Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Άλυτο το πρόβλημα με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στην ειδική αγωγή

Ημέρα:

spot_img

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες οι επιστήμονες των κλάδων της ειδικής αγωγής, οι οποίοι ζητούν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος απόδοσης δαπάνης στους δικαιούχους, ενώ λένε «όχι» στην πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για σύναψη νέας σύμβασης, η οποία όπως υποστηρίζουν, καθιστά μη βιώσιμα τα θεραπευτήρια τους.

Ακριβώς ένα μήνα μετά την κινητοποίηση τους στην είσοδο του Διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, οι επιστήμονες των κλάδων ειδικής αγωγής, δηλαδή εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ειδικοί παιδαγωγοί, αναμένουν μαζί με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη χώρα, να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα που τους ταλανίζει, αφού είναι απλήρωτοι από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τις 23 Δεκεμβρίου 2016.

«Τα πράγματα έχουν «παγώσει» – Στην ουσία είμαστε στο σημείο μηδέν»

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, η εργοθεραπεύτρια, Μαρία Γλάνου, η οποία κληθείσα να απαντήσει σχετικά με το αν έχουν προκύψει κάποιες εξελίξεις μετά από την κινητοποίηση των επιστημόνων ειδικής αγωγής τον Ιανουάριο, επισήμανε: «Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, όχι βέβαια τόσο εντατικά, όσο τον πρώτο καιρό. Οι πανελλήνιοι σύλλογοι εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών έχουν προσπαθήσει να έρθουμε σε επαφή με τους υπουργούς κι όλους τους αρμόδιους για να συζητήσουμε το πρόβλημα. Έχει συσταθεί μια επιστημονική επιτροπή που απαρτίζεται από παιδοψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, η οποία είναι σε συνεννόηση μέχρι στιγμής με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια πιο σωστή σύμβαση. Ωστόσο τα πράγματα έχουν «παγώσει» και στην ουσία είμαστε στο σημείο μηδέν. Έχουμε πάρει μια τυπική παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου και περιμένουμε να δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε».

 «Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τα παιδιά – Συνεχίζουμε τις θεραπείες τους αν και είμαστε απλήρωτοι από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» 

Η Μαρία Γλάνου συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της, «θεωρώντας ότι το επάγγελμα μας είναι τόσο υπεύθυνο, δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τα παιδιά και να σταματήσουμε τις θεραπείες τους. Συνεχίζουμε να τις κάνουμε, όμως τα ταμεία δεν πληρώνουν τις δαπάνες και στην ουσία είμαστε απλήρωτοι από τότε που βγήκε η απαίτηση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη νέα σύμβαση, δηλαδή από τις 23 Δεκεμβρίου και μετά».

Σε ερώτηση για το αν είναι μεγάλο το μέρος της συμμετοχής του Οργανισμού για τις θεραπείες, η κ. Γλάνου απάντησε: «Εξαρτάται από το τι θεραπείες κάνει το κάθε παιδί. Υπάρχουν κάποια που καλύπτονται από την ασφάλεια τους και μόνο, υπάρχουν όμως κι άλλα με μεγαλύτερες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τα χρήματα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οπότε ο γονέας, εκ των πραγμάτων, αναγκάζεται να βάλει χρήματα από την τσέπη του».

«Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να υπογράψουμε αυτήν την σύμβαση…»

Η Μαρία Γλάνου τόνισε με έμφαση στις δηλώσεις της στον «Ε» και το KWN, ότι «οι επιστήμονες ειδικής αγωγής δεν θέλουμε να αλλάξει το προηγούμενο καθεστώς. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να υπογράψουμε αυτήν την σύμβαση. Δεν θα δεχτούμε να πληρωνόμαστε κατά 50% λιγότερο».

Να θυμίσουμε ότι στο ψήφισμα που είχαν εκδώσει οι θεραπευτές ειδικής αγωγής Καβάλας στο πλαίσιο της κινητοποίησης τους πριν από ένα ακριβώς μήνα, ανέφεραν: «Στην  έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19/1/17 στην Καβάλα με αφορμή την πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σύναψη συμβάσεων, οι επιστήμονες των κλάδων της ειδικής αγωγής (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές,  εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ειδικοί παιδαγωγοί), καταλήξαμε στο ακόλουθο ψήφισμα:

-Διατήρηση του  υφιστάμενου καθεστώτος απόδοσης δαπάνης  στους δικαιούχους της ειδικής αγωγής

-Διαβούλευση για επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας  απόδοσης δαπάνης, αφού αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του 2017, η κατανομή των κονδυλίων για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής  στους εκάστοτε δικαιούχους

-Λέμε «όχι» στη σύμβαση, γιατί ο κλειστός προϋπολογισμός στις ειδικές θεραπείες σε συνδυασμό με την  ύπαρξη claw back (κόφτης) και rebate (έκπτωση) και την απαγόρευση συνδιαμόρφωσης της αποζημίωσης από το θεραπευτή  καθιστούν μη βιώσιμα τα θεραπευτήριά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένα μόλις ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ στη Θάσο

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια χρονιά οι...

Συνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου

Σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο...

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...