Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυξημένο φέτος το επίδομα θέρμανσης, περισσότεροι οι δικαιούχοι

Ημέρα:

spot_img

Ξεκίνησαν δειλά ― δειλά οι πρώτες παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με τη μέση τιμή διάθεσής του προϊόντος να διαμορφώνεται στα 1,07 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Kavala Web News ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς, οι ποσότητες που βάζουν οι καταναλωτές στις δεξαμενές τους το πρώτο δεκαπενθήμερο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 λίτρων.

«Καλό είναι με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες, οι καταναλωτές να σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο και να μην περιμένουν τα πρώτα κρύα ή χιόνια για να πάρουν όλοι μαζί, γιατί τότε τα διυλιστήρια «τσιμπάνε» την τιμή…»

«Υπάρχουν ήδη κάποια τηλέφωνα στα πρατήριά μας, κάποιοι προνοητικοί θα λέγαμε καταναλωτές. Είναι αυτό που έχουμε πει και στο παρελθόν, ότι έτσι κι αλλιώς το πετρέλαιο θα το χρειαστούμε αργά ή γρήγορα. Καλό είναι, με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες, οι καταναλωτές να σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο και να μην περιμένουν τα πρώτα κρύα ή χιόνια για να πάρουν όλοι μαζί, γιατί τότε τα διυλιστήρια «τσιμπάνε» την τιμή. Δεν γλιτώνουν κάτι αν αργήσουν, αφού αν όχι σήμερα, θα το χρειαστούν το επόμενο διάστημα. Περίπου 300 με 500 λίτρα είναι οι πρώτες παραγγελίες που έχουμε στα πρατήριά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Μεταξάς.

Το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας ρωτήθηκε και για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα δοθεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και παράλληλα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα  του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε φέτος.

«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης…»

«Το σίγουρο είναι ότι πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης. Βέβαια δεν έχει αποσαφηνιστεί 100% το πως ακριβώς θα ολοκληρωθεί το θέμα του επιδόματος. Το θετικό είναι ότι «ανοίγουν» τα κριτήρια, αλλάζουν τις ζώνες, δίνει μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης και το κυριότερο ότι δίνει προκαταβολικά τα χρήματα», τόνισε σχετικά ο κ. Μεταξάς. Με την αλλαγή του τρόπου καταβολής του επιδόματος, αλλά και λόγω της αύξησης του καταβαλλομένου ποσού, εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα είναι κατά πολύ περισσότεροι.

Νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο

Φέτος, για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους. Με αυτό τον τρόπο, νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών. Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α’ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Η κατανομή για το επίδομα θέρμανσης

Νοικοκυριό χωρίς παιδιά θα εισπράττει 250 ευρώ στις ορεινές περιοχές της α’ ζώνης, και 200 ευρώ στις μη ορεινές. Θα εισπράττει 180 ευρώ στις ορεινές περιοχές της β’ ζώνης και 144 ευρώ στις μη ορεινές. Θα εισπράττει 110 ευρώ στις ορεινές περιοχές της γ’ ζώνης και 88 ευρώ στις μη ορεινές. Και τέλος θα παίρνει 80 ευρώ στις ορεινές περιοχές της Δ’ ζώνης και 64 ευρώ στις μη ορεινές. Για κάθε παιδί, θα υπάρχει προσαύξηση 10% επί του αρχικού ποσού επιδόματος που αναφέρθηκε. Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένα μόλις ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ στη Θάσο

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια χρονιά οι...

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου

Σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο...

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...