Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Παράταση – ανακούφιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ημέρα:

spot_img

Απόστολος Παυλίδης: Για τα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων οικόπεδα κρίθηκε ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες / Είναι κεντρική πολιτική απόφαση να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο, ώστε να μην θίγεται το δικαίωμα των πολιτών να αξιοποιήσουν την περιουσία τους

Για όλες τις εξελίξεις που προέκυψαν σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε στον «Ενήμερο», ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε.,  Απόστολος Παυλίδης.

«Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ., ουσιαστικά ρυθμίζονται πολλά ζητήματα, τα οποία είναι σε εκκρεμότητα. Υπάρχει διάταξη που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση για τα οικόπεδα κατά παρέκκλιση κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, ενώ για τα υπόλοιπα, άνω των τεσσάρων στρεμμάτων θα τα αντιμετωπίσει το υπουργείο σε επόμενο νομοσχέδιο», ανέφερε αρχικά ο κ. Παυλίδης.

«Κρίθηκε ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για να έρθει μια νομοθετική ρύθμιση και γι’ αυτό το ζήτημα. Άρα είμαστε σε αναμονή…»

«Τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο αυτό διατάξεις που αφορούν την κατηγορία για τα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων οικόπεδα, καθώς υπάρχουν διάφορα νομικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, αφού υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες έχουν ακυρώσει άδειες. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο 2024 θα έρθει κάποια σχετική ρύθμιση. Κρίθηκε ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για να έρθει μια νομοθετική ρύθμιση και γι’ αυτό το ζήτημα. Άρα είμαστε σε αναμονή, δεν έχουμε κάτι νεότερο σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων», τόνισε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Παράταση – ανακούφιση μέχρι το τέλος του 2024 για τα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων κατά παρέκκλιση οικόπεδα

«Όσον αφορά τα οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, τελικά δόθηκε παράταση. Ως Τ.Ε.Ε. είχαμε τονίσει ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος για να ασκήσουν όλοι το δικαίωμα που είχαν στη δόμηση, εφόσον είχαν κάνει φυσικά αίτηση μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας υπήρχαν πολλές τέτοιες εκκρεμότες, τόσο στο νησί της Θάσου, όσο και στον δήμο Παγγαίου. Η προθεσμία της 31ης Μαρτίου δεν ήταν αρκετή και με τη νέα παράταση πάμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα δόθηκε και ένας χρόνος παράταση σε όσες οικοδομικές άδειες είχαν ήδη εκδοθεί, αλλά δεν έχουν προλάβει να προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και λήγουν τέλος του 2024. Αυτά πηγαίνουν τέλος του 2025, δίνουν έναν χρόνο και εκεί. Αυτές οι εξελίξεις είναι ανακούφιση για αρκετούς από τους συναδέλφους μηχανικούς και εκτιμώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ακόμη ο κ. Παυλίδης. 

«Πολλοί  ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν που είναι το πρόβλημα στο να δομήσουν το ακίνητό τους, δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Το Τ.Ε.Ε. φυσικά και πιέζει σε όλα επίπεδα…»

Ειδικότερα για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., υπογράμμισε: «Είναι πάρα πολλά τα οικόπεδα αυτά και υπάρχουν και πολλοί  ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν που είναι το πρόβλημα στο να δομήσουν το ακίνητό τους, δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Το Τ.Ε.Ε. φυσικά και πιέζει σε όλα επίπεδα και σε κεντρικό επίπεδο θα έλεγα με δηλώσεις του προέδρου του, Γιώργου Στασινού. Εμείς επιμένουμε ότι από τη στιγμή που η αρχική πρόβλεψη του νόμου έκανε λόγο για την εκπόνηση των τοπικών πολεδομικών σχεδίων και μέχρι την τελική εκπόνηση τους να μπορούσε ο καθένας να ασκήσει το δικαίωμα δόμησης που έχει, οπότε μετά την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων να παύει πλέον αυτή η δυνατότητα. Όμως επειδή η πολιτεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο πλάνο αυτό, δίνει συνεχώς νέες παρατάσεις. Δεν λύνεται όμως έτσι το θέμα».

«Είναι κεντρική πολιτική απόφαση για να μπει ένα τέλος στην αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο, ώστε να μην θίγεται και το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους…»

«Εμείς επιμένουμε στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Το Τ.Ε.Ε. έχει αναλάβει και έχει δημοπρατήσει περισσότερα από 200 σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο νομοσχέδιο αυτό που συζητάμε έχει πρόβλεψη για να χαρακτηριστούν περισσότεροι από 150 δρόμοι ως δημοτικοί, για να υπάρχει πρόσοψη σε χαρακτηρισμένο δρόμο. Γίνονται τα βήματα, προκειμένου να έρθει αυτή η ρύθμιση που περιμένουν όλοι. Πριν τις ευρωεκλογές δεν μπορεί να γίνει τίποτα, καθώς πρέπει να ακολουθήσει μία περίοδος διαβούλευσης. Είναι πολλοί οι φορείς που έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος και επομένως δεν θα είναι μια διαδικασία εύκολη. Είναι βέβαια κεντρική πολιτική απόφαση εδώ και χρόνια για να μπει ένα τέλος στην αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο, ώστε να μην θίγεται και το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους», συμπλήρωσε ακόμη για το θέμα των άνω των τεσσάρων στρεμμάτων οικοπέδων ο κ. Παυλίδης. 

Κάλεσμα για συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές του Τ.Ε.Ε. στις 19 Μαΐου

Τέλος, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Απόστολος Παυλίδης επισήμανε: «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, καθώς την Κυριακή 19 Μαΐου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα σε όλα τα γραφεία του Τ.Ε.Ε. στην Ελλάδα θα έχουμε εκλογές. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να έρθουν στην κάλπη για να εκλέξουν τα όργανα διοίκησης, τόσο εδώ τοπικά στο τμήμα μας, όσο και στο κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το Τ.Ε.Ε., γίνεται περισσότερο δυνατό, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των συναδέλφων. Το στοίχημα για μας και για εμένα προσωπικά είναι ότι θα επιδιώξουμε να λειτουργήσουμε τις μόνιμες επιτροπές, τις οποίες έχουμε συγκροτήσει, αλλά δεν έχουν λειτουργήσει με τη συχνότητα που θα έπρεπε, ώστε να μπορούμε για όλα αυτά τα ζητήματα και είναι πάρα πολλά, να έχουμε συγκροτημένη άποψη και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Ιδανικά θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε με συγκεκριμένα υπομνήματα ή προτάσεις σχεδίων νόμου για υλοποίηση έργων υποδομών σε όλη την περιοχή μας και σε όλη την Περιφέρεια. Όλα αυτά λοιπόν προϋποθέτουν συμμετοχή στις εκλογές, έχουμε φοβερά μυαλά στην περιοχή, απλά δεδομένου ότι έχει διευρυνθεί το αντικείμενο των μηχανικών και όλοι έχουν δουλειά, είναι δύσκολο να αφιερώσουν λίγο χρόνο στα κοινά. Αυτό είναι το στοίχημα να προσελκύσουμε λοιπόν τους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά και να πάμε σε περισσότερα πράγματα στο μέλλον».  

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ζητούν ενημέρωση για την χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στην Καρβάλη

Κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρεθούν στην...

«Παλεύουν» στην Παναγία με την ελεγχόμενη στάθμευση

Για την πορεία της ελεγχόμενης στάθμευσης στην χερσόνησο της...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Δεν ξεχνώ»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος...

Εκλογές ΤΕΕ: Ζητούμενο είναι η μεγάλη συμμετοχή

Απόστολος Παυλίδης: Τη συμμετοχή τη θέλουμε και μετά τις...

Μ. Λαζαρίδης: Ισχυρή Ελλάδα στις Βρυξέλες και πολιτική σταθερότητα

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν δύο διαστάσεις, οι οποίες είναι...

Πόνος και Δικαίωση: Η ιστορία ενός πατέρα που κατηγορήθηκε ψευδώς

Σήμερα θα πούμε μια σύντομη ιστορία με ένα πατέρα...

Ίδια γεύση με πέρυσι αφήνει η σχολική χρονιά

Αργύρης Μυστακίδης: Στις πανελλαδικές εξετάσεις κανείς δεν προσέρχεται έχοντας...