spot_img

Μάρκος Δέμπας: «Πάγωμα» οφειλών και άνοιγμα νέας συζήτησης για το ασφαλιστικό

Ημέρα:

Το «πάγωμα» των οφειλών των προηγούμενων ετών για τους επαγγελματίες, αλλά και το άνοιγμα μιας νέας συζήτησης για το ασφαλιστικό, ώστε αυτό επιτέλους να καταστεί βιώσιμο, είναι αυτά που αυτά που απαιτούνται στην παρούσα φάση για να μην καταρρεύσει ο Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Με αφορμή την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον Ε.Φ.Κ.Α., οι επιτελείς του Οργανισμού εκτιμούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα άτυπο κίνημα «δεν πληρώνω» με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι εισπράξεις του Ταμείου. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε μπαράζ συστάσεων προς τους ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. να πληρώσουν, ενώ παράλληλα το υπουργείο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ευρύτατες αλλαγές από το 2019.

«Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό που στην ουσία γίνεται φοροεισπρακτικό, χωρίς καμιά απολύτως ανταποδοτικότητα…»

«Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ποια είναι κατάσταση που επικρατεί στον Ε.Φ.Κ.Α. Όταν είδαμε στην πράξη το νέο Ταμείο, διαπιστώσαμε ότι για μερικούς επαγγελματικούς κλάδους μαζί με το φορολογικό έφτανε να ζητά να πληρώσουν το 110% αυτών που εισέπρατταν, πράγμα αδιανόητο. Μιλάμε δηλαδή για ένα ασφαλιστικό που στην ουσία γίνεται φοροεισπρακτικό, χωρίς καμιά απολύτως ανταποδοτικότητα. Η προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ τόσο από φορείς όσο και από μεμονωμένους επαγγελματίες, νομίζω ότι θα αποτελέσει ένα καμπανάκι για όλο το σύστημα, αν και βέβαια θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε τη σχετική απόφαση», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Εμείς αυτό που λέγαμε πάντα ως Επιμελητήριο, αλλά και η κεντρική μας Ένωση, είναι το «πάγωμα» των οφειλών των προηγούμενων ετών»

«Καταλήγουμε στο ότι πρέπει να ανοίξει μια νέα συζήτηση για το ασφαλιστικό και για το πως αυτό θα μπορέσει πραγματικά να είναι βιώσιμο. Εμείς αυτό που λέγαμε πάντα ως Επιμελητήριο, αλλά και η κεντρική μας Ένωση, είναι το «πάγωμα» των οφειλών των προηγούμενων ετών, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές του κι όταν έρθει η ώρα της σύνταξης, τότε ή να υπάρχει μια ρύθμιση αυτών των οφειλών ή να λαμβάνει μικρότερη σύνταξη», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Μάρκος Δέμπας.

«Δεν νομίζω ότι το ασφαλιστικό μπορεί να λυθεί από ένα 20% επαγγελματιών που πληρώνει υψηλές εισφορές και το υπόλοιπο ποσοστό ασφαλισμένων να αδυνατεί να ανταποκριθεί σε ρυθμίσεις και τρέχουσες υποχρεώσεις»

Για το αν συμμερίζεται τον χαρακτηρισμό «έκτρωμα» που αποδίδουν πολλοί στον Ε.Φ.Κ.Α., ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας τόνισε: «Έχουν παιχτεί πολλά παιχνίδια, να το πούμε έτσι απλά και λαϊκά. Το βέβαιο είναι ότι για αρκετούς επαγγελματίες υπάρχει χαμηλότερη κλίμακα λόγω και της μείωσης των εισοδημάτων τους. Υπάρχει όμως κι ένα 20% επαγγελματιών, από τους οποίους ζητούνται τεράστια ποσά σε μηνιαία ή ετήσια βάση. Το ασφαλιστικό έχει το νόημα της ανταποδοτικότητας, δηλαδή αυτά που δίνω αυτά να εισπράξω στα συντάξιμα χρόνια μου, αλλά και μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν νομίζω ότι το ασφαλιστικό μπορεί να λυθεί από ένα 20% επαγγελματιών που πληρώνει υψηλές εισφορές και το υπόλοιπο ποσοστό ασφαλισμένων να αδυνατεί να ανταποκριθεί σε ρυθμίσεις και τρέχουσες υποχρεώσεις».

Ασφαλής ο Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο

«Δεν υπάρχει τίποτε που να με ανησυχεί για τον Ε.Φ.Κ.Α., ο οποίος είναι ασφαλής», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, με αφορμή τις πληροφορίες για υπό έκδοση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ προανήγγειλε επανεξέταση των εισφορών για επιχειρήσεις με εισοδήματα από 40 έως 70 χιλιάδες ευρώ.

«Απόφαση ακόμα δεν έχει διατυπωθεί για να ξέρουμε τις ειδικότερες σκέψεις. Δεν ξέρουμε καν σε τι θέμα αποφαίνεται το ΣτΕ» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και προσέθεσε: «Ο Ε.Φ.Κ.Α. είναι ασφαλής. Οι αποδόσεις και οι επιδόσεις είναι εκείνες που ενισχύουν τη βιωσιμότητά του και την ανάπτυξή του. Δεν υπάρχει τίποτα που να με ανησυχεί. Απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω καν την απόφαση. Όμως αυτό το οποίο έχω πει, ακόμα από την έναρξη του Ε.Φ.Κ.Α., είναι ότι η πρώτη περίοδος θα είναι περίοδος οργάνωσης και θεμελίωσης των στηριγμάτων που θα έχει ο Ε.Φ.Κ.Α. για τη μακροβιότητά του».

Συμψηφισμοί εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του 2018 για πρώτη φορά

Στο αντίποδα αυτών έρχονται τα νέα ειδοποιητήρια για του Ε.Φ.Κ.Α., στα οποία θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι συμψηφισμοί των εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του 2018.

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν από τον τρέχοντα μήνα, επιπλέον εισφορές. Και συγκεκριμένα, την 1η από τις συνολικά 5 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου που προκύπτει από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017. Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές στον Ε.Φ.Κ.Α.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: Κάνουμε το Πάρκο Φαλήρου ένα στολίδι για την Καβάλα!

Μεταμορφώνουμε το Πάρκο Φαλήρου σε έναν χώρο αναψυχής υψηλής...

Θάσος: Στον αέρα πάνω από 300 οικοδομικές άδειες για δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Σωτήρης Λαζαρίδης: Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εξάμηνη προθεσμία, γιατί...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να γυρίσουμε σελίδα και στη Δ. Ε. Φιλίππων!»

Με πλήθος κόσμου και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε...

Την Παρασκευή η κεντρική ομιλία του Χ. Χρυσανίδη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού ΕΡΓΟ...

Αντικαταστάθηκαν οι φθαρμένοι κάδοι απορριμμάτων στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας (βίντεο)

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη αντικαταστάθηκαν οι...

Φίλιπποι: Τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941

Την Κυριακή στις 1 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους...

Προεκλογική ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου στις Κρηνίδες 

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ: Προεκλογική ομιλία Μάκη Παπαδόπουλου...

Καβάλα: Φόρτωσε σταφύλια στο φορτηγό και «την κοπάνησε» χωρίς να πληρώσει

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023 από...