Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

COSMOPOLIS: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές η ενότητα CosmoHome

Ημέρα:

spot_img

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε, χθες, Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 η ενότητα CosmoHome του Cosmopolis Festival, η οποία γέμισε τις γειτονιές της πόλης με μουσικές νότες, αλλά και υπέροχες αφηγήσεις μέσω της «Γεωγραφίας των συναισθημάτων», από τις 8 Ιουλίου 2021 και για 6 συνεχόμενες εβδομάδες.

Η πρώτη μουσική «συνάντηση» της τελευταίας ημέρας του «σπιτικού» Cosmopolis, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα  της Πέμπτης, 12 Αυγούστου 2021 στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, σε μια μουσική «επαφή» του κοινού με «μια φωνή κι ένα πιάνο».

Η απογευματινή συναυλία από την Τότα Ευλάβη και τον Κώστα Μπακιρτζή και φιλοξενούμενο τον πατέρα Αργύρη Μπακιρτζή σε κάποια κομμάτια, ήταν αφιερωμένη σε μοναδικές διασκευές ρεμπέτικων κομματιών. Ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην εποχή που χαρακτηρίζεται ως η κλασική για το ρεμπέτικο τραγούδι με «πλοηγό» γνωστές και άγνωστες μελωδίες σπουδαίων συνθετών που άφησαν το δικό τους στίγμα και επηρέασαν καθοριστικά την πορεία του ελληνικού αστικού λαϊκού τραγουδιού όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης και άλλοι.

Λίγο αργότερα στην οδό Πιπίνου, πίσω από τις Καμάρες,  ο Δημήτρης Σίντος και η Ανατολή Μαργιόλα, έφεραν το κοινό της συναυλίας σε επαφή με τα  μοτίβα των λαϊκών παραμυθιών, τον επτάσημο ρυθμό της περιοχής μας, το σύνολο εγχόρδων, την ηπειρώτικη πεντατονία και το λαϊκό σαμπάχ.

Όλα αυτά μέσα από τις πλούσιες ενορχηστρώσεις του Δημήτρη και τη μεταλλική φωνή της Ανατολής και τη νέα τους δισκογραφική δουλειά. Όλα κεντημένα με την «Κόκκινη Κλωστή», που μας συνδέει σαν νήμα με το εργόχειρο στο πατρικό μας σπίτι, μας δείχνει ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε στο μαγικό δάσος, μας θυμίζει πως η πρώτη ύλη για κάθε ιστορία είναι το κόκκινο της καρδιάς. Ακριβώς πριν την έναρξη της συναυλίας, στο πλαίσιο της δράσης “Γεωγραφία των συναισθημάτων”, ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου από τον σύλλογο Παναγίας “Το Κάστρο”, αφηγήθηκε την ιστορία με τίτλο “Περάσαμε κάβους πολλούς”, βασισμένη σε αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν.

Την  ίδια ώρα στα γνώριμα, πλέον, μουσικά «Μπακαλάκια», στη συνοικία της Παναγίας, το κοινό απήλαυσε την ηχηρή «μουσική» παρουσία, των «Λεφτοκάρυα & Guests» –  ενός σχήματος που αποτελείται από τους  μουσικούς  Νατάσα Τσακηρίδου στα φωνητικά,  Γιάννη Τσανασίδη στην Ποντιακή λύρα,  Ιάκωβο Μωυσιάδη στο Πολίτικο λαούτο & Ταμπουρά, Onur Şentürk (Guest) στο Σάζι & Τουλούμι και  τον James Wylie στην Ιρανική κεμεντζέ & Σαξόφωνο.Μέσα από την παράδοση του Πόντου ζωντάνεψαν οι λαϊκοί ήρωες,

δημιουργήθηκαν όμως και καινούργιοι, μέσα από παλιούς  σκοπούς και νέες προσωπικές δημιουργίες. Πριν την έναρξη της συναυλίας, στο πλαίσιο της δράσης “Γεωγραφία των συναισθημάτων”, η Λίλα Μπρουκάκη από τον σύλλογο Παναγίας “Το Κάστρο”, αφηγήθηκε  την ιστορία με τίτλο “Η φωτογραφία”, βασισμένη σε αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν.

Οι μουσικές δράσεις της τελευταίας εβδομάδας του CosmoHome, «έκλεισαν» με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα αφιερωμένο στην πλούσια «μουσική παράδοση του αραβικού κόσμου».

Η Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου, ο Δημήτρης Παναγούλιας και η Μαρίνα Λιόντου – Μωχάμεντ, παρουσίασαν στο Ιμαρέτ, τραγούδια της Feyrouz, της Umm Kulthum, οργανικούς σκοπούς των Riad Al-Sunbati,  El Aryan και άλλων, καθώς και ελληνικά τραγούδια επηρεασμένα από την αραβική παράδοση. Ένα τρίο πολύ διαδεδομένο στην αραβική μουσική, στο Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο και στις κοινές μουσικές της περιοχής.

Μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της «σπιτικής» μουσικής ενότητας του CosmoHome, τη σκυτάλη παίρνει το πολυπολιτισμικό, CosmoWorld, σε μια ενότητα γεμάτη χρώματα, μουσικές, χορούς, τέχνες, γεύσεις και παραδόσεις από όλα τα μέρη του κόσμου, από τις  26 έως τις 29 Αυγούστου 2021.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...