Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Μακάριος Λαζαρίδης: Ισχυρή Νέα Δημοκρατία για ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη

Ημέρα:

«Η Ν.Δ. είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της ελληνικής πολιτικής παρουσίας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο / Ο κάθε πολίτης να ορίσει μόνος του την τύχη του και να μην την αφήνει στα χέρια των άλλων»

«Δεν είναι καιρός για χαλαρότητα και απουσία από τις κάλπες. Ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία και αυτό θα εξαρτηθεί από τις ψήφους όλων. Οι κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι άδειες. Ξεκινάμε από το μηδέν. Δεν εφησυχάζουμε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε από τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκλογών».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο». Πέρα από τις κρίσιμες ευρωεκλογές, ο κ. Λαζαρίδης μίλησε για τους έντεκα πρώτους μήνες της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας, για την ακρίβεια που επιμένει, για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. για τη φορολογία των πολιτών και την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Τι διακυβεύεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου;

«Στις κάλπες της Κυριακής ψηφίζουμε για την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με ψήφο στην Νέα Δημοκρατία. Το μοναδικό κόμμα που μπορεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της ελληνικής πολιτικής παρουσίας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο την επόμενη μέρα. Οι πολίτες θα απαντήσουν στο ερώτημα ποιο κόμμα, ποιοι ευρωβουλευτές και ποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να τους εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις εκεί για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Μεταξύ άλλων, αν θα έχουμε ένα καινούργιο Ταμείο Ανάκαμψης, πώς θα συνεχίσουμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο, που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε μία αντιπυραυλική ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, την διαπραγμάτευση για τη νέα Κ.Α.Π. προς όφελος των αγροτών μας».

Ελλοχεύει πάντως ο κίνδυνος της αποχής, που στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα είναι πολύ υψηλή. Πως το σχολιάζετε αυτό;

«Η συμμετοχή και στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία είναι πολύ σημαντική. Καλό θα ήταν ο κάθε πολίτης να ορίσει μόνος του την τύχη του και να μην την αφήνει στα χέρια των άλλων. Δεν είναι καιρός για χαλαρότητα και απουσία από τις κάλπες. Ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία και αυτό θα εξαρτηθεί από τις ψήφους όλων. Είναι πολύ σημαντικό, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναπάει στις Βρυξέλλες, να λέει ότι είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Διότι αυτή τη δύναμη την αξιοποιεί για να διαπραγματευτεί τελικά προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Και ας μην ξεχνάμε, οι κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι άδειες. Ξεκινάμε από το μηδέν. Κάθε εκλογή ξεκινάει από το μηδέν, το προηγούμενο αποτέλεσμα δεν προσμετράται σε αυτή την εκλογή. Δεν εφησυχάζουμε από τις δημοσκοπήσεις, ούτε από τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκλογών».

Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για «εντολή ρήξεων και τολμηρών αλλαγών» που έχει λάβει η Κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές του 2023. Είστε ικανοποιημένος από τους έντεκα πρώτους μήνες της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας;

«Αναμφίβολα. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Χωρίς να υποστηρίζω ότι όλα έγιναν τέλεια, έχουμε κάνει μια σοβαρή προσπάθεια και υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Ανάμεσα στα άλλα, προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, με τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και την απόκτηση από τη χώρα μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Επίσης, κάνουμε πράξη την «νομιμότητα παντού» με παρεμβάσεις ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής, προχωράμε σε παρεμβάσεις στην υγεία, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή διακυβέρνηση, αλλά και στην Δικαιοσύνη. Το μεγάλο μας στοίχημα βεβαίως είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του κράτους, στοίχημα καθόλου εύκολο να κερδηθεί, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι το … κόκκαλο. Και ας αντιστέκονται κάποιοι βολεμένοι».

Η ακρίβεια επιμένει. Τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως αποδεικνύεται, δεν επαρκούν. Που το αποδίδετε;

«Είναι γεγονός πως η ακρίβεια αποτελεί το σημαντικότερο εξωγενές πρόβλημα που ξεκίνησε μετά την πανδημία και δεν έχει τιθασευτεί πλήρως. Ο πληθωρισμός τροφίμων δείχνει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, όμως εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος. Έχουμε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος, αυτές για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στις εταιρείες που ξεπερνούν τα 20.000.000 ευρώ, οι έκτακτες ενισχύσεις, η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων (μισθών και συντάξεων), ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιστολή για την πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών να πωλούν το ίδιο προϊόν σε διαφορετικές τιμές στις ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει σημασία πάντως να αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πληθωριστική κρίση με μια οικονομία ανθεκτική που μπορεί να ξεπεραστεί, έστω με τις όποιες δυσκολίες, χωρίς όμως να χρεώνει τις επόμενες γενιές».

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. έχει καταθέσει προτάσεις για την φορολογία των πολιτών και την ελάφρυνση των νοικοκυριών. Πως τις κρίνετε;

«Με θλίψη διαπιστώνουμε μια επανάληψη του 2012 και του 2015, όταν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την οργή της κοινωνίας, αφού έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα τα οποία δεν υπήρχαν, ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας και φτάσαμε τελικά στα όρια της χρεοκοπίας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ειδικά όταν στοιχίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Γιατί αυτό το οποίο εισηγείται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., μέσα από τις δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, κοστολογημένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα μας στοιχίσει 45 δισ. ευρώ. Ας μας πουν που θα βρουν τα χρήματα. Γιατί οι εποχές του «λεφτά υπάρχουν» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…».

Τέλος, με την Τουρκία τα νερά των σχέσεων μας είναι εμφανώς πιο ήρεμα, ωστόσο δεν λείπουν οι προκλήσεις από τη γείτονα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

«Έχουμε πει εξ αρχής ότι ο διάλογος είναι προς όφελος των δύο κρατών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η μία και μοναδική διαφορά μας όσον αφορά τις γεωπολιτικές μας εκκρεμότητες, που είναι ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, που θέλουμε να λυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε έστω κατ’ ελάχιστον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όμως ο διάλογος βοηθάει. Αποσκοπεί στο να ακούγονται οι θέσεις μας δυνατά και καθαρά, υπάρχουν και οφέλη συγκεκριμένα, τα οποία έχουν να κάνουν με τα νησιά που υποδέχονται νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες, δεν έχουμε παραβιάσεις ούτε μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και το Ανατολικό Αιγαίο. Ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες, η Τουρκία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν τον διάλογο, δεν μας λένε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...