Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τρία είναι τα σενάρια για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ

Ημέρα:

spot_img

Απόστολος Χρόνης: Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι θα φύγουν από τον έλεγχο των Δήμων όλα τα δίκτυα και άλλος θα ορίζει το τιμολόγιο / Ο ανάδοχος του έργου αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης θέλει να απεμπλακεί / Την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε για τα 29.000 «έξυπνα υδρόμετρα»

Στα επικρατέστερα σενάρια για τις συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και σε όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στον Δήμο Καβάλας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης.

«Σήμερα έχουμε τρία σενάρια. Το πρώτο σενάριο μιλάει για τη συνένωση των Π.Ε. Καβάλας – Δράμας – Σερρών, το δεύτερο για τη συνένωση ανά Περιφερειακή Ενότητα, δηλαδή οι τέσσερις Δ.Ε.Υ.Α. της Π.Ε. Καβάλας να γίνουν μία και το τρίτο σενάριο μιλά για συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης. 

«Το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι πλέον θα φύγουν από τον έλεγχο των Δήμων όλα τα δίκτυα. Πλέον θα ορίζει άλλος και το τιμολόγιο…»

«Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε, γιατί ακόμα δεν έχουμε κάποιο έγγραφο από το υπουργείο, κάποια πρόταση για διαβούλευση, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Όλα αυτά είναι διαρροές που προέρχονται από το υπουργείο και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε επί της ουσίας. Είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος οι συνενώσεις θα κάνουν κακό στις καλές Δ.Ε.Υ.Α. Το πρόβλημα για το υπουργείο νομίζω ότι είναι κυρίως οι Δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. και δεν μπορούν να απορροφήσουν πολλά κονδύλια, δεν μπορούν να δουλέψουν όπως δουλεύουμε εμείς. Το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι πλέον θα φύγουν από τον έλεγχο των Δήμων όλα τα δίκτυα. Πλέον θα ορίζει άλλος και το τιμολόγιο», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

«Θεωρώ ότι μέχρι την άνοιξη του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και της διαβούλευσης και θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο, με ορίζοντα 1.1.25 να έχουν ολοκληρωθεί οι συνενώσεις…»

«Δηλαδή η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας που έχει φροντίσει κι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα και για την ενεργειακή της αναβάθμιση και αυτονομία, για αντικατάσταση των δικτύων και αντικατάσταση εξοπλισμού, δεν θα μπορεί στο τέλος να πάρει το όφελος που θα προκύψει όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα. Θα πρέπει να τα μοιραστεί με κάποιους. Αυτό είναι το χειρότερο και φυσικά το τιμολόγιο που από τη στιγμή που είμαστε σε μία ρυθμιστική αρχή μαζί με την ενέργεια και τα σκουπίδια, θεωρώ ότι θα αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος για τους πολίτες. Θεωρώ ότι μέχρι την άνοιξη του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και της διαβούλευσης και θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο, με ορίζοντα 1.1.25 να έχουν ολοκληρωθεί οι συνενώσεις και να δούμε τις Δ.Ε.Υ.Α. με το νέο μοντέλο λειτουργίας», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα των συνενώσεων ο κ. Χρόνης. 

«Αντιμετωπίζουμε ήδη κάποιο πρόβλημα με τον ανάδοχο του εμβληματικού έργου της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας, γιατί θέλει να απεμπλακεί…»

Μιλώντας για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τόνισε αρχικά: «Αντιμετωπίζουμε ήδη κάποιο πρόβλημα με τον ανάδοχο του εμβληματικού έργου της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας, γιατί θέλει να απεμπλακεί. Είχε δώσει 40,26% έκπτωση όταν πήρε το έργο πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Προφανώς μετά είδε ότι έχουν αυξηθεί και οι υπηρεσίες και τα υλικά και γι’ αυτόν τον λόγο πιέζει και ουσιαστικά θέλει να πάρει περισσότερα χρήματα. Προφασίζεται ότι δεν έχει μεγάλο μέτωπο να δουλέψει στο Περιγιάλι. Εμείς αντιθέτως του λέμε ότι έχει τεράστιο μέτωπο στο Περιγιάλι κι όχι μόνο, έχει όλη την πόλη δική του για να δουλέψει. Με ένα συνεργείο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Έχει να κάνει εργασίες πάνω στην Νεάπολη και στον Άγιο Λουκά, στην Αγία Παρασκευή και στο κέντρο της πόλης και στα Πεντακόσια και φυσικά σε όλη την περιοχή του Περιγιάλιου. Πρέπει να φέρει κι άλλα συνεργεία. Έχει ήδη καθυστερήσει και έχουμε δώσει μία παράταση 6 μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2024, απλά πιέζει για να πάρει περισσότερα χρήματα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Μόνο το υπουργείο μπορεί να το κάνει και να δώσει περισσότερα χρήματα». 

«Την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε για τα 29.000 υδρόμετρα, τα λεγόμενα «έξυπνα υδρόμετρα» που θα μπουν στη Δημοτική Ενότητα Καβάλας…»

«Κατά τα άλλα προχωράνε όλα τα υπόλοιπα έργα. Είχαμε συνάντηση για τον βιολογικό του Δάτου που θα γίνει ριζική ανακατασκευή και συζητήσαμε για τον τρόπο που θα μπορέσει να γίνει αυτό εν λειτουργία του βιολογικού, καθώς δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε για τα 29.000 υδρόμετρα, τα λεγόμενα «έξυπνα υδρόμετρα» που θα μπουν στη Δημοτική Ενότητα Καβάλας. Θα ξεκινήσουμε αντικαταστάσεις από το Παληό και από την Παναγία και μετά θα συνεχίσουμε και στην υπόλοιπη πόλη. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε για το μεγάλο έργο που αφορά την αντικατάσταση όλων των αντλητικών συγκροτημάτων που υπάρχουν σε όλα αντιλιοστά ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Καβάλας. Το έργο που αφορά την υδροδότηση από τις Πηγές Κεφαλαρίου ήδη προχωράει, καθώς έχουμε πληρώσει και έναν λογαριασμό μέσα στο 2023 και τώρα γίνεται προσπάθεια για να περάσει το έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο και περιμένουμε τους όρους της διακήρυξης για να βγει ο διαγωνισμός, για να έρθει ο εργολάβος, ο οποίος μέχρι την άνοιξη θεωρώ ότι θα έχει τελειώσει διαγωνισμός και θα έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι να κατασκευάζει το καινούργιο δίκτυο. Τα υπόλοιπα προχωράνε κανονικά», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. 

«Το 2024 έχει πάρα πολλή δουλειά για εμάς, αυτή είναι η αλήθεια»

«Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται τα έργα στην Κηπούπολη, στον Ζυγό δουλεύουν δύο εργολάβοι, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει το κάτω τμήμα του Ζυγού και αντικαθιστούν το δίκτυο. Περιμένουμε πολύ σύντομα να βγει η πρόσκληση για να υποβάλουμε το Πολύστυλο, Δάτο, Μικροχώρι για αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου και να υποβάλουμε και το δίκτυο των Κρηνίδων. Μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογράψουμε τη σύμβαση και για τον αγωγό του Παληού, ο οποίος θα είναι αντικατασταθεί και θα γίνει τριπλάσιας δυναμικότητας από ό,τι έχει σήμερα και φυσικά δεν θα είναι πάνω στα βουνά, αλλά θα είναι δίπλα στον δρόμο. Τρέχουν όλα τα έργα και το 2024 έχει πάρα πολλή δουλειά για εμάς, αυτή είναι η αλήθεια», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο Απόστολος Χρόνης. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκλογές ΤΕΕ: Ζητούμενο είναι η μεγάλη συμμετοχή

Απόστολος Παυλίδης: Τη συμμετοχή τη θέλουμε και μετά τις...

Μ. Λαζαρίδης: Ισχυρή Ελλάδα στις Βρυξέλες και πολιτική σταθερότητα

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν δύο διαστάσεις, οι οποίες είναι...

Πόνος και Δικαίωση: Η ιστορία ενός πατέρα που κατηγορήθηκε ψευδώς

Σήμερα θα πούμε μια σύντομη ιστορία με ένα πατέρα...

Ίδια γεύση με πέρυσι αφήνει η σχολική χρονιά

Αργύρης Μυστακίδης: Στις πανελλαδικές εξετάσεις κανείς δεν προσέρχεται έχοντας...

Ενημέρωσαν τον Θ. Μαρκόπουλο για τα θέματα του Αμυγδαλεώνα

Τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα και...

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν...

Στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη η Θάσος

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Θάσος...