Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Γιατί εμφανίστηκαν μέδουσες στον κόλπο της Καβάλας τον χειμώνα

Ημέρα:

Για την εμφάνιση μεδουσών στα παράλια της Π.Ε. Καβάλας, μίλησε στην τοπική ΕΡΑ, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Συλαίος.

«Όντως ζούμε σε μία εποχή που η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αλλαγή του κλίματος είναι ορατή και στον τελευταίο πολίτη. Οι επιπτώσεις είναι κι αυτές εμφανείς. Όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν και ειδικά με την αυξημένη θερμοκρασία ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα επηρεάζουν και τη θάλασσα, ειδικά την επιφάνειά της», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο καθηγητής του Δ.Π.Θ.

«Η μέση θερμοκρασία της θάλασσας στον κόλπο της Καβάλας τον Δεκέμβριο τη δεκαετία του ’90 ήταν περίπου 13,5 βαθμοί Κελσίου – Τον προηγούμενο Δεκέμβριο είχαμε μια μέση θερμοκρασία 16,5 βαθμούς Κελσίου…»

Στη συνέχεια ο κ. Συλαίος παρέθεσε στοιχεία για τις θερμοκρασίας που καταγράφονται στον κόλπο της Καβάλας στη διάρκεια του χειμώνα επισημαίνοντας: «Η μέση θερμοκρασία τον μήνα Δεκέμβριο τη δεκαετία του ’90 ήταν περίπου 13,5 βαθμοί Κελσίου. Το 2000 – 2010 ανέβηκε στους 14,2 βαθμούς Κελσίου. Το 2010 – 2019 ανέβηκε στους 15 βαθμούς Κελσίου και τον προηγούμενο Δεκέμβριο είχαμε μια μέση θερμοκρασία στον κόλπο της Καβάλας 16,5 βαθμούς Κελσίου. Οπότε βλέπουμε 2,5 βαθμούς Κελσίου αύξηση στον κόλπο της Καβάλας έναν χειμερινό μήνα, όπως είναι ο Δεκέμβριος. Αυτό επηρεάζει όλο το οικοσύστημα, όλη τη λειτουργία των οργανισμών που ζουν μέσα σε αυτό και το αποτυπώνουμε πλέον από τον εξοπλισμό που έχουμε στη θάλασσα. Αυτό δημιουργεί συνθήκες αυξημένης παρουσίας φυτοπλαγκτού. Η μέδουσες είναι οργανισμοί που τρώνε το φυτοπλαγκτόν, ζουν σε ζεστά κλίματα, ειδικά η λεγόμενη μωβ μέδουσα, είναι ένα είδος που ζει σε θερμά περιβάλλοντα και γι’ αυτό και τις βλέπουμε στην περιοχή μας τον χειμώνα», ανέφερε σχετικά ο κ. Συλαίος.

«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, είναι και η αύξηση της ηλιοφάνειας. Έχουμε πιο φωτεινούς χειμώνες κι αυτό επηρεάζει πάλι τη δημιουργία φυτοπλαγκτού μέσω της φωτοσύνθεσης…»

«Όσο όμως το κλίμα αλλάζει, όσο η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται, αναμένουμε να έχουμε πιο συχνή παρουσία και πιο έντονη από τέτοιους οργανισμούς. Όλο αυτό θα δημιουργήσει μία αλλαγή και στο οικοσύστημα. Πολλά από τα ειδή αυτών των μεδουσών τρέφονται και από αυγά ψαριών, που επίσης θα επηρεάσει πάλι τη δομή ενός οικοσυστήματος, όταν δεν θα μπορούν κάποια είδη να αναπαραχθούν ικανοποιητικά. Γενικά αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, είναι και η αύξηση της ηλιοφάνειας. Έχουμε πιο φωτεινούς χειμώνες κι αυτό επηρεάζει πάλι τη δημιουργία φυτοπλαγκτού μέσω της φωτοσύνθεσης και δημιουργεί συνθήκες, οι οποίες δείχνουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει τις επιφανειακές συνθήκες της θάλασσας και στην περιοχή μας», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. 

«Πλέον δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν, διότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ζούμε με αυτές τις αλλαγές, εφόσον η κατάσταση διατηρηθεί όπως είναι…»

«Από εκεί και πέρα όταν η επιφάνεια της θάλασσας ζεσταίνεται περισσότερο, η διαφορά ανάμεσα στην επιφάνεια και στον πυθμένα αυξάνει. Οπότε υπάρχει μία στρωματοποίηση όπως λέμε στην ωκεανογραφία. Αυτή δημιουργεί συνθήκες ακόμη πιο έντονης εμφάνισης ευτροφισμού και πλαγκτόν ακόμη περισσότερο, γιατί τα νερά των ποταμών κατεβάζουν θρεπτικά άλατα, τα οποία διαλύονται σε πολύ μικρότερους όγκους, με αποτέλεσμα να ευνοείται ακόμη περισσότερο η δημιουργία όλων αυτών των φαινομένων που κάνουν εντύπωση στους πολίτες. Πλέον δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν, διότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ζούμε με αυτές τις αλλαγές, εφόσον η κατάσταση διατηρηθεί όπως είναι», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Συλαίος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ανδρικό χάπι αντισύλληψης – Πώς λειτουργεί

Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα. Πειράματα υποδεικνύουν ότι...

Συμβουλές για να μην γερνάει ο λαιμός σας

Ο λαιμός είναι μια περιοχή του σώματός μας όπου...

Νέο ενδοσκοπικό σύστημα εντοπίζει τους καρκίνους με ακρίβεια 90%

Η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για...

Μάνθος Κλεανθίδης: Έχουμε έναν πολύ δυναμικό Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου...

Θα στενάξει η Καβάλα από το κυκλοφοριακό το καλοκαίρι

Νίκος Ίμβρος: Για μας τους κατοίκους της πόλης, έτσι...

Όλα είναι έτοιμα για την 19η «Αλφαβητοπαρέλαση»

Πανέτοιμη δηλώνει, μέσω του προέδρου της, Βασίλη Μαυρομμάτη, η...

Εντός των ημερών θα πληρωθούν οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Καβάλας

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα...