Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ακύρωση των εγκυκλίων για τους δασικούς χάρτες ζητά ο Δικηγορικός σύλλογος Καβάλας

Ημέρα:

Αίτηση ακύρωσης των ερμηνευτικών εγκυκλίων και των διαταγών που αφορούν τους δασικούς χάρτες, κατέθεσε στο ΣτΕ ο Δικηγορικός σύλλογος Καβάλας. Στην αίτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 90 Ν.4194/13 (Κώδικας Δικηγόρων), στους σκοπούς και στις αρμοδιότητες των Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται η διατύπωση γνωμών και προτάσεων που αφορούν στη βελτίωση της νομοθεσίας, την ερμηνεία και την εφαρμογή της. Η άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του Συλλόγου ή το Δικηγορικό Σώμα γενικότερα, καθώς και για κάθε ζήτημα Εθνικού, Κοινωνικού, Πολιτισμικού ή Οικονομικού ενδιαφέροντος. Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι μπορούν να υποβάλλουν αγωγή, κύρια ή πρόσθετη παρέμβαση, αναφορά, μήνυση, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, αίτηση ακύρωσης, ουσιαστική προσφυγή και γενικά οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα και μέσο, οποιαδήποτε φύσης κατηγορίας ενώπιον κάθε δικαστηρίου ποινικού, πολιτικού, διοικητικού ουσίας ή ακυρωτικού ή Ελεγκτικού, οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο.

Επίσης για τα πιο πάνω ζητήματα μπορούν να παρεμβαίνουν, με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή αρχή του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των παραπάνω  αρμοδιοτήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας στην συνεδρίασή του της 23/3/2017, έκρινε ότι:

Οι αναρτηθέντες, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 241/13.01.2017 («ΘΕΜΑ: Ανάρτηση των δασικών χαρτών της δημοτικής κοινότητας Καβάλας, του δήμου Καβάλας καθώς και των δημοτικών κοινοτήτων Ελευθερούπολης και Ν. Περάμου και των τοπικών κοινοτήτων Ελευθερών, Αγ. Ανδρέα και Ν. Ηρακλείτσας, του δήμου Παγγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου τους.» – ΑΔΑ: ΩΤ3ΚΟΡ1Υ-ΡΩΘ) Απόφαση του Διευθυντή Δασών Ν. Καβάλας, Δασικοί Χάρτες ανέδειξαν μείζονα νομικά προβλήματα των περιοχών που χαρτογραφήθηκαν, αναγόμενα αφενός στη νόμιμη αποτύπωση των ορίων των οικισμών (βλ. άρθρο 23 παρ. 2α΄και 2β΄ του Ν. 3889/2010, όπως ισχύει) και αφετέρου στην αποτύπωση των αναδασωτέων εκτάσεων, σε άμεση συνάρτηση με τη λειτουργία Κτηματολογικών Γραφείων στις χαρτογραφηθείσες περιοχές (σχετικά ΦΕΚ έναρξης λειτουργίας Κτηματολογικών Γραφείων: Καβάλας 90/Β΄/26.01.2005, Ελευθερουπόλεως 1/Β΄/02.01.2006, Νέας Περάμου 1805/Β΄/06.12.2004, Ελευθερών 88/Β΄/23.01.2004, Αγίου Ανδρέα 1687/Β΄/14.11.2003 και Νέας Ηρακλείτσας 717/Β΄/13.05.2004) και τις συνέπειες της λειτουργίας τους (βλ. 805/2016 ΣτΕ 7μ). Συνακόλουθα, είναι απολύτως σαφές ότι η υπ’ αριθ. πρωτ. 151590/331/06.02.2017 («ΘΕΜΑ: Ενημέρωση αναρτημένου δασικού χάρτη με περιοχές άρθρου 23 παρ. 2α΄ και 2β΄ ν. 3889/2010» – ΑΔΑ:ΨΟΩΑ4653Π8-4ΝΛ) Εγκύκλιος Διαταγή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  και η υπ’ αριθ. πρωτ. 153373/441/22.02.2017 («ΘΕΜΑ: Περιοχές κηρυγμένων αναδασωτέων εκτάσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες – ΑΔΑ: 61ΤΗ4653Π8-Ω7Θ») Εγκύκλιος Διαταγή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. εγείρουν πλείονα σοβαρότατα ζητήματα.

Μετά ταύτα, αποφασίσθηκε η υποβολή αιτήσεως ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά των προαναφερθεισών ψευδοερμηνευτικών εγκυκλίων – διαταγών, όπως και εναντίον κάθε άλλης πράξης και παράλειψης συναφούς προς τις παραπάνω εγκυκλίους διαταγές.

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Χ. ΠΑΤΣΑΚΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...