«Ο καθένας θα είναι αντιμέτωπος πια με τα λόγια και τις πράξεις του», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, σχετικά με το ζήτημα της επιδότησης του κόστους εργασίας, μετά και την γνωμοδότηση της επιτρόπου Ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι επιδοτήσεις αυτού του τύπου μπορούν να δίνονται σε περιοχές μειονεκτικές, όπως ακριβώς η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Έχουμε από τη μια σύμπλευση των Επιμελητηρίων της περιφέρειάς μας κι από την άλλη σύμπλευση των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά αυτής της γνωμοδότησης. Πλέον θα λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη! Ο καθένας θα είναι αντιμέτωπος πια με τα λόγια και τις πράξεις του. Εμείς ως Επιμελητήρια χαιρετίσαμε θετικά αυτήν την ενέργεια και δυστυχώς βλέπουμε κάποιοι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να έχουν πάρει μια κοινή γραμμή, μάλλον από τον κ. Σταθάκη, που λέει «μη πανηγυρίζετε γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι». Εμείς τους έχουμε καλέσει το πρωί του Σαββάτου σε κοινή συνάντηση μαζί με τα Επιμελητήρια στην Ξάνθη, ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη Τύπου. Έχουμε ήδη ζητήσει από τον υπουργό, τον κ. Σταθάκη, να σταματήσει τη διαδικασία που είχε ανακοινώσει για τη διακοπή της χορήγησης του 12% ( Θράκη) και του 4% (Ανατολική Μακεδονία) αντίστοιχα και του ζητάμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
«Δεν θα το καταργήσουν – Δεν θα τους περάσει έτσι εύκολα…»
«Έχουμε την γνωμοδότηση της επιτρόπου Ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής που λέει ότι οι επιδοτήσεις αυτού του τύπου μπορούν να δίνονται σε περιοχές που είναι μειονεκτικές, όπως είναι η περιφέρειά μας και ότι είναι απόφαση της εκάστοτε εθνικής κυβέρνησης, να το διατηρεί. Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει από το1988, κι ερχόμαστε το 2016 να θέλουν κάποιοι να το καταργήσουν. Δεν θα το καταργήσουν, δεν θα τους περάσει έτσι εύκολα! Δεν έχουν καμιά απολύτως δικαιολογία. Είμαστε βέβαιοι ότι τα πράγματα είναι πολύ θετικά μετά από τη γνωμοδότηση αυτή και από εδώ και πέρα είναι πλέον πολιτική απόφαση για το τι θα γίνει. Πιάνονται (οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) από ένα δυο σημεία που συνεχίζει η επίτροπος που στο τέλος όμως λέει ότι η απόφαση εθνικής κυβέρνησης υπερισχύει, εφόσον γίνει και η ενημέρωση στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Τελεία και παύλα. Αστερίσκοι κι οτιδήποτε άλλο που θέλουν να ανακαλύψουν κάποιοι βουλευτές πραγματικά με κάνουν να ντρέπομαι που μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο, χωρίς να νοιάζονται για τις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Καμιά απολύτως καταβολή χρημάτων από το 2010 και μετά
Να σημειωθεί ότι η περιφερειακή ενότητα Καβάλας είχε ενταχθεί από το 2004 μέχρι και το 2009 στο ποσοστό 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας. Από το 2009 και μετά καταργήθηκε το 12% και εντάχθηκε μαζί με τη Δράμα στο 4%, κατάσταση που συνεχίζεται να υφίσταται μέχρι και σήμερα.
«Από το 2010 και μετά δεν έχει γίνει καμιά απολύτως καταβολή χρημάτων. Όχι μόνο θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα που μας οφείλονται, αλλά και να συνεχιστεί η επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας. Είναι πολιτική απόφαση της τωρινής κυβέρνησης να μας πει ξεκάθαρα τι θέλει να κάνει. Μερικοί να μη πανηγυρίζουν με αστερίσκους. Θα έπρεπε να κλαίγανε για αυτούς τους αστερίσκους, γιατί αυτά είναι χρήματα που τα διεκδικούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Δεν τα ζητάνε οι κολοσσοί της ελληνικής οικονομίας. Βλέπουμε δυστυχώς να μας απειλούν, να μας λένε «μη το σηκώνετε το θέμα πάλι», «δεν είναι έτσι όπως το ερμηνεύετε» κλπ. Ερμηνεύστε (βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) το επομένως εσείς όπως πρέπει να το ερμηνεύσετε για τις επιχειρήσεις μας. Εμείς αυτό απαιτούμε για να τελειώνει το θέμα εδώ», κατέληξε σχετικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.