Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρήστος Παπαδόπουλος: “Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες”

Ημέρα:

spot_img

Από τον Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης για την φετινή χειμερινή περίοδο, όπως σημειώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Η επιδημία της γρίπης συνήθως συμβαίνει Ιανουάριο και Φεβρουάριο και με δεδομένο ότι απαιτείται ένας μήνας περίπου για να αναπτυχθούν αντισώματα μετά από έναν εμβολιασμό, θα πρέπει από τον Οκτώβριο και μετά να αρχίζουν οι πολίτες να εμβολιάζονται, με την προϋπόθεση φυσικά ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Φέτος, στο νέο εμβόλιο, θα περιλαμβάνεται και το στέλεχος που πέρυσι προκάλεσε κρούσματα και δεν υπήρχε στο αντίστοιχο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Όπως είναι γνωστό τα συγκεκριμένα εμβόλια βγαίνουν τον προηγούμενο χρόνο με βάση τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν και περιλαμβάνει συνήθως δυο με τρία εξ αυτών», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.

Να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες

«Ούτως ή άλλως τα στελέχη της γρίπης αλλάζουν, όμως οι αλλαγές δεν γίνονται από τον ένα μήνα στον άλλο. Οι μεταλλάξεις που γίνονται κι αυτά τα στελέχη που τελικά επικρατούν, προκαλούν επιδημίες και κρούσματα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οπότε μπορεί να προβλεφθεί ένα στέλεχος και να περιληφθεί στο εποχικό εμβόλιο. Για ακόμη μια φορά φυσικά συνιστούμε σε αυτούς που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως και στις έγκυες και τα μικρά παιδιά, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν επιπλοκές από την γρίπη. Πέρυσι τα κρούσματα κινήθηκαν στα φυσιολογικά πλαίσια, παρόλα αυτά είχαμε πολλές ιώσεις. Η γρίπη εξασθενεί σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ακολουθήσουν μετά άλλες λοιμώξεις, από τις οποίες μπορεί κάποιος ακόμη και να καταλήξει. Η γρίπη δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα, δεν είναι μια λοίμωξη που μπορούμε να την παραβλέψουμε. Συνήθως περνάει, όμως μπορεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, οπότε πρέπει να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», επισήμανε χαρακτηριστικά στην συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος.

Κανένας κίνδυνος από το αντιγριπικό εμβόλιο

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας τόνισε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το εμβόλιο, δηλώνοντας σχετικά: «Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια για την γρίπη, όμως ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, που κάτι πήγε στραβά. Είναι περισσότερες οι περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχει πεθάνει κόσμος από την γρίπη, επειδή δεν εμβολιάστηκε. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοιπόν από το αντιγριπικό εμβόλιο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και η απλή ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει κάτι στον οργανισμό μας. Αλίμονο αν καταργούσαμε τα φάρμακα, τα οποία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια σε σχέση με τα εμβόλια. Για παράδειγμα όταν είναι να πάρουμε μια αντιβίωση δεν το πολυσκεφτόμαστε, άσχετα με το τι μπορεί να μας προκαλέσει. Το εμβόλιο όμως δεν θέλουμε να το κάνουμε κι αυτό είναι όντως οξύμωρο».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...