Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Μέσα στον Φεβρουάριο η συνένωση του ΔΙΠΑΕ με το Δημοκρίτειο

Ημέρα:

Θανάσης Μητρόπουλος: Επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην Καβάλα / Περισσότερα έχουμε να κερδίσουμε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο ρόλος του δημοσίου πανεπιστημίου θα ενισχυθεί

Για τις επικείμενες εξελίξεις σχετικά με τη μετακίνηση των τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Κόμβος Καβάλας) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε στον «Ενήμερο», ο καθηγητής του ιδρύματος, Θανάσης Μητρόπουλος.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, αναφέρθηκε και στο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια.

«Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (23/1) θα έχει βγει στη διαβούλευση. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή…»

«Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που έχει καθυστερήσει λίγο, διότι περιελήφθη στο νομοσχέδιο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, οπότε θεωρώ ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (23/1) θα έχει βγει στη διαβούλευση. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Αυτό το νομοσχέδιο, στο κομμάτι που αφορά την περιοχή μας, προβλέπει ότι θα μετακινηθούν τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας και θα ενταχθούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ προβλέπει και δυο νέα τμήματα για το Δ.Π.Θ., καθώς και τη μετακίνηση της Νοσηλευτικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μητρόπουλος. 

«Επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην Καβάλα, ούτε κτηριολογικά, ούτε σε επίπεδο εργαζομένων, καθηγητών, τίποτα απολύτως…»

«Είναι ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και τον Κόμβο της Καβάλας, καθώς είναι ένα χρήσιμο για εμάς εργαλείο και νομίζω ότι θα πάει πολύ καλά. Οι αντιδράσεις που υπήρχαν αρχικά θεωρώ ότι έχουν καμφθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι προφανές ότι και με την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων χρειάζεται μια ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε σε μεγάλη πίεση. Επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην Καβάλα, ούτε κτηριολογικά, ούτε σε επίπεδο εργαζομένων, καθηγητών, τίποτα απολύτως. Όπως είναι θα μπει στη νέα διαδικασία», συμπλήρωσε σχετικά. 

«Περισσότερα έχουμε να κερδίσουμε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρά με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος…»

«Υπάρχει γενικότερα μια κινδυνολογία που αναπτύσσουν διάφοροι που θα ήθελαν να παραμείνουν υπό την επήρεια του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι αυτό δεν βοηθά τον Κόμβο Καβάλας. Περισσότερα έχουμε να κερδίσουμε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρά με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, γιατί τα τμήματα της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να κινδυνέψουν από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κόμβος Καβάλας θα κινδυνέψει», ανέφερε ακόμη σχετικά με το θέμα ο Θανάσης Μητρόπουλος. 

«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έτσι όπως μπαίνουν και όπως συζητούνται, είναι ένα θέμα το οποίο επί του παρόντος θα πρέπει να το δούμε θετικά…»

Όσον αφορά το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε αρχικά: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έτσι όπως μπαίνουν και όπως συζητούνται, είναι ένα θέμα το οποίο επί του παρόντος θα πρέπει να το δούμε θετικά, με την έννοια ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται μια κατάσταση πολλά χρόνια, χωρίς να μπορούμε να έχουμε μια παρέμβαση. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταφέρουν να φέρουν πολλούς αλλοδαπούς φοιτητές. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να φέρει αλλοδαπούς φοιτητές, γιατί για να φέρεις φοιτητές από το εξωτερικό θα πρέπει να κάνεις διαφήμιση, να ρίξεις χρήματα στην αγορά. Το δημόσιο δεν το μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί ο πρύτανης που θα το κάνει θα θεωρηθεί «εγκληματίας», θα τον βάλουν φυλακή. Επομένως είναι αδύνατο να γίνει αυτό το πράγμα από το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο αλλοδαπών φοιτητών σε όλη την νότια Ευρώπη. Κι όμως το καθυστερούμε και το καθυστερούμε…»

«Ο ιδιώτης από την άλλη θα έχει ένα πρόγραμμα διαφημιστικό, θα το κάνει, θα πετύχει, δεν θα πετύχει, αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν. Για το δημόσιο δεν υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Αν αποτύχει θα αναζητηθούν ευθύνες γιατί πήγατε εδώ ή εκεί. Δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ αυτό το πράγμα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αγαπάει την εκπαίδευση και μπορεί να φέρει φοιτητές από το εξωτερικό. Μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο αλλοδαπών φοιτητών σε όλη την νότια Ευρώπη. Κι όμως το καθυστερούμε και το καθυστερούμε. Εδώ έγινε η Κύπρος, η οποία είναι ένα μικρό κράτος. Πρέπει να προχωρήσουμε και η κυβέρνηση σε αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να καθυστερεί. Αυτά είναι τα θέματα που οι πολίτες θέλουν να προχωρήσουν. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις οι μεγάλες, στην Παιδεία και στην Υγεία. Θα πρέπει λίγο η κυβέρνηση, αλλά και ο πρωθυπουργός, να το δουν αυτό και να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα, να μη χαθεί αυτή η τετραετία, γιατί θα τη χάσουν έτσι όπως πάμε», σημείωσε ακόμη ο Θανάσης Μητρόπουλος.

«Οι πολίτες θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις, δεν θέλουν να ακούσουν λόγια, λόγια, λόγια, που ακούμε κάθε μέρα και δουλειά δεν βλέπουμε. Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο ρόλος του δημοσίου πανεπιστημίου θα ενισχυθεί εξ ανάγκης…»

«Η ελληνική κοινωνία έχει ένα φάσμα συζητήσεων που ξεκινάει από ακραίες καταστάσεις και φτάνει σε άλλες ακραίες καταστάσεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε μην κάνεις πολλά πράγματα. Κάνε ένα πράγμα, ολοκλήρωσε το και μετά πήγαινε στο επόμενο. Οι πολίτες αυτή τη στιγμή θέλουν δυο τρία πράγματα.  Θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις, δεν θέλουν να ακούσουν λόγια, λόγια, λόγια. που ακούμε κάθε μέρα και δουλειά δεν βλέπουμε. Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο ρόλος του δημοσίου πανεπιστημίου θα ενισχυθεί εξ ανάγκης. Για παράδειγμα στη Δράμα έχουμε ένα τμήμα Δασολογίας με τρεις φοιτητές και 15 καθηγητές! Πληρώνει ο ελληνικός λαός για τρεις φοιτητές τους 15 καθηγητές. Αυτοί δεν μπορούν να πάνε στο τμήμα Οινολογίας που έχει τρεις καθηγητές και το θέλει ο κόσμος; Το τμήμα Οινολογίας θα εκτοξευτεί, θα πάει πολύ καλά και ένα τμήμα που δεν δουλεύει, δεν έχει ανταπόκριση, ας κλείσει, ας μετασχηματιστεί, ας γίνει κάτι άλλο. Δηλαδή έχουμε σπατάλη χρημάτων χωρίς λόγο πλέον», επισήμανε καταληκτικά στα όσα είπε στον «Ε» ο Θανάσης Μητρόπουλος.  

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...