Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απόσχιση από τον δήμο Καβάλας ζητά η «Πρωτοβουλία Φιλίππων»

Ημέρα:

spot_img

Η «Πρωτοβουλία Φιλίππων» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Διαβάσαμε προχθές (05/04/2016 ) στο μπλοκ του enikos.gr ένα μικρό άρθρο το οποίο μιλούσε για την απόσχιση της Ανθούσας από τον δήμο Παλλήνης και του Ντραφίου από τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Τις δύο αυτές αποσχίσεις τις ενέτασσε στο γενικότερο σχέδιο του «Νέου Καλλικράτη» που επεξεργάζεται το υπουργείο εσωτερικών. Την πληροφορία ο enikos.gr την πήρε από το site airetos.gr. Εμείς παραθέτουμε το
κείμενο όπως αυτό παρουσιάστηκε στα δύο sites:

«Φουντώνουν τα σενάρια για τη νέα χωρόθετηση της Ανθούσας και του Ντραφίου,με τις αλλαγές στον Καλλικράτη που σχεδιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η Ανθούσα αυτή τη στιγμή ανήκει στο δήμο Παλλήνης, μαζί με την Παλλήνη και το Γέρακα και η περιοχή του Ντραφίου στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Και οι δυο περιοχές του Πεντελικού, δεν έχουν καμία σχέση με τους δήμους που εντάχθηκαν, ούτε χωροταξικά, ούτε ποιοτικά. Αντιμετωπίζουν ζητήματα που μόνο ένας ορεινός δήμος θα μπορούσε να στηρίξει, ενώ είναι αρκετά τα παράπονα των κατοίκων προς τις σημερινές δημοτικές αρχές για ουσιαστική εγκατάλειψη».
Ενώ το τοπικό blog της περιοχής αναφέρει τα εξής: «Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει κυρίως σε πρώην κοινότητες που νιώθουν αδικημένες και εγκαταλελειμμένες μέσα στους καλλικρατικούς δήμους που εντάχτηκαν. Σήμερα η υπόσχεση Κουρουμπλή ότι θα αναθεωρηθούν πολλά στον Καλλικράτη, οι αποσκιρτήσεις προς νέους δήμους, όπου μπορούν οι προαναφερθείσες πρώην κοινότητες να νιώσουν ευχάριστα δίνουν και παίρνουν.
Πρωτοπόρο παράδειγμα η δημοτική κοινότητα Βαρνάβα (Μαραθώνας) όπου με άλλες τρεις δημοτικές κοινότητες Πολυδένδρι – Καπανδρίτι – Αφίδνες (Ωρωπός), έχουν ήδη συστήσει ένα νέο δήμο που ονομάζουν 4πόλις, άσχετα αν τελικά ιδρυθεί ή όχι. Αυτές οι τέσσερις δημοτικές κοινότητες είναι οι πιο προηγμένες.
Ακολουθεί η δημοτική κοινότητα Ανθούσας (Παλλήνη) που θέλει να ενωθεί με το δήμο Πεντέλης, αλλά και ο οικισμός Ντραφίου(!)έχει εκφράσει την ίδια επιθυμία, που δεν αποτελεί δημοτική κοινότητα αφού ανήκει στο Πικέρμι, που είναι δημοτική ενότητα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
Δημοσίευμα με πληροφορίες της ιστοσελίδας airetos.gr που αναφέρει ότι ο ΥΠ.ΕΣ. κ. Κουρουμπλής αποδέχεται τη μεταφορά των δύο αυτών περιοχών στο δήμο Πεντέλης, δίνει, μάλλον λόγω άγνοιας, λανθασμένες εντυπώσεις, εκφράζοντας περισσότερο επιθυμίες παρά πραγματικά γεγονότα».
Όπως παρατηρεί κανείς τρεις είναι οι λόγοι βάση των οποίων τα δύο αυτά δημοτικά διαμερίσματα αποσχίζονται από τους καλλικρατικούς δήμους. Κατά μεγάλη σύμπτωση και οι τρεις αυτοί λόγοι ισχύουν και στην περίπτωση τους δήμου Φιλίππων.

1) Χωροταξικά και ποιοτικά δεν έχουν καμία σχέση με τους δήμους στους οποίους τους ενέταξαν. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση του δήμου Φιλίππων.

2) Αντιμετωπίζουν ζητήματα που μόνο ένας ορεινός δήμος μπορεί να αντιμετωπίσει. Ακριβώς όπως και ο δήμος Φιλίππων ήταν ένας δήμος ημί-αγροτικός, ημί αστικός και μόνο ως τέτοιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν.

3) Κάτοικοι των περιοχών αυτών έκαναν πολλά παράπονα στις τοπικές αρχές για εγκατάλειψή τους. Νομίζουμε δεν χρειάζεται σχόλιο, το φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Εμάς βέβαια, όταν τους συναντήσαμε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άλλα μας είπαν. Πως το χωροταξικό αφορά νησιά και ένα-δύο πολύ μεγάλους δήμους. Ρωτάμε λοιπόν, είναι νησιά η Ανθούσα και το Ντράφι; Είναι πολύ μεγάλος Δήμος η Ραφήνα-Πικέρμι;

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα τοπικά ΜΜΕ. Ρωτάμε και αυτά λοιπόν, ότι και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως με βάση το παραπάνω παράδειγμα, βουλευτές και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι πρέπει να ξαναδούν και να απαιτήσουν την απόσχιση των Φιλίππων από το Δήμο Καβάλας, μιας και το επιχείρημα «έχετε δίκιο αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος;

Τώρα και δίκιο έχουμε και μπορεί να γίνει, όπως βλέπουμε σε άλλους καλλικρατικούς δήμους.

Εμείς, ως Πρωτοβουλία Φιλίππων, Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε να ενημερώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές, το υπουργείο και τέλος τον ίδιο τον υπουργό.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...