Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αγορά της Καβάλας: Ο χειρότερος Ιανουάριος των τελευταίων ετών

Ημέρα:

spot_img

Στενάζει η αγορά της Καβάλας, καθώς παρά τις δελεαστικές εκπτώσεις, καταγράφει καθημερινά σχεδόν μηδενικούς τζίρους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.

Ένα σχεδόν μήνα μετά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ανύπαρκτο, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και στην ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.

«Ήταν ο χειρότερος εμπορικά Ιανουάριος όλων των τελευταίων ετών…»

«Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις στην ουσία δεν ξεκίνησαν ποτέ! Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξή τους. Ήταν ο χειρότερος εμπορικά Ιανουάριος όλων των τελευταίων ετών. Ακόμη και μέσα στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Ο Ιανουάριος του 2021 ήταν καλύτερος από τον φετινό, παρόλο που πιστεύαμε ότι ο περσινός Ιανουάριος δεν θα επαναλαμβανόταν. Κι όμως ήρθε ένας ακόμη χειρότερος», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κελγιώργης.

«Τεράστια η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές – Ψωνίζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα…»

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές. Δεν θέλουν να ψωνίσουν τίποτα, όσο δελεαστικές κι αν είναι οι τιμές στα καταστήματα της Καβάλας. Ψωνίζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Πέρυσι νομίζαμε ότι το πρόβλημά μας ήταν η πανδημία και το ότι ήταν κλειστή η εστίαση. Παρά το ότι η εστίαση λειτουργεί σχεδόν κανονικά και η πανδημία μάλλον οδεύει προς το τέλος της, το μόνο που φταίει για την κατάσταση αυτή είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και τους λογαριασμούς, στις τιμές των καυσίμων, αλλά και στην ακρίβεια στα τρόφιμα. Μειώνονται καθημερινά τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Οι περισσότεροι καταστηματάρχες της Καβάλας βάζουν το πρωί το κλειδί στο μαγαζί κι όταν το βγάζουν για να κλείσουν έχουν μηδέν ευρώ στο ταμείο τους»

 «Ακόμη και οι αλυσίδες τροφίμων καταγράφουν πτώση 30 με 40%, δηλαδή οι καταναλωτές έχουν κόψει και τα απολύτως απαραίτητα. Αυτή η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Πέρυσι τέτοια εποχή οι επιχειρήσεις δεν πλήρωναν ενοίκιο, υπήρχε η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ και το προσωπικό ήταν σε αναστολή. Τώρα το προσωπικό πληρώνεται από επιχειρήσεις με μηδενικά ταμεία κι έρχεται και το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας από ποτέ να δώσει τη χαριστική βολή. Μιλάμε για εξωφρενικούς λογαριασμούς, που καλούμαστε να καλύψουμε με μηδενικά έσοδα. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες της Καβάλας βάζουν το πρωί το κλειδί στο μαγαζί κι όταν το βγάζουν για να κλείσουν έχουν μηδέν ευρώ στο ταμείο τους», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Κελγιώργης.

«Απογεύματα πολλοί συνάδελφοι αποφασίζουν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Είναι κάτι που δεν το έχουμε ζήσει ούτε στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης»

 Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Ε.Σ.Κ. επισήμανε με έμφαση ότι φέτος καταγράφεται κι ένα πρωτοφανές γεγονός.

«Απογεύματα πολλοί συνάδελφοι αποφασίζουν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Είναι κάτι που δεν το έχουμε ζήσει ούτε στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ούτε όμως και πέρυσι που βρισκόμασταν στην καρδιά της πανδημίας, χωρίς εμβόλια, χωρίς κανένα φως στην άκρη του τούνελ. Η κατάσταση φέτος πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Χρειαζόμαστε στήριξη εδώ και τώρα από την πολιτεία. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζονται στήριξη τα νοικοκυριά, γιατί αν δεν ορθοποδήσουν αυτά, η αγορά δεν πρόκειται να επιστρέψει στα κανονικά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε υπαίτιοι σε όλο αυτό και γι’ αυτό ζητάμε στήριξη. Δυστυχώς η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα…»

 «Όπως λένε οι ειδικοί για το θέμα της ενέργειας, δυστυχώς αυτή η κατάσταση θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι. Και το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο, διότι πλήττονται και όλες οι τουριστικές αγορές της περιοχής μας, όπως Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία κι όταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται διαρκώς, το τελευταίο πράγμα που θα κάνει κάποιος είναι διακοπές το καλοκαίρι. Για τις επιχειρήσεις μας ο λογαριασμός δεν βγαίνει, όταν υπάρχουν υπέρογκα έξοδα και δεν υπάρχουν έσοδα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είμαστε υπαίτιοι σε όλο αυτό και γι’ αυτό ζητάμε στήριξη. Δυστυχώς η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα», τόνισε τέλος στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο κ. Κελγιώργης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...