Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Γιάννης Βούρος: Οι «Δημοκράτες» σε καμία περίπτωση δεν ψαρεύουμε σε θολά νερά

Ημέρα:

spot_img

«Ο κ. Λοβέρδος τοποθετείται στον χώρο του Κέντρου / Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αναδείξει περισσότερο το «Αριστερό του πρόσημο» / Ποτέ δεν θα «συκοφαντήσουμε» την Πατρίδα μας για εφήμερα πολιτικά και μικροκομματικά οφέλη»

Συνέντευξη στον Παύλο Λεμοντζή

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ο Γιάννης Βούρος.

Ο δημοφιλής ηθοποιός, με καταγωγή από την Καβάλα, σε συνέντευξή του στον συνεργάτη μας Παύλο Λεμοντζή, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να συνταχθεί με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, δηλώνει πως έχει εμπειρία στα κοινά και τονίζει ότι κριτήριο για την ψήφο των πολιτών πρέπει να αποτελούν τα επιχειρήματα που καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο οι υποψήφιοι και όχι η μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Υπογραμμίζει επίσης ότι, ως ευρωβουλευτής ποτέ δεν θα στραφεί με την ψήφο του εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας, ούτε θα «συκοφαντήσει» την Πατρίδα μας για εφήμερα πολιτικά και μικροκομματικά οφέλη.

  1. «Δημοκράτες» είναι το νέο κόμμα του οποίου την ίδρυση ανακοίνωσε,  ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ως πρόεδρός του ο Ανδρέας Λοβέρδος που, ως γνωστόν, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. «Είναι ένα κόμμα πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό, ψηφιακό», δήλωσε. Στην ερώτηση που, εύλογα, θέτουν πολίτες  ότι άδραξε την ευκαιρία ο κ. Λοβέρδος  οπορτουνιστικά, να ιδρύσει κόμμα (με τόσες πολλές παραμέτρους, άρα πολυσυλλεκτικό)  φέτος που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, τι έχετε να απαντήσετε κ. Βούρο;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε, να μιλήσω τόσο για την δική μου υποψηφιότητα, αλλά και για τους στόχους του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» που ίδρυσε πριν περίπου δύο μήνες ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας επίσης ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα απευθυνθώ μέσω της ιστοσελίδας/εφημερίδας σας στους συμπολίτες μου στην Καβάλα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς όπως γνωρίζετε κατά το ήμισυ έλκω την καταγωγή μου από την πόλη (ο πατέρας μου ήταν από την Καβάλα και η μητέρα μου από την Χίο).

Σχετικά τώρα με την ταυτότητα του κόμματος, οι Δημοκράτες τοποθετούνται στον χώρο του πατριωτικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου. Και αυτός ο χώρος όντως έχει την δυνατότητα να συνθέτει, να ενώνει και να στέκεται απέναντι από ακραία και διχαστικά μηνύματα. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί αυτή η χώρα από διχασμούς που εν τέλει, όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Εν ολίγοις σε καμία περίπτωση δεν ψαρεύουμε σε θολά νερά, αντιθέτως αποκαλύπτουμε την ιδεολογικοπολιτική μας ταυτότητα χωρίς μισόλογα, και απευθυνόμαστε στις συμπολίτισσές μας και τους συμπολίτες μας που πιστεύουν και θέλουν να εκπροσωπηθούν από ανθρώπους μετριοπαθείς, που θέτουν ως προμετωπίδα τους την κοινή λογική και καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο προτάσεις και λύσεις.

  • Τι  είναι αυτό που  ενέπνευσε εσάς, ώστε να συνταχτείτε στο πλευρό του και να θέσετε υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο;

Όσοι παρακολουθούν την δράση μου, τις συνεντεύξεις μου και την πορεία μου τα τελευταία χρόνια, τόσο στην πολιτική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα έχουν διαπιστώσει ότι προσπαθώ να κινούμαι χωρίς να έχω «παρωπίδες και κλειστά αφτιά». Ειδικά στα δημοτικά δρώμενα της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας δομήσαμε έναν συνδυασμό ενωτικό, έναν συνδυασμό ανεξάρτητο, χωρίς κομματικές ταμπέλες και μακριά από κομματικές εξαρτήσεις. Αυτό τον δρόμο του μέτρου φαίνεται πως ακολουθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πέραν αυτού βέβαια σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός πως με τον Ανδρέα πέραν του ότι συμπορευτήκαμε στη Βουλή τα δύσκολα χρόνια της περιόδου 2009 – 2012, έχουμε μία γνωριμία πολλών ετών, αλλά και μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε τους τελευταίους δύο, τρεις μήνες πριν την ίδρυση του κόμματος, διαπιστώσαμε ότι ταυτιζόμαστε στις απόψεις μας για την πολιτική επικαιρότητα και τις λύσεις που απαιτούνται. Ήταν κοινή η πεποίθησή μας, πως υπάρχει σημαντικό κενό στον χώρο του κέντρου, που δεν μπορεί να καλυφθεί με επάρκεια ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το κενό λοιπόν έρχεται να καλύψει σήμερα το κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ».

  • Ο κ. Λοβέρδος τοποθετείται στον χώρο του Κέντρου, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Αν δεχτούμε τη ρητορική μελών των ανωτέρω κομμάτων ότι ανήκουν και αυτά στο Κέντρο με αποκλίσεις προς τα αριστερά και τα δεξιά, οι «Δημοκράτες» τι ακριβώς πρεσβεύουν και τι διακηρύττουν, ώστε να πείσουν το εκλογικό σώμα πως αξίζει να εισέλθουν στην Ευρωβουλή;  

Το αν οι πράξεις μας και τα λόγια μας ταυτίζονται, θα το κρίνουν πρωτίστως οι πολίτες. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από αυτά που καταλαβαίνουμε από τον δημόσιο λόγο που εκφράζει εσχάτως, είναι πως προσπαθεί να αναδείξει περισσότερο το «Αριστερό του πρόσημο». Δεν μπορώ και δεν μπορούμε να βρούμε άλλο λόγο για την μη ψήφιση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης π.χ. για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. 

Όσον αφορά τώρα τη Νέα Δημοκρατία, πέραν των δηλώσεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίνεται και για την αποτελεσματικότητά της επί του πεδίου…, καθώς εδώ και πέντε περίπου χρόνια κυβερνά τον τόπο. Επομένως τα στελέχη και η Κ.Ο. της ΝΔ θα κριθούν και θα αξιολογηθούν κυρίως για την αποτελεσματικότητά τους. Στον τομέα λ.χ. της ακρίβειας και του ελέγχου των τιμών στην αγορά. Πως αξιολογούνται από τους πολίτες; Στον τομέα της ασφάλειας. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων κοκ.

  • Τελευταία, βλέπουμε ότι τα κόμματα εμπλουτίζουν τις λίστες τους με πολίτες δημοφιλείς, έξω από  την πολιτική, με τη στενή έννοια του όρου, ως μια δοκιμασμένη συνταγή προς  άγραν ψήφων από πολίτες που είναι εύκολο να  «σταυρώσουν» αναγνωρίσιμα πρόσωπα, αδιαφορώντας  αν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτά  ή απλώς ψηφίζουν  λαοφιλή υποψήφιο. Πώς το σχολιάζετε;

Όπως προανέφερα όλοι μας κρινόμαστε, για την πορεία μας και τα επιχειρήματα που καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να πούμε εκ των προτέρων ναι ή όχι στον Α ή στον Β’ υποψήφιο επειδή τυγχάνει να έχει μία μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα ή επειδή είχε δημόσιο βήμα και πριν πολιτευθεί. Γι’ αυτό προτιμώ να εστιάσω κυρίως στην δική μου υποψηφιότητα. Πιστεύω λοιπόν πως από τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει τόσο από την 3ετή παρουσία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και ταραχώδη περίοδο (2010 – 2012), όσο και από την 4ετία στο τιμόνι του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, όπου επίσης κληθήκαμε ως δημοτική αρχή να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες (πανδημία, πληθωριστική κρίση, ενεργειακή κρίση κλπ) αλλά και να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα όπως για παράδειγμα τις ευρείας κλίμακας αναπλάσεις πέριξ του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας,  καθώς και μετά από τα 40 και πλέον χρόνια δουλειάς και πορείας στο θέατρο και όχι μόνο, μπορώ να ανταπεξέλθω στις ομολογουμένως μεγάλες απαιτήσεις και αυτής της νέας «πρόκλησης».

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και να λησμονούμε πως στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλων μας.

  • Σε περίπτωση που εκλεγείτε στην Ευρωβουλή, γνωρίζετε ότι θα βρεθείτε αντιμέτωπος με άλλες πτέρυγες και δεν ξέρω τι στάση θα έχετε, εάν μια συζήτηση στην ολομέλεια αφορά και  τη χώρα μας, παράδειγμα «για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», στην οποία οι τοποθετήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών ήταν αντίθετες μεταξύ τους. Σαφώς, θα υπάρξουν κι άλλα μείζονα θέματα που μας αφορούν είτε πρόκειται για  τη φήμη της χώρας ή για την ασφάλειά της ή για την ενίσχυση της εξωτερικής της πολιτικής.

Ευρωβουλευτής/ες των «ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ» ποτέ δεν θα στραφεί/ούν με την ψήφο του/τους, εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας, της Ελλάδας μας. Ποτέ δεν θα «συκοφαντήσουμε» την Πατρίδα μας για εφήμερα πολιτικά και μικροκομματικά οφέλη.

«Η χώρα μας πρέπει να γίνει επιτέλους Δημοκρατία με κράτος ανθεκτικό και υπηρέτη της οικονομίας και της ευζωίας,

Δημοκρατία απαλλαγμένη από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, κρατικής και πολιτικής,

Δημοκρατία με κράτος δικαίου και κοινωνική δικαιοσύνη,

Δημοκρατία με στόχο την εξάλειψη της φτώχιας,

Δημοκρατία με ένα αξιόπιστο σύστημα Δικαιοσύνης για όλους,

Δημοκρατία με όπλο το αξιόμαχο των μηχανισμών επιβολής της Ειρήνης στην περιοχή,

Δημοκρατία, παγκοσμίως αναγνωρίσιμη ως πρότυπο εμβάθυνσης στους δημοκρατικούς θεσμούς,

Όλα αυτά υπογραμμίζουν και εκφράζουν τον πατριωτισμό μας, που είναι ένας, ενιαίος, αδιαίρετος. Δεν υπάρχουν είδη πατριωτισμού. Πατριωτισμός σημαίνει αγαπώ την Πατρίδα μου και τηρώ, πάση θυσία, τον όρκο πίστης που έχω δώσει σε αυτήν».

Αυτά αναφέρει η διακήρυξη του κόμματος «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ», για αυτά πρόκειται να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στην Ευρωβουλή.

  • Θα συντάσσεστε με τη γραμμή της πτέρυγάς σας ή θα εγείρετε αντιρρήσεις, δίχως να υπολογίζετε το πολιτικό κόστος;

Πριν και πάνω απ’ όλα οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και να προασπίζουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των συμπολιτών μας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν Έλληνες Ευρωβουλευτές σε όλες τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Το κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» λοιπόν έρχεται να καλύψει και αυτό το κενό που σήμερα υπάρχει και στην Ευρωβουλή, με συμμετοχή στην κεντρώα ευρω-ομάδα (renew Europe) που ίδρυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν. Ως γνωστόν η ΝΔ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το ΠΑΣΟΚ στους ευρω-σοσιαλιτές, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, η Ελληνική Λύση στο κόμμα «ευρωπαίοι συντηρητικοί (ECR)» κοκ.

Η ευρωομάδα του κ. Μακρόν είναι σήμερα η 3η σε δύναμη στην Ευρωβουλή. Εκεί λοιπόν δεν συμμετείχε μέχρι τώρα κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα. Αυτός είναι πιστεύω ένας επιπλέον σημαντικός λόγος για να στηριχθούν στις προσεχείς ευρωεκλογές οι «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ».

  • Κάτι τελευταίο, αν και σημαντικό. Είστε διατεθειμένος να παρευρίσκεστε στις συνεδριάσεις και στα ψηφίσματα ή όταν, εάν και εφόσον, θα εμφανίζεστε τότε στο Στρασβούργο ή στις Βρυξέλλες;           

Ναι σε αυτό πρέπει να πούμε ότι δεν τίθεται θέμα διάθεσης. Είναι υποχρεωμένος ο κάθε εκλεγμένος, σε οποιαδήποτε θέση, να ασκεί με πλήρη συνέπεια τα καθήκοντά του. Αυτό έκανα ως Δήμαρχος, αυτό προσπαθώ να κάνω 40 χρόνια στην δουλειά μου, αυτό έκανα ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ. Βορείου Ελλάδος. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για το Ευρωκοινοβούλιο, που οφείλεις να υπερασπίζεσαι όπως προανέφερα «με δυνατή και στεντόρεια φωνή» τα συμφέροντα της πατρίδας σου και των συμπολιτών σου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΟΥ

Ο Γιάννης Βούρος (Αθήνα23 Ιουνίου 1955) είναι Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας και πολιτικός.

Πρώτα χρόνια και σπουδές

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας με καταγωγή από τη Χίο και την Καβάλα. Έκανε τα πρώτα του σχολικά βήματα στη Σχολή Χατζήβεη στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ συνέχισε τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων,  και την Σχολή Χατζηδάκη. Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπήρξε αθλητής του στίβου και ποδοσφαιριστής στα τμήματα της ΑΕΚ, ενώ κατά τα εφηβικά και φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο παράνομο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.

Είναι Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πτυχιούχος Δημοσιογραφίας-Δημοσιολογίας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου.

Καλλιτεχνική Διαδρομή

Υπήρξε πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες Αθηναϊκή και Ημερησία. Αργότερα παρουσίασε την ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή “Κάθε μέρα” στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (Ε.Ι.Ρ.Τ.). Το 1977 υπήρξε συνιδρυτής του Θεάτρου της Άνοιξης μαζί με άλλους συντελεστές ηθοποιούς.

Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, σε τηλεοπτικές σειρές και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε επίσης θεατρικές παραστάσεις σε περιφερειακά θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), κρατικές σκηνές, παραστάσεις του παίχθηκαν σε θέατρα του εξωτερικού και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά και από τα γαλλικά.

Έχει διατελέσει μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 1992 έως το 1997.

Ενασχόληση με την πολιτική

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) από τον Μάρτιο του 2008 και υπεύθυνος για θέματα θεάτρου και κινηματογράφου στον τομέα πολιτισμού. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, εξελέγη στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ. Στη Βουλή των Ελλήνων εξελέγη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ενώ συμμετείχε σε άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 συμμετείχε αλλά δεν εξελέγη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα καλλιτεχνικά. Από τον Μάιο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2015 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Χατζάκη.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 εξελέγη δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος.

lemontzisp@yahoo.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η επιχείρηση Prosperity Guardian

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγέλου Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και...

«Χοροδράσεις» σε διάφορα σημεία της Καβάλας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι "Χοροδράσεις" που διοργάνωσε το Σάββατο...

Διακοπή υδροδότησης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου

Ανακοινώνεται ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί...

Χρήστος Σταϊκούρας: Οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις στην Π.Ε. Καβάλας

Τα σημαντικά οδικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και κτιριακά...

Έξι (6) “Μάχες” που δίνει ο χωρισμένος πατέρας. Πώς να βγει νικητής!

Αν είσαι χωρισμένος πατέρας τότε σίγουρα το βίντεο αυτό...

Εκλογές ΤΕΕ: Το στοίχημα είναι η συμμετοχή πριν, αλλά και μετά τις εκλογές

Απόστολος Παυλίδης: Θέλουμε συμμετοχή και μετά τις εκλογές /...

Ικανοποίηση από την σύσκεψη με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Έχουν δρομολογηθεί συνολικά 50 έργα σε όλες τις περιφερειακές...

Υποδοχή της νέας εικόνας της Παναγίας της Χαλκεριώτισσας

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο...