Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα γίνει «μισή δουλειά» στο Περιγιάλι

Ημέρα:

«Προϋπόθεση για τα έργα Β.Α.Α. η αξιοποίηση του «Ασημακόπουλου» και η μεταφορά της Δομής Προσφύγων / Η σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας προσανατολίζεται σε λύση που προτείνουμε εμείς εδώ και 10 χρόνια / Η διοίκηση Τσανάκα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και επέμενε να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο»

Για το θέμα της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» και των μεγάλων καθυστερήσεων που υπάρχουν στις ενέργειες της διοίκησης του δήμου Καβάλας, μίλησε στον «ΕΝΗΜΕΡΟ», ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, Μάκης Παπαδόπουλος.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε πως χρειάζεται μία «γενναία αυτοκριτική» του δημάρχου Καβάλας για τα προηγούμενα πέντε χρόνια που έδειξε «παντελή άρνηση» να ασχοληθεί με το θέμα και δεν οργάνωσε καμία διεκδίκηση του δήμου για το πρώην στρατόπεδο.

«Είναι θλιβερό για τη σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας να γυρίζει μετά από τόσα χρόνια στο ίδιο σημείο και να παραδέχεται ότι η λύση είναι αυτή που προτείνουμε εμείς εδώ και 10 χρόνια περίπου!»

«Χάσαμε τεράστια ευκαιρία στην προηγούμενη θητεία του σημερινού δημάρχου Καβάλας, καθώς είχαμε υπουργό Άμυνας τον βουλευτή μας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ειλικρινά, όσες φορές ρώτησα τον δήμαρχο για το συγκεκριμένο θέμα τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούσα αδιανόητες τις δικαιολογίες που μου έλεγε για να αποφύγει να ασχοληθεί με το ζήτημα. Από το 2016, που δημοσιεύτηκε ο Ν. 4407 για την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, ζητάμε ως παράταξη από τις διοικήσεις του δήμου Καβάλας να αξιοποιήσουμε ως δήμος τον νόμο αυτό. Τι ζητάει ο νόμος; Να προετοιμάσουμε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Άμυνας στη βάση αυτή. Από τότε ακούω συνεχώς δικαιολογίες και προφάσεις, αλλά καμία διοίκηση δεν έκανε το αυτονόητο: να κάνει όσα προβλέπει ο νόμος! Εννοείται πως τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι θλιβερό όμως για τη σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας να γυρίζει μετά από τόσα χρόνια στο ίδιο σημείο και να παραδέχεται ότι η λύση είναι αυτή που προτείνουμε εμείς εδώ και 10 χρόνια περίπου!», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής Μας».

«Εμείς πιστεύουμε πως χρειάζεται η περιοχή μία ήπια τουριστική αξιοποίηση, γιατί έτσι θα ζωντανέψει η περιοχή και φυσικά θα παράγουμε έσοδα…»

Ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζοντας: «Θα είμαι δίκαιος. Η διοίκηση Σιμιτσή με τον Θόδωρο Μουριάδη ως αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, υπέβαλαν το 2013 στην τότε Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) ένα σωστό σχέδιο που έδινε στο υπουργείο την επιλογή να του παραχωρήσει ο δήμος 13 στρέμματα καθαρά οικοδομήσιμα και το υπουργείο να παραχωρήσει αντίστοιχα στον δήμο ολόκληρη την έκταση των 62 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου (που βρίσκεται εκτός Σχεδίου Πόλης Περιγιαλίου) για να την μετατρέψει σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Εμείς βέβαια δεν συμφωνούμε με την πρόταση αυτή για δημιουργία αποκλειστικά Μητροπολιτικού Πάρκου. Εμείς πιστεύουμε πως χρειάζεται η περιοχή μία ήπια τουριστική αξιοποίηση, γιατί έτσι θα ζωντανέψει η περιοχή και φυσικά θα παράγουμε έσοδα, για να καλύπτουμε το αντάλλαγμα που θα είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε, που με βάση τον Ν.4407/2016 δεν μπορεί να είναι κάτω από το 5% της αξίας του οικοπέδου. Όλες αυτές τις λεπτομέρειες βέβαια θα τις προβλέψει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης, αρκεί να το κάνουμε!», ανέφερε ακόμη ο Μάκης Παπαδόπουλος.

«Η τότε διοίκηση Τσανάκα όμως δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθώς επέμενε να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο Περιγιάλι και αυτό δεν ταίριαζε με την επιχειρηματική αξιοποίηση που ήθελε το Υπουργείο Άμυνας»

«Δυστυχώς, την πρόταση αυτή του δήμου για ανταλλαγή οικοπέδων την απέρριψε το υπουργείο και αντιπρότεινε τον Νοέμβριο του 2014 να μοιραστεί η έκταση του πρώην στρατοπέδου 50 – 50% μεταξύ δήμου και υπουργείου Άμυνας. Είχε μάλιστα την απαίτηση το μισό κομμάτι να το πάρει στην ανατολική πλευρά της έκτασης, όπου δεν υπάρχουν τόσα πολλά κτίρια, ώστε να μπορεί να το αξιοποιήσει. Η διοίκηση Τσανάκα μας είχε δώσει τότε στο δημοτικό συμβούλιο μία τεχνική έκθεση που ανέλυε τα μειονεκτήματα της αντιπρότασης του υπουργείου που την καθιστούσαν ουσιαστικά ανέφικτη, και ήμασταν έτοιμοι να διαφωνήσουμε όλοι με την αντιπρόταση αυτή. Δεν προλάβαμε όμως να απαντήσουμε, γιατί με νεότερο έγγραφό του το υπουργείο Άμυνας μας ενημέρωσε έναν μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2014, ότι καταργεί και δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία για το στρατόπεδο «Ασημακόπουλου», έως ότου προχωρήσει σε συγχώνευση όλων των φορέων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία του Στρατού (το σημερινό Ταμείο Εθνικής Άμυνας)! Εμείς είχαμε εντοπίσει τη στροφή του υπουργείου προς την επιχειρηματική λογική και δεν αιφνιδιαστήκαμε. Η τότε διοίκηση Τσανάκα όμως δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθώς επέμενε να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο Περιγιάλι και αυτό δεν ταίριαζε με την επιχειρηματική αξιοποίηση που ήθελε το Υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η διαδικασία της αξιοποίησης του στρατοπέδου ήταν και είναι η μόνη μας επιλογή που μπορεί να πείσει το κεντρικό Κράτος να δει το Περιγιάλι με άλλο μάτι, αναπτυξιακό»

«Δυστυχώς, η διοίκηση Τσανάκα σταμάτησε να ασχολείται με το θέμα, παρά τις δικές μας πιέσεις να επιχειρήσει ο δήμος μία νέα συμφωνία στο πνεύμα της επιχειρηματικής αξιοποίησης. Αυτή την αδιαφορία και την καθυστέρηση την πληρώσαμε μετά πολύ ακριβά, καθώς τον Ιούνιο του 2016 εγκαταστάθηκε εκεί η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, δημιουργώντας μόνιμη πλέον εμπλοκή στα σχέδια του δήμου μας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, μέχρι και σήμερα. Με τον Ν. 4407 του Ιουλίου του 2016, το Κράτος καθιέρωσε πλέον την επιχειρηματική αξιοποίηση όλων των ανενεργών ακινήτων του Στρατού και επέβαλε στους δήμους δύο προϋποθέσεις: η μία είναι να καταρτίζει ο κάθε δήμος που ζητά ανενεργό στρατόπεδο ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αντάλλαγμα υπέρ του Στρατού 5% επί της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου. Εμείς τότε πρώτοι καλέσαμε τη διοίκηση Τσανάκα να αρπάξει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τον νόμο αυτό, προς την κατεύθυνση που είχαμε προτείνει για ήπια τουριστική αξιοποίηση με υποδομές αναψυχής και φιλοξενίας τουριστών. Λέγαμε μάλιστα τότε ότι είναι ευκαιρία να βιαστούμε ως δήμος να καταρτίσουμε και να υποβάλλουμε πρώτοι το επιχειρηματικό σχέδιο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στο στρατόπεδο με την εγκατάσταση της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων. Η διαδικασία της αξιοποίησης του στρατοπέδου ήταν και είναι η μόνη μας επιλογή που μπορεί να πείσει το κεντρικό Κράτος να δει το Περιγιάλι με άλλο μάτι, αναπτυξιακό. Γι’ αυτό επιμένουμε και τώρα και όλα τα προηγούμενα χρόνια να λέμε: προχωρήστε επιτέλους με τον Ν. 4407!. Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ούτε ο σημερινός δήμαρχος, ο οποίος επίσης ήταν κάθετα αρνητικός τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσει την οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Άμυνας και να δώσει χρήματα για το επιχειρηματικό σχέδιο. Τώρα όμως βγαίνει ο δήμαρχος και λέει ότι θα προχωρήσει τελικά την αξιοποίηση με βάση τον Νόμο του 2016», σημείωσε ακόμη για το θέμα στις δηλώσεις που έκανε στον «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα ερωτήματα του Μάκη Παπαδόπουλου προς τον δήμαρχο Καβάλας

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής Μας», έκλεισε τις δηλώσεις του με ορισμένα «σκληρά» ερωτήματα για τον δήμαρχο Καβάλας.

– «Γιατί ο δήμαρχος Καβάλας αρνούνταν τόσον καιρό να βασιστεί στον Ν. 4407 και να κάνει το επιχειρηματικό σχέδιο; Αντιλαμβάνεται τι κόστος προκάλεσε με την αδιαφορία του και την καθυστέρησή του;

– Γιατί δεν έχει προτείνει εδώ και πέντε χρόνια έναν νέο χώρο για τη μετεγκατάσταση της Δομής Προσφύγων;

– Γιατί άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που είχαμε με τον βουλευτή μας Νίκο Παναγιωτόπουλο στη θέση του υπουργού Άμυνας; Αντιλαμβάνεται τι «χρυσή ευκαιρία» άφησε να φύγει από τα χέρια του;

– Πώς θα ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής του νέου σχεδίου Β.Α.Α. για το Περιγιάλι, χωρίς να φροντίσει ο δήμος να προχωρήσει σε μία οριστική λύση αξιοποίησης του στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» και μεταφοράς της Δομής Προσφύγων;

Εμείς επιμένουμε: κάθε στρατηγική ανάπτυξης του δήμου για το Περιγιάλι περνά μέσα από την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» και τη μεταφορά της Δομής Προσφύγων! Θα γίνουν πάλι «μισές δουλειές» και θα τα βρούμε πάλι μπροστά μας!».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...