Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Π. Κουρουμπλής: Υποσχέθηκε σύσκεψη για τα δρομολόγια Καβάλας- Θάσου

Ημέρα:

spot_img

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο μείζον πρόβλημα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας – Θάσου.

Αυτό τόνισε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το μεσημέρι της Δευτέρας (13/11), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είχε συνάντηση στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας με τους τρεις τοπικούς βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τον αντιπεριφερειάρχη, τη δήμαρχο και τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δεν πήρε θέση για το αίτημα τα δρομολόγια να τα ορίζει η τοπική αυτοδιοίκηση

Ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή σε ένα χρονίζον πρόβλημα, ωστόσο απέφυγε να πάρει θέση επί του αιτήματος που θέτουν οι τοπικές αρχές για ανάληψη της αρμοδιότητας ορισμού των δρομολογίων από την αντιπεριφέρεια.

«Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε που κολλάει το θέμα. Θα βρούμε λύση, όπως έχουμε κάνει και σε πολλά άλλα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει μια ακόμη σύσκεψη και πάλι με τους τοπικούς φορείς για το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στον δήμο Καβάλας.

Σε τοπικό κι όχι σε κεντρικό επίπεδο μπλόκαρε το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον δήμο, υποστηρίζει ο Π. Κουρουμπλής

«Για τους δυο χώρους που είχαμε συμφωνήσει, ήδη η διαδικασία ξεμπλόκαρε από τις εδώ υπηρεσίες και βρίσκεται στα υπουργεία. Πολύ σύντομα, είναι θέμα ημερών η έγκριση και από το υπουργείο, για να προχωρήσει η διαδικασία. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι οι δεσμεύσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση, για να στηρίξει και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός σημαντικού λιμανιού που θα προκαλέσει ενδιαφέρον επενδυτών, είναι σε πορεία δυναμικής εξέλιξης», τόνισε σχετικά ο κ. Κουρουμπλής. Ερωτηθείς για την εμπλοκή που υπήρξε με το θέμα, απάντησε: «Δεν μπλόκαρε σε εμάς, μπλόκαρε εδώ! Μας αρέσει να πετροβολούμε το κέντρο. Σε εμένα ήρθε την περασμένη Πέμπτη. Γραφειοκρατία δεν έχει μόνο στο κέντρο έχει κι εδώ. Προχωρά πάντως η διαδικασία, δεν είναι κάτι απλό. Υπάρχει κοινός τόπος και το προχωράμε».

Η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο πρόεδρος του Ο.Λ.Κ., Χρήστος Ηλιάδης

Για το θέμα τον λόγο ζήτησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης, ο οποίος δήλωσε: «Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει ο 2971. Πρέπει να γίνουν τα ανάλογα τοπογραφικά, να υπάρξει απόφαση από τον φορέα διαχείρισης του λιμένα, μετά απόφαση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας και μετά να θεωρηθούν από Ο.Τ.Α. Όλα αυτά μας πήγανε πίσω. Είναι μια διαδικασία που προχωρά κανονικά, έχω δώσει το διαβιβαστικό στη δήμαρχο να ξέρει από ποιους ζητούμε τη σύμφωνη γνώμη, ενώ στο υπουργείο έφτασε την Πέμπτη. Αργήσαμε στο δήμο. Ο συντονιστής της αποκεντρωμένης πρέπει να εκδώσει θετική απόφαση και μετά να γίνει τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης».

Ικανοποίηση για τα έργα στα λιμάνια «Φίλιππος Β’» και «Απόστολος Παύλος» – Αναζητείται λύση για το θέμα των φορτηγών που περνούν το καλοκαίρι μέσα από την Κεραμωτή

Να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση στον Ο.Λ.Κ., ο κ. Κουρουμπλής επισκέφθηκε τα λιμάνια «Φίλιππος Β’» και «Απόστολος Παύλος».

«Διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης έργων, στο «Φίλιππος Β’». Νομίζω ότι οι ρυθμοί, από αυτά που μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, προχωρούν κανονικά και μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι, μαζί με μια σειρά πιστώσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός που έχουν να κάνουν με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, παίρνει χαρακτηριστικά ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου λιμανιού. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και τη σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή τα πράγματα παίρνουν μια άλλη εξέλιξη. Οι ίδιες προσπάθειες γίνονται και για το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος». Αναφορικά με το θέμα των φορτηγών στην Κεραμωτή, έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο Νέστου να προχωρήσει σε μια μελέτη για να δούμε πως μπορεί εκείνη την περίοδο (θερινή) να υπάρξει μια διευκόλυνση και μεταφορά αυτού του φορτίου εκτός του οικισμού. Τέλος, έχουμε εξασφαλίσει άλλες 200.000 ευρώ για να γίνουν μελέτες αξιοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ έχουμε χρηματοδοτήσει με 200.000 ευρώ τη βελτίωση υποδομών σε λιμάνια της Θάσου», υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας για το νέο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες

Τέλος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, στο οποίο, όπως ανέφερε, «έρχονται διατάξεις που νομιμοποιούν αυθαίρετα κτίσματα στα λιμάνια και εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις σε αυτά, όπως και διατάξεις που εξασφαλίζουν σε δήμους τη δυνατότητα να προωθήσουν συγκοινωνιακές πολιτικές, καθώς και διατάξεις για την πετρέλευση σχετικά με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...