Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αναμένονται απαντήσεις για την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Απόστολος Χρόνης: «Το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά»

«Είναι πρωτοπόρα η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Καβάλας στη χώρα, καθώς είμαστε σε πιο προχωρημένο στάδιο απ’ όλες τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες οι οποίες έχουν ιδρυθεί. Έχουμε πάρει ήδη τους όρους σύνδεσης για τα πρώτα 9 μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν με τον ΔΕΔΔΗΕ στο Κεφαλάρι».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, αναφορικά με την πορεία του έργου της Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας που πρόκειται να υλοποιηθεί στην περιοχή της Λημνιάς.

«Έχουμε ζητήσει ήδη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εγκριθεί δάνειο. Έχουμε ζητήσει και από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιμένουμε απάντηση εντός των ημερών…»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία για τη δανειοδότηση, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επένδυση. Έχουμε ζητήσει ήδη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να εγκριθεί δάνειο. Δεν υπήρχε βασικά καμία διαδικασία για Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες. Είναι αλήθεια ότι βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ο δήμαρχος κατέβηκε δύο φορές στην Αθήνα και συνεννοήθηκε με το Τ.Π.Δ. Βρέθηκε η διαδικασία για να μπορέσουμε να δανειοδοτηθούμε από το Τ.Π.Δ. Έχουμε ζητήσει και από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντίστοιχα να γίνει δανειοδότηση και περιμένουμε απάντηση εντός των ημερών», ανέφερε σχετικά ο Απόστολος Χρόνης. 

«Έχουμε ζητήσει αλλά 9 μεγαβάτ να συνδεθούν στον υψηλή τάση, στον ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις και περιμένουμε απάντηση και από αυτόν…»

«Από εκεί και πέρα έχουμε ζητήσει αλλά 9 μεγαβάτ να συνδεθούν στον υψηλή τάση, στον ΑΔΜΗΕ δηλαδή. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας είχε έρθει ένα έγγραφο για περαιτέρω διευκρινίσεις από τον ΑΔΜΗΕ. Έχουν δοθεί οι διευκρινίσεις και περιμένουμε απάντηση και από αυτόν. Η αλήθεια είναι ότι και το υπουργείο έχει αντιληφθεί ότι θα πρέπει να προωθήσει πρώτα τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες και να δώσει όρους σύνδεσης κι όχι τον ιδιωτών, γιατί οι Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορέσουν να παράγουν ρεύμα, το οποίο θα αποσβένει καταναλώσεις των Δήμων που βαρύνουν τους πολίτες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. 

«Το ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κυρίως δηλαδή σε αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο…»

«Οπότε πέρα από το γεγονός ότι εμείς θα παράγουμε πλέον ρεύμα ως Δήμος Καβάλας και θα αποσβένονται όλες οι καταναλώσεις, γιατί έχουν υπολογιστεί όλες, θα περισσεύει και ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα έχουμε και θα μπορεί να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κυρίως δηλαδή σε αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτοί θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν ρεύμα μέσα από την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα. Απαγορεύει η νομοθεσία στην Δ.Ε.Κ. να πουλάει το ρεύμα αυτό. Το παράγεις, το καταναλώνεις και ό,τι περισσεύει πρέπει να το δώσεις δωρεάν σε κάποιους. Οπότε η πρώτη επιλογή του Δήμου Καβάλας είναι ένα δοθεί ρεύμα στους ασθενέστερους δημότες του Δήμου μας», τόνισε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης. 

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού τουλάχιστον, να έχουμε τελειώσει και με τη δημοπράτηση του έργου…»

«Θα καταφέρουμε να δώσουμε και στην τοπική κοινωνία,  στην κοινότητα της Λημνιάς δηλαδή και σε όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι δωρεάν ρεύμα σαν αντισταθμιστικό όφελος για το έργο το οποίο θα γίνει εκεί. Ο σχεδιασμός που υπάρχει, όπως είπε και ο δήμαρχος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι να γίνει και μία συνάντηση με τους αρχηγούς των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Αυτό που σχεδιάζουμε εμείς είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού τουλάχιστον, να έχουμε τελειώσει και με τη δημοπράτηση του έργου και να έχουμε πλέον ανάδοχο. Δηλαδή μέσα στο 2024 να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο και να έχουμε και παραγωγή ενέργειας από τη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα για τα πρώτα 9 μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν τώρα. Πρέπει να γίνουν 9 γραμμές μέχρι το Κεφαλάρι που έχει ο ΑΔΜΗΕ. Επιδοτείται το 50% του κόστους της κάθε γραμμής από τον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε 120.000 ευρώ θα κοστίσει ουσιαστικά η κάθε γραμμή που θα μεταφέρει το ρεύμα από το φωτοβολταϊκό πάρκο. Εμείς ως Δήμος Καβάλας ήμασταν πρωτοπόροι έτσι κι αλλιώς. Ουσιαστικά ανοίγουμε τον δρόμο και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες, να μπορέσουν και αυτές να πάρουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να προχωρήσουν τα έργα σε όλη τη χώρα», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Απόστολος Χρόνης.   

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...

«Περπατάει» το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου της...

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ξεπερασμένο πλέον το οργανόγραμμα του 2012 Οι απαιτήσεις για ιατρικό...

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: Ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...