spot_img

Energean: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στον Πρίνο παρά τα εμπόδια που έθεσαν τα ΕΛΠΕ

Ημέρα:

Η Energean ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες στον Πρίνο παρά τα εμπόδια που έθεσαν τα ΕΛΠΕ

Παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες βιώνει η επιχειρηματική δραστηριότητα από την τραπεζική αργία, η Energean Oil & Gas ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων (3D) στην Λεκάνη του Πρίνου, οι οποίες ήταν οι πρώτες που διενεργήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997 και μετά και οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού μας προγράμματος 2013-2020, όπως αυτό έχει εγκριθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Από τις έρευνες, αναμένεται να προκύψουν πολύ σημαντικά δεδομένα τόσο για την πραγματοποίηση του νέου γεωτρητικού προγράμματος στην παραγωγικά ενεργό περιοχή εκμετάλλευσης Πρίνου, όσο και για τον εντοπισμό πιθανών νέων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης του Πρίνου. Επιπρόσθετα, από την διενέργεια των σεισμικών ερευνών αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία και για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αποκτά χωρίς οποιοδήποτε κόστος δεδομένα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιολόγηση του δυναμικού της Λεκάνης του Πρίνου και, φυσικά, των περιοχών εκείνων τις οποίες ακόμη το ίδιο δεν έχει παραχωρήσει προς έρευνα και εκμετάλλευση.

Η Energean αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημοσίως τα στελέχη και τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και, συνολικά, των εμπλεκόμενων Υπουργείων και της Δημόσιας Διοίκησης, το Λιμενικό Σώμα, την Περιφέρεια Καβάλας και το Λιμεναρχείο Καβάλας για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια της εταιρείας με την χορήγηση των απαραίτητων αδειών και εγγράφων που απαιτούντο για την ολοκλήρωση του έργου.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι, λόγω της αντίδρασης της ΕΛΠΕ Α.Ε., η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε έρευνα στις όμορες περιοχές του Θρακικού Πελάγους, αντίθετα προς την διεθνή πρακτική και παρά την σύμφωνη γνώμη της Calfrac, η οποία κατέχει το 75% των περιοχών οι οποίες παραμένουν ανενεργές επί 30 έτη, δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί με αποτέλεσμα την ελλιπή καταγραφή των δεδομένων. Σε πρώτη φάση επισημαίνεται ότι τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί δεν καλύπτουν με επαρκή τρόπο την περιοχή του Άθω, η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί σε αυτήν πετρέλαιο και, μάλιστα, διαφορετικής ποιότητας σε σχέση με το παραγόμενο στον Πρίνο.

H Energean, σε συνεργασία με ειδικευμένη εταιρεία, θα προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων για την πλήρη αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών 3D, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Η εταιρεία μας κατόρθωσε να ολοκληρώσει ένα ακόμη επενδυτικό πρόγραμμα με κλειστές τις τράπεζες και με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, την ώρα που η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα στην χώρα τελεί υπό κατάρρευση. Κάνουμε μία τεράστια και αγωνιώδη προσπάθεια μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες να φέρουμε σε πέρας το γεωτρητικό μας πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας, η υλοποίηση του οποίου είναι μονόδρομος για την αύξηση της παραγωγής και τη διασφάλιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και, φυσικά, της απασχόλησης. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τον Πρίνο ζωντανό για πολλά χρόνια ακόμη, ώστε να αποτελεί παράδειγμα αναφοράς για την ανάπτυξη της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και σε νέες περιοχές της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι τα πλοία της Dolphin καθώς και τα σκάφη που υποστήριξαν τις σεισμικές έρευνες αναχώρησαν την περασμένη Πέμπτη από τον Κόλπο της Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συναντήσεις της Αναστασίας Ιωσηφίδου με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς

Με διαδοχικές επαφές συνεχίσθηκε η προεκλογική δραστηριότητα της υποψήφιας...

Άννα Καραγκιοζίδου: Θέλω να παλέψω για το τώρα και το αύριο των παιδιών μας

«Ζητώ την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μου, η οποία είναι...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου «Θρησκευτικές Περιηγήσεις»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου «Θρησκευτικές...

Κώστας Μορφίδης: Ελπίζουμε σε νέα περίοδο από εδώ και πέρα

«Έτσι κι αλλιώς είναι μια νέα σελίδα η εκλογή...

Τροχαίο ατύχημα στο Παληό

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο...

Περιοδεία του Σάββα Μιχαηλίδη στην αγορά της Χρυσούπολης

Το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2023 βόλτα στην...

Με το κλιμάκιο της ΝΔ στους δήμους Παγγαίου και Νέστου ο Ζησίμου

Την περιφερειακή ενότητα Καβάλας επισκέφτηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας,...

Έργα για την αξιοποίηση του δεξιού αναχώματος του Νέστου

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της βλάστησης του δεξιού αναχώματος στον...