Τεράστια η μείωση της παραγωγής στην ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής

Ημέρα:

Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί στη Δ.Ε. Ορφανού

Τεράστια είναι η μείωση της παραγωγής στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς της στη Δ.Ε. Ορφανού του Δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης. 

Πρόκειται για την πράσινη ελιά, είναι μεγαλόκαρπη και κατά 95% προορίζεται για επιτραπέζια χρήση. Καλλιεργείται στη Χαλκιδική παραδοσιακά, εξ ου και το όνομα τύπου Χαλκιδικής, αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τα τελευταία 25 χρόνια στο δυτικό τμήμα στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του Δήμου Παγγαίου.

«Προχωράμε στα επόμενα βήματά και θα κάνουμε μία προσπάθεια σε συνδυασμό με το ΓΕΩΤΕΕ της Χαλκιδικής, προκειμένου να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθεί το εισόδημά τους, καθώς τέτοιες ζημιές δεν τις καλύπτει ο ΕΛΓΑ»

«Φέτος είχαμε αυτό το φαινόμενο του ζεστού χειμώνα, όπως το νιώσαμε όλοι μας. Τα δέντρα, ιδίως αυτή η ποικιλία η συγκεκριμένη και όχι όλες, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άθροισμα χαμηλών θερμοκρασιών, προκειμένου να ξεκουραστούν τα δέντρα και να είναι καρποφόρα την επόμενη χρονιά, γεγονός που έλειπε φέτος από τον χειμώνα. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη χαμηλή ανθοφορία και άρα καρποφορία, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη Χαλκιδική και στην Καβάλα. Δεν μιλάμε για ελαιώνες, οι οποίοι είναι παρατημένοι, ίσα-ίσα το αντίθετο συμβαίνει. Όμως δεν μπορούσαν να το αποτρέψουν οι παραγωγοί γιατί δεν ήταν στο χέρι τους. Είναι ένα πρόβλημα που αναδείξαμε ως ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, προχωράμε στα επόμενα βήματά και θα κάνουμε μία προσπάθεια σε συνδυασμό με το ΓΕΩΤΕΕ της Χαλκιδικής να κάνουμε μία κοινή επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους αρμόδιους φορείς φυσικά, προκειμένου να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθεί το εισόδημά τους, καθώς τέτοιες ζημιές δεν τις καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Πολλές φορές έχουμε πει ότι υπάρχει ένας αναχρονιστικός και πεπαλαιωμένος κανονισμός που δεν συμπεριλαμβάνει προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα και με την ανάληψη των καθηκόντων της καινούργιας κυβέρνησης, νομίζω ότι σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους, καθώς δεν αφορά λίγα στρέμματα και λίγους παραγωγούς, αλλά αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της γεωργικής παραγωγής. Αυτές οι ελιές θα λείψουν και από τη μεταποίηση, από τις βιομηχανίες, θα λείψουν από τις αγορές που με κόπο και αγώνα προσπαθούν οι άνθρωποι αυτοί να τις κερδίσουν για να παραμείνουν σε ένα διεθνές περιβάλλον. Είναι αλυσιδωτά τα προβλήματά», δήλωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κώστας Τσιτσιλικάκης: Διαχρονικά ζητάμε επιπλέον προσωπικό στο ΕΚΑΒ

«Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά από ανακοπή που καταλήγουν» Το...

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ και βράβευση του μαθητή Χαράλαμπου Αγγή

Μία εξαιρετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων...

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού στον δήμο Θάσου

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα θα...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Θάσου για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού

Μετά την είδηση του θανάτου του Βασίλη Βασιλικού ο...

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Μεγάλη ευθύνη η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

«Παρά την ηλικία μου ο κ. Μουριάδης με εμπιστεύεται...

Ο Τόνι Σφήνος στην Καβάλα 

O γνωστός καλλιτέχνης Τόνι Σφήνος θα βρεθεί στην Καβάλα την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου...

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν τις λιγοστές ελιές

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν από τους επιτήδειους τις...

Τ. Ελευθεριάδου: Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Έχει ξεκινήσει...