Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ικανοποιητική η κίνηση στην εστίαση, αλλά δεν αρκεί

Ημέρα:

spot_img

Ικανοποιητική είναι η κίνηση που καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, λόγω και των ήπιων καιρικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργο Βαφείδη, η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή να ισοφαρίσει τη ζημιά που έγινε από την πανδημία, αλλά και από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

«Υπάρχει μια κινητικότητα στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, αυτό είναι αλήθεια, όμως δεν είναι αρκετή για να βγάλει τα καταστήματα από το οικονομικό τέλμα που βρίσκονται τα τελευταία πολλά χρόνια, από την οικονομική κρίση, την πανδημία στη συνέχεια και τώρα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Η κίνηση που καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης περιορίζεται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι νωρίς το απόγευμα, καθώς και στις αργίες», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» ο κ. Βαφείδης.

«Γενικότερα από την πανδημία είχαμε ένα βαθύ και αρνητικό αποτύπωμα, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα»

 «Ευτυχώς δε ζούμε αυτά που περάσαμε τον περσινό και τον προπέρσινο Νοέμβριο. Θεωρώ ότι πρέπει να ξεχάσουμε αυτήν την περίοδο και να μην αποτελούν πλέον μέτρο σύγκρισης με τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς από εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν χρέη, πολλά καταστήματα δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν, είχαμε τεράστια προβλήματα με το εργασιακό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, γενικότερα είχαμε ένα βαθύ και αρνητικό αποτύπωμα, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

«Είναι αλήθεια ότι οι καταναλώσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Ο καταναλωτής δεν ξοδεύει χρήματα, δεν έχει την ψυχολογία να το κάνει. Ακόμη και αυτοί που είναι πιο εύρωστοι οικονομικά, υιοθετούν μια μίζερη θα λέγαμε συμπεριφορά…»

 Όσον αφορά την κατανάλωση που γίνεται στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας, ο Γιώργος Βαφείδης τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιητική, καθώς η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι σημαντικά μειωμένη.

«Είναι αλήθεια ότι οι καταναλώσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Ο καταναλωτής δεν ξοδεύει χρήματα, δεν έχει την ψυχολογία να το κάνει. Ακόμη και αυτοί που είναι πιο εύρωστοι οικονομικά, υιοθετούν μια μίζερη θα λέγαμε συμπεριφορά, είναι πιο συγκρατημένοι, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της αγοράς. Βέβαια από την άλλη είμαστε τυχεροί που ο καιρός εξακολουθεί να είναι σύμμαχός μας. Η κίνηση θα ήταν πολύ μικρότερη αν είχαμε κρύο και βροχές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Με τον καλό καιρό, πέρα από την κίνηση στα καταστήματά μας, είναι και η οικονομία που κάνουμε όσον αφορά τη θέρμανση των μαγαζιών μας. Έχουμε κερδίσει ένα πολύ μακρύ χρονικό διάστημα με καλοκαιρία και μακάρι να συνεχιστεί λίγο καιρό ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφείδης.

«Εκεί που έχουμε τεράστιες αυξήσεις είναι στη ζάχαρη, το γάλα, τα δημητριακά κλπ. και φυσικά τα κρεατικά, τα θαλασσινά, τα τυροκομικά για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Όλα έχουν ξεφύγει…»

 «Όταν όμως θα μπει ο χειμώνας για τα καλά, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ, διότι το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Λογικά η κατανάλωση θα πέσει ακόμη περισσότερο, θα μας προβληματίσει ακόμη περισσότερο η ενεργειακή κρίση. Επίσης μας προβληματίζει η ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που αποτελούν πρώτες ύλες για εμάς. Ευτυχώς η τιμή του καφέ ακόμη δεν έχει δεχτεί ιδιαίτερες αυξήσεις πάνω από 15% – 20%. Βέβαια με το νέο έτος αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις που οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή. Εκεί που έχουμε τεράστιες αυξήσεις είναι στη ζάχαρη, το γάλα, τα δημητριακά κλπ. και φυσικά τα κρεατικά, τα θαλασσινά, τα τυροκομικά για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Όλα έχουν ξεφύγει. Υπάρχουν προϊόντα στα οποία έχει διπλασιαστεί η τιμή κυριολεκτικά», επισήμανε σχετικά με το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης ο κ. Βαφείδης.

«Ο πελάτης ποτέ δεν είναι κτήμα μας, πρέπει να χαίρει του σεβασμού μας για να εξακολουθούμε να τους έχουμε κοντά μας, ώστε και οι επιχειρήσεις μας να συνεχίζουν να υφίστανται»

«Προσπαθούμε όσο γίνεται να μην περάσει αυτό στον καταναλωτή γιατί θα τρομοκρατηθεί και λογικό είναι να αποστασιοποιηθεί από την αγορά. Δεν κατακρίνω τους σχολαστικούς συναδέλφους για το ότι στα κοστολόγια τους πρέπει να περάσει αυτή η αύξηση στον καταναλωτή. Δεν γίνεται διαφορετικά, αλλιώς θα έχουμε τεράστια χρέη  για τις επιχειρήσεις με οικονομική καταστροφή. Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος υπάρχουν κακοί συνάδελφοι που εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις αυξάνοντας τις τιμές άνευ λόγου και ουσίας, ακόμη και σε προϊόντα που δεν θα έπρεπε να αυξηθούν ή μπαίνουν σε διαδικασίες μείωσης της ποιότητας, της ποσότητας, οπότε όταν ο καταναλωτής έχει κρίση και αντίληψη για το τι γίνεται πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο πελάτης ποτέ δεν είναι κτήμα μας, πρέπει να χαίρει του σεβασμού μας για να εξακολουθούμε να τους έχουμε κοντά μας, ώστε και οι επιχειρήσεις μας να συνεχίζουν να υφίστανται», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας,

Μικρότερο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε σχέση με τη θερινή περίοδο στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, ο Γιώργος Βαφείδης απάντησε: «Αυτήν την περίοδο που τα καταστήματα δουλεύουν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, έχουν κλείσει και τα θερινά που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, η κατάσταση με το προσωπικό είναι σίγουρα καλύτερη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά έχει βελτιωθεί κάπως. Όμως με το που θα πλησιάσουμε στην άνοιξη εκεί θα έχουμε πάλι πρόβλημα, καθώς θα φεύγουν τα παιδιά που εργάζονται στον χώρο προς πιο τουριστικούς προορισμούς και θα το βρούμε πάλι μπροστά μας. Είναι ένα θέμα που πιστεύω ότι θα λυθεί, αλλά νομίζω ότι θα απαιτηθεί χρόνος. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι πολλοί από τους φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη μας στη διάρκεια της πανδημίας αποσύρθηκαν στις γενέτειρες τους, οπότε είχαμε το πρόβλημα. Βήμα βήμα νομίζω ότι θα επανέλθουμε σε μια εύρυθμη κατάσταση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...