Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
spot_img

Τεράστια η μείωση της παραγωγής στην ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής

Ημέρα:

Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί στη Δ.Ε. Ορφανού

Τεράστια είναι η μείωση της παραγωγής στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς της στη Δ.Ε. Ορφανού του Δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης. 

Πρόκειται για την πράσινη ελιά, είναι μεγαλόκαρπη και κατά 95% προορίζεται για επιτραπέζια χρήση. Καλλιεργείται στη Χαλκιδική παραδοσιακά, εξ ου και το όνομα τύπου Χαλκιδικής, αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τα τελευταία 25 χρόνια στο δυτικό τμήμα στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του Δήμου Παγγαίου.

«Προχωράμε στα επόμενα βήματά και θα κάνουμε μία προσπάθεια σε συνδυασμό με το ΓΕΩΤΕΕ της Χαλκιδικής, προκειμένου να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθεί το εισόδημά τους, καθώς τέτοιες ζημιές δεν τις καλύπτει ο ΕΛΓΑ»

«Φέτος είχαμε αυτό το φαινόμενο του ζεστού χειμώνα, όπως το νιώσαμε όλοι μας. Τα δέντρα, ιδίως αυτή η ποικιλία η συγκεκριμένη και όχι όλες, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άθροισμα χαμηλών θερμοκρασιών, προκειμένου να ξεκουραστούν τα δέντρα και να είναι καρποφόρα την επόμενη χρονιά, γεγονός που έλειπε φέτος από τον χειμώνα. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη χαμηλή ανθοφορία και άρα καρποφορία, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη Χαλκιδική και στην Καβάλα. Δεν μιλάμε για ελαιώνες, οι οποίοι είναι παρατημένοι, ίσα-ίσα το αντίθετο συμβαίνει. Όμως δεν μπορούσαν να το αποτρέψουν οι παραγωγοί γιατί δεν ήταν στο χέρι τους. Είναι ένα πρόβλημα που αναδείξαμε ως ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, προχωράμε στα επόμενα βήματά και θα κάνουμε μία προσπάθεια σε συνδυασμό με το ΓΕΩΤΕΕ της Χαλκιδικής να κάνουμε μία κοινή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους αρμόδιους φορείς φυσικά, προκειμένου να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθεί το εισόδημά τους, καθώς τέτοιες ζημιές δεν τις καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Πολλές φορές έχουμε πει ότι υπάρχει ένας αναχρονιστικός και πεπαλαιωμένος κανονισμός που δεν συμπεριλαμβάνει προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα και με την ανάληψη των καθηκόντων της καινούργιας κυβέρνησης, νομίζω ότι σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους, καθώς δεν αφορά λίγα στρέμματα και λίγους παραγωγούς, αλλά αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της γεωργικής παραγωγής. Αυτές οι ελιές θα λείψουν και από τη μεταποίηση, από τις βιομηχανίες, θα λείψουν από τις αγορές που με κόπο και αγώνα προσπαθούν οι άνθρωποι αυτοί να τις κερδίσουν για να παραμείνουν σε ένα διεθνές περιβάλλον. Είναι αλυσιδωτά τα προβλήματά», δήλωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ικανοποιητικές, αλλά όχι αρκετές οι βροχές της Πέμπτης

Σταύρος Κιβράκης: Ο υπόγειος υδροφορέας είναι σε πολύ χαμηλά...

Ο δρόμος Περάμου – κόμβου Ελαιοχωρίου χρειάζεται επειγόντως επαναδιαγράμμιση

Χωρίς επαναδιαγράμμιση, παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της...

Δεν υπάρχει κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ εκδόθηκε το...

Μια… ξαπλωμένη πινακίδα σε ένα επικίνδυνο σημείο

Στην κατάσταση που βλέπετε στην φωτογραφία που σας παραθέτουμε...

Ζητούν μείωση του τέλους κοινοχρήστων χώρων για τα καταστήματα στον Αγ. Νικόλαο

Το σωματείο Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας με επιστολή του προς...

Σύσκεψη στον Δήμο Θάσου με τις Εθελοντικές Ομάδες Πυρασφάλειας

Σήμερα, 5 Ιουλίου 2024, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θάσου...

Παρουσία του Τζιόβανι το 10o Footvolley στο “Πεπόνι” – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Πιστό στο ραντεβού του, το 10o Footvolley το οποίο...

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό...