Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας

Αλέξης Πολίτης: Εξακολουθώ να αισιοδοξώ ότι δεν θα γυρίσουμε στα όσα ζήσαμε στα πρώτα τρία κύματα, να μην τρομάζει ο κόσμος με πιθανή έλευση ενός μεγάλου κύματος γρίπης

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

«Η σταθεροποίηση των δεικτών της πανδημίας είναι εμφανής και αναμενόμενη. Οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που δεν είναι μικρή, αλλά και στην φυσική ανοσία που έχει αποκτηθεί όλους αυτούς τους μήνες».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις αρχές του 2022 θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα.

«Εξακολουθώ να αισιοδοξώ και να πιστεύω ότι δεν θα γυρίσουμε σε καμιά περίπτωση στα όσα ζήσαμε στα πρώτα τρία κύματα της πανδημίας…»

«Φυσικά υπάρχει προβληματισμός για το πως θα κυλήσουν τα πράγματα όταν όλοι επιστρέψουμε στους κλειστούς χώρους το επόμενο διάστημα, ωστόσο εξακολουθώ να αισιοδοξώ και να πιστεύω ότι δεν θα γυρίσουμε σε καμιά περίπτωση στα όσα ζήσαμε στα πρώτα τρία κύματα της πανδημίας. Οι πολίτες θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να χαμογελούν, μιας και όλες οι επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή, πιθανόν μέσα στο 2022, ο ιός θα αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά και θα μας επισκέπτεται κάποιους μήνες τον χρόνο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Πιστεύω ότι στις αρχές της νέας χρονιάς ή και κοντά στην άνοιξη, την πανδημία όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα θα την αφήσουμε πίσω μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στα όσα είπε στον «Ε» ο Αλέξης Πολίτης.

«Υπάρχει σταθερότητα στην Π.Ε. Καβάλας και θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο»

Ειδικότερα για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Π.Ε. Καβάλας, ο γενικός γραμματέας του Ι.Σ.Κ. επισήμανε: «Υπάρχει σταθερότητα και θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, βγάζοντας σύντομα αυτό το «κόκκινο» από πάνω μας, καθώς αυτό όσο συνεχίζεται έχει επιπτώσεις στο κοινωνικό αλλά και οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. Σαφώς θα θέλαμε να μην έχουμε νεκρούς και καμιά πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση στην Π.Ε.Κ. είναι υπό πλήρη έλεγχο, παρά τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά. Η πίεση και στα ιδιωτικά ιατρεία είναι μικρή. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαμε περισσότερη πίεση και ανησυχία τον Αύγουστο απ’ όσο τώρα».

Κληθείς δε να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Πολίτης σημείωσε: «Όσοι ήταν να πεισθούν εμβολιάστηκαν, αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν πείθονται. Οφείλουμε να προχωρήσουμε παρακάτω κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η πρόληψη γενικότερα, αλλά και η βελτίωση των απολαβών των υγειονομικών».

«Δεν πρέπει να τρομάζει ο κόσμος με πιθανή έλευση ενός μεγάλου κύματος γρίπης…»

Σε σχέση με τον εμβολιασμό για την γρίπη κι αν πρέπει να ανησυχούμε για μια παράλληλη πορεία της με την πανδημία, ο γραμματέας του Ι.Σ.Κ. ανέφερε: «Πέρυσι η εποχική γρίπη εξαφανίστηκε και νομίζω ότι και φέτος δεν θα έχουμε πολλά κρούσματα. Τα μέτρα για την πανδημία λειτουργούν καλά και για τον ιό της γρίπης που δεν είναι τόσο μεταδοτικός, οπότε μπορούν επί της ουσίας να τον αφανίσουν. Δεν πρέπει να τρομάζει ο κόσμος με πιθανή έλευση ενός μεγάλου κύματος γρίπης. Πριν δυο χρόνια τέτοια εποχή υπήρχε τεράστια έξαρση κρουσμάτων γρίπης στο νότιο ημισφαίριο και αργότερα και σε εμάς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα στην Ινδία. Τα περισσότερα κράτη είναι «λευκά», τα κρούσματα αθροιστικά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ας το πούμε έτσι καθ’ υπερβολήν».

«Η τρίτη δόση είναι κάτι που μόνο βοηθά. Ενισχύει την ανοσιακή μνήμη του οργανισμού για να παράξει αντισώματα…»

Σε ερώτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID, ο Αλέξης Πολίτης υπογράμμισε: «Η τρίτη δόση είναι κάτι που μόνο βοηθά. Ενισχύει την ανοσιακή μνήμη του οργανισμού για να παράξει αντισώματα, οπότε μετά το πέρας των 6 μηνών από τη δεύτερη δόση, καλό είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας. Τα εμβόλια δεν πρέπει να τα φοβάται ο κόσμος. Είναι αποτελεσματικά, είναι ασφαλή και οι τεχνολογίες τους θα κυριαρχήσουν στο μέλλον και στο κομμάτι των θεραπειών».

Τέλος, αναφορικά με το αν υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης ενός πέμπτου πανδημικού κύματος, ο Αλέξης Πολίτης επισήμανε: «Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω νομίζω ότι θα έρθει ένα πέμπτο κύμα, αλλά θα είναι ήπιο και δεν θα μας απασχολήσει σημαντικά. Ίσως εμφανιστεί λίγο μετά τον Νοέμβριο, αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά».

spot_img

Διαφημίσεις