Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Αντώνης Μιτζάλης: «Αρνητικές οι συνέπειες από τεράστιες αλλαγές στον Φ.Π.Α. – Χρειάζεται διάλογος και σταδιακά βήματα»

Ημέρα:

Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, από μια ενδεχόμενη εκτίναξη του Φ.Π.Α., εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

Όπως επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», η άρση της μεγάλης αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, μπορεί να γίνει μόνο με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους, ενώ προειδοποίησε για αύξηση της ανεργίας, στην περίπτωση που γίνουν πράξη τα όσα ακούγονται περί αύξησης του Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία.

«Είμαστε καθηλωμένοι αυτή την στιγμή…»

«Η προτεραιότητα όλου του επιχειρηματικού κόσμου, άρα και των επιχειρηματιών του τουρισμού, είναι να υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους, για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα πράγματα. Αυτήν την στιγμή είμαστε καθηλωμένοι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αποφάσεις, ούτε να κοιτάξουμε το εγγύς μέλλον. Ειδικά για τις συμφωνίες που πρέπει να κλείσουμε του χρόνου, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη κι από την μεριά του ο τουρισμός, για να κλείσει αυτό το μεγάλο «αγκάθι» που μας ταλαιπωρεί τόσους μήνες», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μιτζάλης.

«Αρνητικές οι συνέπειες από τεράστιες αλλαγές στον Φ.Π.Α. – Χρειάζεται διάλογος και σταδιακά βήματα»

Αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης αύξησης του Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, υπογράμμισε: «Όσον αφορά την αύξηση στον Φ.Π.Α., οι θέσεις και της δικής μας Ένωσης είναι ευθυγραμμισμένες με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τον Σ.Ε.Τ.Ε. και είναι ξεκάθαρες. Μια τέτοια ανατροπή στον Φ.Π.Α., από το 6,5% στο 15% ή στο 18% που ακούγεται, θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και για την απασχόληση σε αυτόν, αλλά και για τον ίδιο τον τουρισμό σαν πυλώνα της οικονομίας μας. Αυτό δεν χρειάζεται κανείς να έχει πάρει διδακτορικό στα οικονομικά για να το καταλάβει! Οι αλλαγές σε έναν κλάδο σαν τον δικό μας, μπορούν να γίνουν σταδιακά και μέσα από διάλογο. Με μικρά βήματα και σίγουρα όχι από το 6,5% στο 18%. Αυτές είναι τεράστιες αλλαγές με συνέπειες, οι οποίες θα είναι αρνητικές. Αυτό το αναγνωρίζει και η κυβέρνηση και προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές, μέσα από την συζήτηση με τον κλάδο μας».

Έχουν «παγώσει» τις κρατήσεις τους στην Θάσο οι Γερμανοί, αναμένοντας τις εξελίξεις στην χώρα! 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ανήσυχος για τις εξελίξεις και αν υπάρχουν γενικότερα ακυρώσεις για την περιοχή μας, ο Αντώνης Μιτζάλης, απάντησε: «Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσουν η σύνεση και η λογική. Ακούγονται κάποιες κορώνες, οι οποίες θεωρώ ότι εντάσσονται στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Επειδή οι πελάτες μας στην Π.Ε. Καβάλας, είναι από ένα περιβάλλον που χρόνια τώρα είναι σε μόνιμη αναστάτωση, δηλαδή τα Βαλκάνια, δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την ελληνική κρίση. Όμως, όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, που επηρεάζουν περισσότερο την Θάσο και λιγότερο την Καβάλα, έχουμε συνέπειες. Ήδη οι Γερμανοί έχουν «παγώσει» τις κρατήσεις τους προς το νησί, αναμένοντας τις εξελίξεις στην χώρα μας. Υπάρχει στασιμότητα στον ρυθμό των κρατήσεων που είναι πέρα από ανησυχητική».

Οποιαδήποτε αλλαγή στον Φ.Π.Α. να μην ξεπερνά το 10%, λένε Σ.Ε.Τ.Ε. και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις του

Από την μεριά τους, ο Σ.Ε.Τ.Ε. και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις – μέλη του, με ανακοίνωσή τους, στηρίζουν την προσπάθεια για την επίτευξη επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν για ακόμα μια χρονιά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας, στον βαθμό που τους αναλογεί, στα έσοδα του κράτους.

Σχετικά με το ζήτημα του εξορθολογισμού των συντελεστών Φ.Π.Α., δηλώνουν ότι η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας, δηλαδή από 8% – 10%.

«Οι επιχειρήσεις είναι αδύνατον να απορροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση του Φ.Π.Α. και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Θα πρόκειται δηλαδή για το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα έχουν φέτος ναυαγοσώστες οι παραλίες του δήμου Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Είναι δύσκολη υπόθεση η εξεύρεσή τους Στη φάση...

Ποδοχώρι: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο μαντρί της / Ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια

Νεκρή μέσα στο μαντρί της στο Ποδοχώρι Παγγαίου, βρέθηκε...

«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο επιχειρηματίας Γιώργος Γάτος

«Έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών...

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τις ψευδείς κατηγορίες μεταξύ των χωρισμένων γονιών

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...