Γιώργος Γραμμένος: Η αποχή μας σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται τα δικαστήρια πλην των περιπτώσεων που τίθενται θέματα παραγραφής / Εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί θα γίνουν κάποιες σημειακές βελτιώσεις, δεν ξέρω κατά πόσο όμως θα είναι ικανοποιητικές
Μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου τουλάχιστον, θα συνεχίσουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Καβάλας, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προβεί στις τροποποιήσεις που ζητά ο δικηγορικός κόσμος.
«Την Πέμπτη (30/11) θα συνεδριάσει εκ νέου η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων διαδικτυακά, για να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας…»
«Το περασμένο Σάββατο (25/11) βρεθήκαμε στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και αποφασίσαμε την καθολική αποχή μας από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου μέχρι και την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου σε πρώτη φάση, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πλήττει ιδιαίτερα τον δικό μας κλάδο και γενικότερα τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την Πέμπτη (30/11) θα συνεδριάσει εκ νέου η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων διαδικτυακά, για να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν τροποποιητικές βελτιώσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το βράδυ της Δευτέρας (27/11) έληξε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, ακολούθως θα πάει στις επιτροπές της Βουλής και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Υπολογίζουμε στις 8 ή στις 20 Δεκεμβρίου θα ψηφισθεί. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου θα συνεχίσουμε την αποχή μας, εφόσον δεν υπάρξουν οι τροποποιήσεις που ζητάμε», επισήμανε ο κ. Γραμμένος.
«Η αποχή μας σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται τα δικαστήρια πλην των περιπτώσεων που τίθενται θέματα παραγραφής, προθεσμιών, 18μήνων προφυλάκισης, προσωρινής κράτησης…»
«Παράλληλα τη Δευτέρα (27/11) το μεσημέρι πραγματοποιήσαμε γενική συνέλευση στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας όπου και επικυρώσαμε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας της και εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας να παίρνει τις αποφάσεις, πάντα με βάση το τι αποφασίζει και η Ολομέλεια και κυρίως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά που πρωτοστατούν σε αυτήν την κινητοποίηση, λόγω και του μεγάλου πλήθους των μελών που έχουν. Πρακτικά η αποχή μας σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται τα δικαστήρια πλην των περιπτώσεων που τίθενται θέματα παραγραφής, προθεσμιών, 18μήνων προφυλάκισης, προσωρινής κράτησης κλπ. Είναι κάποιες ιδιαίτερες εξαιρέσεις, είναι αρκετές νομικής φύσεως. Κινούμαστε με σκοπό να μην βλάπτονται τα δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε ακόμη στον «Ε» για το θέμα ο κ. Γραμμένος.
«Αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει για την τροποποίηση κάποιων άρθρων του νομοσχεδίου, θα συνεχίσουμε, αν όχι με γενική αποχή, με στοχευμένες απόχες…»
«Αυτό που έχουμε κατά νου, ακόμη και όταν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κι αν δεν γίνουν δεκτές επαναλαμβάνω οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει για την τροποποίηση κάποιων άρθρων του νομοσχεδίου, είναι να συνεχίσουμε και μετά την ψήφιση, αν όχι με γενική αποχή, με στοχευμένες απόχες και θα έχουμε θέματα με τις Τράπεζες, με τις νομικές βοήθειες και με τους αυτεπάγγελτους διορισμούς, δηλαδή θα απέχουμε από όλες αυτές τις διαδικασίες. Η πλειοψηφία των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων πολιτικά πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Συνεπώς όταν εμείς φωνάζουμε και αντιδρούμε, δεν το κάνουμε για αντιπολιτευτικούς λόγους, ούτε για να ρίξουμε τον υπουργό ή την κυβέρνηση. Το κάνουμε επειδή διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πράγματι κάποιες αδικίες και στην ουσία θέλουμε να βοηθήσουμε και το υπουργείο, αλλά και τους βουλευτές, με τους οποίους έχουμε και συναντήσεις, να δουν που πάσχει το νομοσχέδιο, που βρίσκεται η αδικία και να υπάρξουν βελτιώσεις», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.
«Εξ όσων μέχρι τώρα έχουμε πληροφορηθεί κάποιες σημειακές βελτιώσεις θα γίνουν, δεν ξέρω κατά πόσο όμως θα είναι ικανοποιητικές για τον κλάδο τον δικό μας – Τα αντικειμενικά κριτήρια είναι μία παρωχημένη μέθοδος των προηγούμενων δεκαετιών…»
Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις στο εν λόγω νομοσχέδιο, ο κ. Γραμμένος απάντησε: «Εξ όσων μέχρι τώρα έχουμε πληροφορηθεί κάποιες σημειακές βελτιώσεις θα γίνουν, δεν ξέρω κατά πόσο όμως θα είναι ικανοποιητικές για τον κλάδο τον δικό μας. Το πρόβλημα είναι ότι κάτω από την ομπρέλα ενός νομοσχεδίου φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, έχουν μπει πολλοί διαφορετικοί κλάδοι, που έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και όσον αφορά τη δραστηριότητά τους και όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησής τους. Εμείς ως δικηγόροι ελεγχόμαστε ανά πάσα στιγμή. Το κράτος ξέρει ότι εγώ για παράδειγμα έκανα 50 παραστάσεις το 2023. Συνεπώς με βάση τις 50 παραστάσεις δεν μπορώ να δηλώσω 2.000 ή 3.000 ευρώ καθαρό εισόδημα. Μπαίνουμε στο Mydata, μπαίνουμε στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, μπαίνουμε στην διασύνδεση των POS με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την Α.Α.ΔΕ. κλπ. Όλα αυτά τα κάνουμε για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Αποδεχόμενοι ότι πάμε σε αντικειμενικά κριτήρια σημαίνει ότι όλα αυτά δεν αποδίδουν, τζάμπα τα κάνουμε. Τα αντικειμενικά κριτήρια είναι μία παρωχημένη μέθοδος των προηγούμενων δεκαετιών».