H κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο πολυεπίπεδα επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον το σύνολο του πλανήτη και τη καθημερινότητα των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν. Για να μπορέσει όμως η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτή την υπαρξιακή για αυτήν κρίση, είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα αίτιά της υπό το πρίσμα της ενέργειας, η οποία αποτελεί δομικό και αναπόσπαστο στοιχείο της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, από τις απαρχές του.
Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης βλέπουμε πως προκαλεί ολοένα και εντονότερες συνέπειες σε όλες τις άκρες του πλανήτη. Η ανάγκη για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν το φαινόμενο είναι πια αδήριτη. Η μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού έγκειται στο γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας, η οποία όταν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα οδηγεί σε τεράστιας κλίμακας εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Βασικό παράγοντα στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε τρόπους οι οποίοι συμβάλλουν σ’αυτή τη μείωση και τελικά στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμων. Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει ως στόχο την μείωση στην κατανάλωση των ενεργειακών αποθεμάτων διατηρώντας όμως παράλληλα την καθημερινότητα των καταναλωτών στο ίδιο επίπεδο.
Η υιοθέτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς που έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση σε ενέργεια είναι ευρέως γνωστή και ως εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας ενδέχεται να είναι απλά καθημερινά πράγματα, όπως η απενεργοποίηση ενός υπολογιστή όταν δε χρησιμοποιείται, μέχρι πιο σύνθετα, όπως η ενεργειακή επιθεώρηση ενός κτιρίου για εντοπισμό σημείων από τα οποία υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας και η κατάλληλη αντιμετώπισή τους. Η ουσιώδης υλοποίηση στην πράξη αυτού του είδους ενεργειών απαιτεί περιβαλλοντική συνείδηση από πλευράς ανθρώπων, η οποία είναι επίκτητη και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συστηματική πληροφόρηση. Η πληροφόρηση πρέπει να ξεκινά από το σχολείο και να συνεχίζεται σε κάθε ηλικιακό στάδιο προκειμένου να έχει αποτέλεσμα. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών έχει ως αποτέλεσμα τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για μείωση της εξάρτησης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η περιορισμένη χρήση ορυκτών καυσίμων συνεπάγεται και μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη.
Πέρα από τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι αναγκαία η στροφή και η επένδυση στην έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και στην αποδοτικότερη χρήση αυτής. Αρκετές είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τις τελευταίες δεκαετίες από διεθνείς οργανισμούς αλλά και μεμονωμένα κράτη, όπου εφαρμόζονται πολιτικές και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε περίπτωση κρατών στα οποία επικρατούν διαφορετικές κλιματολογικές, οικονομικές κρίσεις.
Η επερχόμενη αλλαγή των καιρικών συνθηκών και του κλίματος θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα αποθέματα νερού, μιας και 3 δισεκατομμύρια και πλέον άνθρωποι δεν θα έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν (κλιματικοί πρόσφυγες), η δε γεωργία πρόκειται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρνοντας στα πρόθυρα της λιμοκτονίας μέχρι και 120 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής από την υπερθέρμανση του πλανήτη στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα το συντομότερο δυνατόν. Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, 1,8 εκατ. από διάρροια που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σύστημα αποχέτευσης καθώς και από την κακή υγιεινή, 3,5 εκατ. από τον υποσιτισμό και περίπου 60.000 από φυσικές καταστροφές. Οι κυβερνήσεις και αρκετοί φορείς οφείλουν να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην εύρεση άλλων ενεργειακών πηγών. Ως εκ τούτου, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν αποτελέσματα, χωρίς να προκαλούν πρόσθετη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
ΠΗΓΕΣ:
Τσίτσου Κωνσταντίνος (2019), «Climate policies of E. U. The greek climate policy»
Δασκαλάκη Μαρία (2020), «Εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή επιθεώρηση κατοικίας στο Ηράκλειο Κρήτης»
1ο ΕΠΑ.Λ Καβάλας
Erasmus+ 2022-2024
“Climate Change and Carbon Footprint Optimization”