Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κόβονται οι άδειες ορκωμοσίας, τι θα γίνει με τις επόμενες ΕΣΣΟ

Ημέρα:

spot_img

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη.

Το κείμενο της συνέντευξης, που σημειωτέον δόθηκε μέσω video κλήσης στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, έχει ως ακολούθως:

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε να μιλήσουμε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, για να δούμε τι γίνεται με τα φανταράκια μας… Καλημέρα Κύριε Υπουργέ!

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και στην Ελλάδα, καλημέρα κύριε Παπαδάκη!

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σας κρύβω ότι έχουμε αρκετά μηνύματα από γονείς, όχι ότι ανησυχούν έτσι, για τα παιδιά τους στο Στρατό. Τι μπορούμε να πούμε για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και για τις αλλαγές που έχετε με τις νέες Σειρές που μπαίνουν στον Στρατό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι καταρχάς οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν, για πάρα πολλούς λόγους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους και την αποστολή τους, παράλληλα όμως να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης αυτά που λαμβάνει και όλη η κοινωνία. Να προστατεύονται δηλαδή από τον κίνδυνο εξάπλωσης αυτού του ιού, που είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αν δεν καταλάβουμε ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση, μία ασυνήθιστη κατάσταση από την οποία απειλείται όχι μόνο η δημόσια υγεία αλλά και η ατομική μας υγεία. Ενδεχομένως αν τα πράγματα σοβαρέψουν και η ζωή μας, τότε δεν θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και θα ψάχνουμε να βρούμε την εξαίρεση, το παράθυρο και τα λοιπά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για την αυτοπροστασία μας. Δεν ξύπνησαν μία μέρα η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει να περιορίσει «τιμωρητικά» τους Έλληνες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την προστασία μας γίνονται όλα αυτά και πρέπει να συμμορφωθούμε για το καλό μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, δεν πρόκειται να πετύχουν τα μέτρα κύριε Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα στερηθούμε κάποια πράγματα τώρα, κάποιες βόλτες στη λιακάδα, ενδεχομένως, για να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε αργότερα, εύχομαι, που θα έχει μπει το καλοκαίρι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, να στερηθούμε μία βόλτα ή να στερηθούμε τις ζωές σε δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, δέκα συνανθρώπους μας; Υπάρχει τέτοια ζυγαριά που μπορεί να ζυγίσει αυτά τα δύο; Σε καμία περίπτωση!

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα μπορούμε να τα έχουμε όλα, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει για να εμποδίσουμε τη διασπορά ενός ιού, που έχει αποδειχθεί πλέον -και το μετράμε σε ανθρώπινες ζωές ότι- διασπείρεται πάρα πολύ γρήγορα, στα κρυφά και ύπουλα. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε, έχει αποδειχθεί πως είναι να περιορίσουμε την κίνησή μας είναι μία άσκηση ατομικής ευθύνης και αυτοπειθαρχίας, πρέπει να τη φέρουμε σε πέρας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι γίνεται με τους Στρατιώτες από εδώ και πέρα κύριε υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία βέβαια με την κρατική ηγεσία, πήρε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης για την υγεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο των μονίμων, όσο και των στρατευσίμων. Το τελευταίο μέτρο που ανακοινώθηκε ήταν η αναστολή χορήγησης άδειας ορκωμοσίας. Με άλλα λόγια αυτοί που ορκίζονται σήμερα, στη Σάμο, αν δεν κάνω λάθος, και αύριο σε άλλα σημεία της Επικρατείας.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Δεν θα πάρουν την προβλεπόμενη άδεια;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Στρατιώτες που παρουσιάστηκαν στην τελευταία ΕΣΣΟ δεν θα πάρουν άδεια διότι πρέπει να μείνουν στα στρατόπεδα, προκειμένου να μην κινδυνέψουμε να μεταφέρουμε τον ιό, ενδεχομένως επιστρέφοντας στα στρατόπεδα, ύστερα από την άδεια ορκωμοσίας. Άρα αναστέλλεται αυτή η άδεια ορκωμοσίας.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, νεοσύλλεκτοι θα υπάρξουν, οι σειρές θα ακολουθήσουν κανονικά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως ακολουθούνται κανονικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια το είπαμε, ο Στρατός συνεχίζει κανονικά, για όνομα του Θεού!

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κανονικά ανάλογα με την εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Πρέπει ενδεχομένως να πάμε σε μειωμένο αριθμό σε επόμενες ΕΣΣΟ. Αυτή τη στιγμή όμως εκείνοι που ορκίζονται σήμερα και αύριο κατατάχθηκαν κανονικά. Δεν θα πάρουν άδεια, όμως αυτή η άδεια που στερούνται σήμερα, θα μεταφραστεί στο τέλος της θητείας τους σε απαλλαγή ισάριθμων ημερών. Θα κάνουν, δηλαδή, θητεία μειωμένη κατά 10-15 μέρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ βλέπετε να αναστέλλονται για κάποιο χρονικό διάστημα και ή οι άδειες των υπολοίπων στρατιωτών για να μην φεύγουν και γυρίζουν για τον κίνδυνο που μας είπατε;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή μελετάμε όλα τα πιθανά μέτρα. Δεν το κάνουμε για να τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να προστατέψουμε όλους. Επομένως αυτή τη στιγμή πραγματικά είναι υπό μελέτη και η κατάργηση χορήγησης των εορταστικών αδειών του Πάσχα. Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά θα δούμε πώς θα το ισοσκελίσουμε αλλά είναι στο τραπέζι, δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα θα το αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανοιχτό λοιπόν το ενδεχόμενο ματαίωσης των αδειών για το Πάσχα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακόμα αποφασισμένο, όπως σας είπα. Το μελετάμε όμως και θα αποφασιστεί εντός των επόμενων ημερών. Πρέπει να σταθμίσουμε κάποια πράγματα. Τα σταθμίζουμε με κάθε αίσθηση ευθύνης και διάθεσης να προστατευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ έχετε είναι μέσα στα ενδεχόμενα και η χρησιμοποίηση του Στρατού εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά; Στην πορεία που εμείς το απευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο…  

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, προφανώς με ρωτάτε; Είναι θα έλεγα σαφέστατα αυτά που ανακοινώθηκαν ότι αρμόδια για την τήρηση αυτού του μέτρου, τον έλεγχο της κυκλοφορίας είναι η Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό κατά περίπτωση και τα λοιπά. Όχι ο Στρατός! Είναι κάτι διαφορετικό η εμπλοκή του Στρατού. Ώρα με ώρα, η ομάδα που διαχειρίζεται αυτή την κρίση, εξετάζει την απόδοση αυτού του μέτρου, όπως εξετάστηκε η απόδοση όλων των μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και εύχομαι να μην προκύψει ανάγκη, διότι ξέρετε οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εκεί έξω να φυλάττουν τα σύνορα της Πατρίδας. Αυτή είναι η βασική αποστολή τους. Από κει και πέρα όμως θα δούμε τι άλλο θα χρειαστεί να γίνει.

Είναι προφανής η διάθεση της Πολιτείας, της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να τηρηθεί αυτή η απαγόρευση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία, με την Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας που είναι αρμόδια όργανα ελέγχου και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ΄ αυτού. Από κει και πέρα θα δούμε τι θα προκύψει και τι θα χρειαστεί να κάνουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να μην προκύψει!

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι κι αν χρειαστεί θα το κάνουμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ποτέ δεν αποποιήθηκαν ευθύνες και πάντα ανέλαβαν το βάρος που τους αναλογεί, σε κάποιες δε περιπτώσεις και μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί, στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κοινωνικής κρίσης.

Προ ημερών εκχωρήσαμε με απόφασή μας το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σαν κεντρική μονάδα -δομή υγείας δηλαδή- αντιμετώπισης του κορονοϊου. Φυσικά για να γίνει αυτό, διασφαλίστηκε και εγγράφως ότι μετά την παρέλευση αυτής της έκτακτης περιόδου, θα επιστρέψει το ΝΙΜΙΤΣ στους δικαιούχους του, δηλαδή στους αποστράτους. Αυτό διασφαλίστηκε και εγγράφως, έτσι όμως έπρεπε να γίνει τώρα. Και μάλιστα θα επιστρέψει εξοπλισμένο ακόμα καλύτερα, όπως θα εξοπλιστεί τώρα αυτές τις μέρες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την ενημέρωση ελπίζουμε να πάνε όλα…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εμείς το ελπίζουμε να πάνε όλα, αλλά να ξέρετε πρώτα θα δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε αυτό το κακό και μετά θα κάνουμε το λογαριασμό, και θα τον νικήσουμε. Πώς; Περιορίζοντας την έκθεσή μας στο κίνδυνο, περιορίζοντας την κίνησή μας ασκώντας ατομική ευθύνη και πειθαρχία, μόνον έτσι θα γίνει δεν θα γίνει αλλιώς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...