Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Αγωνία και προβληματισμός για τον χειμώνα που έρχεται

Ημέρα:

Μάρκος Δέμπας: Μπορεί να εξανεμιστούν αυτά που πετύχαμε μέσα στο εξαιρετικό καλοκαίρι που είχαμε φέτος / Φοβόμαστε και απευχόμαστε να υπάρξει κάποια άλλη γενικευμένη εμπλοκή και άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή

«Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και το γεγονός ότι εισερχόμαστε ούτως ή άλλως στο πιο δύσκολο τετράμηνο κάθε χρονιάς, μας δημιουργούν μία εύλογη ανησυχία, με το σκεπτικό ότι μπορεί να εξανεμιστούν αυτά που πετύχαμε μέσα στο εξαιρετικό καλοκαίρι που είχαμε φέτος».

Τα παραπάνω τόνισε, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος συμπλήρωσε: «φοβόμαστε για πιθανές νέες αυξήσεις που μπορεί να επέλθουν από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αυτός είναι ο μεγάλος μας προβληματισμός μας, μη χυθεί το γάλα από την καρδάρα, που με τόσο κόπο μαζέψαμε».

«Πάντα αυτή η περίοδος από τον Οκτώβριο και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, μας δημιουργεί έναν προβληματισμό, μία αγωνία…»

«Αυτό φοβάται η κάθε επιχείρηση και φυσικά το κάθε νοικοκυριό. Θυμίζω ότι η Οικονομία και η κοινωνία, ευρύτερα και στην περιοχή μας και σε εθνικό επίπεδο, εξαιτίας του Τουρισμού, είχε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι, που μας τόνωσε και μας γέμισε με αισιοδοξία, ενώ γέμισαν και τα ταμεία, κάτι που ένα από τα βασικότερα ζητούμενα. Από την άλλη πάντα αυτή η περίοδος από τον Οκτώβριο και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, μας δημιουργεί έναν προβληματισμό, μία αγωνία. Και με αυτά που βλέπουμε και ακούμε να συμβαίνουν γύρω μας, το επόμενο τετράμηνο – πεντάμηνο μας δημιουργεί μια εύλογη ανησυχία», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Όλα αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν σίγουρα και τα οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χτυπήματα είναι συνεχή, το ένα πίσω από το άλλο…»

«Η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει δημιουργήσει σχετικούς προβληματισμούς, φοβόμαστε και απευχόμαστε να υπάρξει κάποια άλλη γενικευμένη εμπλοκή και άλλων χωρών. Ας ελπίσουμε η όλη αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν να εξομαλυνθεί και πραγματικά να επέλθει η ηρεμία, διότι όλα αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν σίγουρα και τα οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χτυπήματα είναι συνεχή, το ένα πίσω από το άλλο. Τα προηγούμενα δύο χρόνια στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας είχαμε άμεσες επιπτώσεις στο ενεργειακό. Εκτοξεύτηκαν φυσικό αέριο και πετρέλαιο και όλα τα προϊόντα και φυσικά ήρθε η ακρίβεια για να μείνει. Και εκεί που είχε αρχίσει να έρχεται μία καθίζηση και η ηρεμία στις αγορές, βλέπουμε μία νέα πολεμική σύρραξη, αυτή τη φορά πολύ κοντά μας, στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου μπορεί να εμπλακούν και άλλες χώρες και να δούμε πολύ χειρότερα γεγονότα και πράγματα», τόνισε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας.

«Ας ελπίσουμε αυτό το «μαξιλαράκι» που δημιουργήσαμε το καλοκαίρι, να μας κρατήσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να περάσει ανώδυνα, μέσα από αυτή την κρίση, η οποία ευελπιστούμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό…»

«Διαπιστώνουμε ότι άρχισε και πάλι να επηρεάζεται το ενεργειακό κόστος. Η αύξηση του πετρελαίου επηρεάζει εκατοντάδες άλλα προϊόντα, πρώτες ύλες κ.ο.κ. Και φυσικά επηρεάζει και τη θέρμανση των πολιτών, που είναι ένα από τα βασικότερα για τον χειμώνα στον οποίο μπαίνουμε. Θα είναι δύσκολος και ο φετινός χειμώνας. Γενικότερα το κόστος στις μετακινήσεις, της θέρμανσης, αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις που βλέπουμε και στο ράφι καταναλωτικών προϊόντων. Άρα δημιουργείται θέμα. Που πρέπει να προστρέξουμε μετά; Στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν έχει ταρακουνηθεί ή ελάχιστα θα έλεγα. Βλέπω μία μικρή βελτίωση, αλλά όχι στο επίπεδο το οποίο επιθυμούμε. Από εκεί και πέρα όλοι μετά προσδοκούμε μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία είτε με τη μορφή επιδοτήσεων, είτε άλλων παροχών, σίγουρα δεν μπορούν να είναι ανεξάντλητα. Ας ελπίσουμε αυτό το «μαξιλαράκι» που δημιουργήσαμε το καλοκαίρι, να μας κρατήσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να περάσει ανώδυνα, μέσα από αυτή την κρίση, η οποία ευελπιστούμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Από εκεί και πέρα προσδοκούμε σε μία καλύτερη άνοιξη σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι, που τα πρώτα μηνύματα τουλάχιστον αυτό μας δείχνουν, ότι αν δεν αλλάξουν κάποιες άλλες συνθήκες και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι εξίσου καλό με τη φετινό», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Μάρκος Δέμπας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προσωπικό και νέο Αστυνομικό Μέγαρο

Νίκος Ίμβρος: Η Τροχαία πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό...

Χριστόδουλος Τοψίδης: Θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα

Στην μεγάλη βαρύτητα που θα δώσει η νέα διοίκηση...

Στις κρατικές ενισχύσεις εντάσσονται οι πυρόπληκτοι αγρότες Διαλεκτού, Αβραμυλιάς, Ν. Ξεριά και Μυρτόφυτου

Μ. Λαζαρίδης: «Η Καβάλα δικαίως αναβαθμίζεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό...

H Energean στηρίζει τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες στην Καβάλα και στην Ζίτσα Ιωαννίνων

Σταθερά κοντά στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν αναπηρίες είναι...

ΔΕΥΑΑΠ: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε Μουσθένη και Μεσορόπη

Την Παρασκευή 08/12/2023 στα γραφεία της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου υπογράφηκαν...

Εντυπωσιακή η έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας

Με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο άνοιξε η αυλαία των...

«Φως στο τούνελ» για την ύδρευση του Ζυγού από τις πηγές Βοϊράνης

Για την ύδρευση του Δημοτικού Διαμερίσματος του Ζυγού από...

Ναι στα POS στις λαϊκές αγορές, αλλά χωρίς τραπεζική προμήθεια

Υπέρ της τοποθέτησης POS στις λαϊκές αγορές, με την...