθμιση του Ε.Κ.Α.Β., θα πρέπει οι επόμενες γενιές εργαζομένων να μπαίνουν στην εργασία μέσω ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν έχει κόστος να κάνουν κάποια τμήματα σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι., για να βγαίνουν από εκεί απόφοιτοι ανωτάτων σχολών διασώστες του Ε.Κ.Α.Β.».