Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το υπουργείο αρπάζει τους πόρους του ΓΕΜΗ από τα Επιμελητήρια

Ημέρα:

spot_img

Την έντονη αντίδραση των Επιμελητηρίων της χώρας, η οποία εκφράστηκε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, προκάλεσε η κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι πόροι από το Γ.Ε.ΜΗ. φεύγουν από τα Επιμελητήρια και περνάνε απευθείας στο αρμόδιο υπουργείο.

Με δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο” για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, υπογράμμισε αρχικά: ”Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η ετήσια γενική μας συνέλευση. Προέκυψε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που είναι η κατάθεση ενός νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο πραγματικά φέρνει μεγάλη αναστάτωση στην επιμελητηριακή κοινότητα”.

”Αυτή η εξέλιξη χτυπάει ευθέως την βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων, την αυτοτέλειά τους και δημιουργεί πραγματικά μια κατάσταση που φαίνεται ότι έχουν κάποιοι αποφασίσει να κλείσουν τα Επιμελητήρια…”

”Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποφασίζει να πάρει τους πόρους από τα Επιμελητήρια και να δημιουργήσει μια δικιά της υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. στο υπουργείο. Οι πόροι του Γ.Ε.ΜΗ. πηγαίνουν απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό κι αφαιρούνται επομένως από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Αυτή η εξέλιξη χτυπάει ευθέως την βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων, την αυτοτέλειά τους και δημιουργεί πραγματικά μια κατάσταση που φαίνεται ότι έχουν κάποιοι αποφασίσει να κλείσουν τα Επιμελητήρια. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει να ακούγονται οι 59 φωνές των Επιμελητηρίων της χώρας, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν μια κριτική διάθεση, όχι μόνο στην τωρινή, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάποιοι μάλλον αισθάνονται ότι απειλούνται από τα Επιμελητήρια! Τίθεται πλέον ένα σοβαρό θέμα και για τις δράσεις και για τα έργα που έχουν τα Επιμελητήρια σε όλη τη χώρα”.

”Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το πολεμήσουμε όσο δεν πάει…”

Το δικό μας Επιμελητήριο πραγματικά ξεχωρίζει με μια σειρά ανταποδοτικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις μας κι αυτό πραγματικά μας προκαλεί έκπληξη, καθώς η κυβέρνηση χωρίς καμιά διαβούλευση ή ενημέρωση, χωρίς επαφή με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, καταθέτει αυτό το ντροπιαστικό για εμάς νομοσχέδιο. Ενώ μιλούσαμε για ένα νομοσχέδιο που θα αναβαθμίζει τα Επιμελητήρια και τον ρόλο τους, ξαφνικά βλέπουμε ότι θα μας αφήσουν μόνο με τα κτήρια κι όλα τα υπόλοιπα θα τα διαχειρίζονται αυτοί. Θα μας βρουν σίγουρα απέναντί τους! Υπήρξε μεγάλη ένταση στη γενική μας συνέλευση στη Ρόδο. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το πολεμήσουμε όσο δεν πάει, για να καταλάβουν και στην κυβέρνηση ότι προηγούμενοι υπουργοί και κυβερνήσεις που χτυπούσαν τα Επιμελητήρια και ήθελαν να τα κλείσουν δεν τα κατάφεραν. Νομίζω ότι ούτε και τώρα θα καταφέρουν να πειράξουν την αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων της χώρας”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Αναμονή για τους πόρους σε επιχειρήσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια

Αναφορικά με άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε., ο Μάρκος Δέμπας υπογράμμισε: ”Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει υπογράψει μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και μέσω των Επιμελητηρίων θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα και πόροι που θα πάνε σε επιχειρήσεις που θέλουν την εξωστρέφεια και την εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών τους σε διάφορα θέματα κι αυτό μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και επιπλέον πόρους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, που έτσι κι αλλιώς θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις μας. Άρα, αναμένουμε το επόμενο διάστημα αυτοί οι πόροι να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα, να ολοκληρωθούν, ώστε πραγματικά να φτάσουμε στην πηγή που είναι οι επιχειρήσεις μας”.

Στο επίκεντρο τα προβλήματα των σχολών οδηγών, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια της Α.Μ.Θ.

”Τέθηκαν επίσης ζητήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς μας απασχολούν στην καθημερινότητα και για συγκεκριμένους κλάδους, όπως για τις σχολές οδηγών, που πραγματικά επί μήνες αυτός ο κλάδος τους βάλλεται με έναν περίεργο τρόπο κι ακόμη λύση δεν έχει βρεθεί. Σίγουρα, θέματα όπως η επιστολή που στείλαμε για το πρόγραμμα της ίδρυσης νέων τουριστικών καταλυμάτων, όπου θίξαμε το θέμα λέγοντας ότι διαρκώς το υπουργείο ανακοινώνει λάθος αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και τα επενδυτικά σχέδια της Α.Μ.Θ. Ο κ. Πιτσιόρλας, που ήταν εκεί, είπε ότι το έχει δει κι ότι έχουν κάνει ήδη έχουν κάνει μια διορθωτική κίνηση και περιμένουμε στη συνέχεια πραγματικά να δούμε ποια θα είναι η κατάσταση που τελικά θα δημιουργηθεί”, επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...