Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Προγράμματα ΕΣΠΑ με το σταγονόμετρο;

Ημέρα:

Περισσότεροι από τους μισούς ενδιαφερόμενους του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α., το οποίο αφορά πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα μπορέσουν ούτε καν να υποβάλουν την αίτησή τους, εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, λόγω των δικλείδων που έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Κ., η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σε εξέλιξη, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αντίστοιχα να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων και για τα υπόλοιπα τρία προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.

«Υπάρχουν ερωτηματικά που μας θέτουν οι επενδυτές και δεν έχουν ακόμη απαντηθεί»

«Το κακό είναι ότι δεν έχουμε βρει ακόμη ως Επιμελητήριο κάποιους ειδικούς να μας ενημερώσουν μέσω ημερίδας για το τι ισχύει για το πρόγραμμα των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που άρχισε πρώτο. Υπάρχουν ερωτηματικά που μας θέτουν οι επενδυτές και δεν έχουν απαντηθεί. Υποβάλλονται ήδη οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ωστόσο δεν έχουμε εικόνα για τη ροή τους. Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα δοθούν στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο. Ενδιαφέρον θα έλεγα ότι υπάρχει, όμως από την άλλη υπάρχουν και τέτοιες δικλείδες που εκτιμώ ότι πάνω από τους μισούς δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν καν πρόταση. Επίσης, το κονδύλι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ μικρό. Γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι. Περίπου 1 στις 10 ή ακόμη και 1 στις 15 προτάσεις θα καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Θέλει μεγάλη προσοχή και γι’ αυτό ζητώ από τους ενδιαφερόμενους να μην παρασύρονται από διάφορους καιροσκόπους. Μπορούν να έχουν ενημέρωση και από καλούς συμβούλους της περιοχής μας, από το Επιμελητήριο το ίδιο, αλλά και από το site του υπουργείου, οπότε δεν χρειάζεται να παρασύρονται από κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Μάρκος Δέμπας.

Δηλώσεις για τη συνάντηση σχετικά με το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου ρωτήθηκε και για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην Ξάνθη, αναφορικά με το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας, στην οποία μετείχαν τα Επιμελητήρια, αλλά και βουλευτές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Ήταν μια συνάντηση που είχε ως σκοπό της περισσότερο το πως θα μεθοδεύσουμε τις κινήσεις μας όλοι μαζί ενωμένοι, προς τον υπουργό, τον κ. Σταθάκη, προκειμένου να μην προχωρήσει στην διαδικασία κατάργησης της επιδότησης του κόστους εργασίας και φυσικά να βρεθεί ένας τρόπος μέσα από τη συνάντηση που θέλουμε μαζί του για να δούμε τι σκέφτεται αναφορικά με το ζήτημα της μη καταβολής των ποσών που έχουν να παίρνουν οι επιχειρήσεις μας των από το 2010 και μετά», τόνισε σχετικά ο κ. Δέμπας.

«Καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις υπέρ μειονεκτικών περιοχών»

«Υπήρχε ένα θέμα συζήτησης στη συνάντηση για το κατά πόσο νομικά θα μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε ακόμη καλύτερα ως Επιμελητήρια αυτήν την γνωμοδότηση της επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ώστε στη συνάντησή μας με τον κ. Σταθάκη κι εμείς να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές να έχουν περισσότερα στοιχεία στη διάθεση τους, για να μην παραπλανούνται και αυτοί, όπως και ο υπουργός, από διάφορους παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι προσπαθούν να τους πείσουν ότι η επιδότηση του κόστους εργασίας δεν είναι νόμιμη ή να μη το αναδεικνύουμε το θέμα κλπ. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Θεωρούμε ικανοποιητική τη γνωμοδότηση της Ε.Ε., καθώς καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις υπέρ μειονεκτικών περιοχών. Από εκεί και πέρα είναι πολιτική απόφαση της κάθε κυβέρνησης να πει ξεκάθαρα τι θα γίνει σχετικά. Επίσης, πρέπει κάποια στιγμή να δουν πιο σοβαρά το θέμα της πληρωμής των επιχειρήσεων κι όχι όπως τώρα που το διέγραψαν από τον προϋπολογισμό του 2016», συμπλήρωσε καταληκτικά ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα έχουν φέτος ναυαγοσώστες οι παραλίες του δήμου Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Είναι δύσκολη υπόθεση η εξεύρεσή τους Στη φάση...

Ποδοχώρι: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο μαντρί της / Ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια

Νεκρή μέσα στο μαντρί της στο Ποδοχώρι Παγγαίου, βρέθηκε...

«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο επιχειρηματίας Γιώργος Γάτος

«Έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών...

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τις ψευδείς κατηγορίες μεταξύ των χωρισμένων γονιών

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...