Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Κυρίως βροχές φέρνει η αλλαγή του καιρού

Αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί βόρειοι άνεμοι, πιθανή χιονόπτωση στα ορεινά

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σημαντική αλλαγή θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (5/2).

Κύριο χαρακτηριστικό της αλλαγής του καιρού θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, οι βροχοπτώσεις, καθώς και οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

«Όσον αφορά τον υετό, στην Π.Ε. Καβάλας θα πέσει αρκετό ύψος βροχής, στα επίπεδα του χρήσιμου φυσικά, όχι κάτι το ανησυχητικό…»

«Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, έρχεται και στην περιοχή μας ένα αξιόλογο σύστημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά τον υετό, στην Π.Ε. Καβάλας θα πέσει αρκετό ύψος βροχής, στα επίπεδα του χρήσιμου φυσικά, όχι κάτι το ανησυχητικό. Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να μας επηρεάζει ουσιαστικά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (5/2) και θα διαρκέσει περίπου ένα 24ωρο. Από το πρωί της Τετάρτης (5/2) από τα 800 μέτρα και πάνω θα έχουμε χιονοπτώσεις και σταδιακά αυτή η ζώνη του χιονιού θα κατέβει στα 400 μέτρα. Θα επηρεαστούν σίγουρα οι ορεινοί οικισμοί. Όλα αυτά βέβαια είναι και οριακά, ανάλογα με την πτώση της θερμοκρασίας, ενώ δεν αποκλείεται τα χιόνια να κατέβουν ακόμη χαμηλότερα», τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.

«Από την Πέμπτη (6/2) και μετά θα επικρατήσουν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με τη βροχή που θα έχει προηγηθεί, οι δρόμοι θα είναι επικίνδυνοι»

«Από τη μεριά μας θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Το στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι από την Πέμπτη (6/2) και μετά θα επικρατήσουν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με τη βροχή που θα έχει προηγηθεί, οι δρόμοι θα είναι επικίνδυνοι και θα έχουν πολλές παγίδες, γι’ αυτό συνιστούμε στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι θερμοκρασίες που θα έχουμε νωρίς το πρωί θα είναι αρνητικές. Τα φαινόμενα θα μας απασχολήσουν μέχρι και το πρωί της Πέμπτης (5/2). Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο (8/2), ενώ μετά την Κυριακή (9/2) θ’ αρχίσει σταδιακά η θερμοκρασία να ανεβαίνει, για να φτάσει και πάλι μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στο επίπεδο των θερμοκρασιών που είχαμε μέχρι και την Τρίτη (4/2), δηλαδή περίπου στους 13 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Κιβράκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς που θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καβάλας κι όχι μόνο να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Οι ποσότητες αλατιού που είχαν προμηθευτεί φέτος οι εμπλεκόμενοι φορείς έμειναν στις αποθήκες, οπότε υπάρχουν υπεραρκετές ποσότητες…»

Ερωτηθείς για το αν είναι επαρκείς οι ποσότητες αλατιού για την αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων εκδηλωθούν, ο Σ. Κιβράκης απάντησε: «Οι ποσότητες αλατιού που είχαν προμηθευτεί φέτος οι εμπλεκόμενοι φορείς έμειναν στις αποθήκες, οπότε υπάρχουν υπεραρκετές ποσότητες και είμαστε και σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε περιστατικό. Ήδη έχω επικοινωνήσει πριν από όλα με την Τροχαία και όλους τους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, ιδιαίτερα δε με τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Το πρωί της Τετάρτης (5/2) θα κάνουμε μια αποτίμηση για να δούμε τα νέα δεδομένα και τα στοιχεία, καθώς και τι μέλλει γενέσθαι για τις επόμενες ώρες. Το κρίσιμο σημείο για εμάς είναι μετά το απόγευμα της Τετάρτης (5/2). Υπάρχει πάντως μεγάλη πιθανότητα να δούμε χιόνι και στον Άγιο Σίλα. Δεν ξέρω αν θα το στρώσει, αλλά υπάρχει πιθανότητα για χιόνι. Λίγο δύσκολο να έχουμε χιονόστρωση, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι πάντως για παν ενδεχόμενο».

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα

Να σημειωθεί τέλος ότι σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία η συνολική πτώση της θερμοκρασίας θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς, ενώ στα περισσότερα ηπειρωτικά η πτώση θα είναι μεταξύ 10 και 12 βαθμών. Οι χιονοπτώσεις που έρχονται μαζί με τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσουν από τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Αρχικά, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου. Στα υπόλοιπα τμήματα των περιοχών αυτών, καθώς επίσης και στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, θα βρέξει. Την Πέμπτη (6/2) χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Ανατολικής Πελοποννήσου καθώς και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ βροχές αναμένονται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Διαφημίσεις