Έξαρση παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι ο σταφυλόκοκκος στην Π.Ε. Καβάλας, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, όπως ανέφερε με δηλώσεις της στον «Ενήμερο», η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και παιδίατρος, Δέσποινα Ιατρού.

«Για ένα ακόμη καλοκαίρι, γιατί είναι σύνηθες τη συγκεκριμένη εποχή, ο σταφυλόκοκκος, έχει μετατραπεί σε έναν μικρό εφιάλτη για τον παιδικό πληθυσμό. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που εισβάλλει με ευκολία στον οργανισμό των παιδιών, προκαλώντας συνήθως δερματικές λοιμώξεις, αλλά και μια ιδιαίτερη ταλαιπωρία και στα παιδάκια και στους γονείς, γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μέχρι να απομακρυνθεί», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Ιατρού.

Είναι πολύ εύκολο να «κολλήσει» το ένα παιδί με το άλλο

«Είναι ένα αίτιο λοίμωξης σε βρέφη και παιδιά, ειδικά το καλοκαίρι. Είναι τόσο συχνό, όσο και οι ιοί που προκαλούν αυτή την εποχή τις γαστρεντερικές λοιμώξεις. Φέτος παρατηρούμε ότι ο σταφυλόκοκκος είναι πιο έντονος στην περιοχή μας και εμφανίζεται πολύ πιο συχνά. Αυτό το διάστημα βρίσκει ένα πρόσφορο πεδίο το μικρόβιο για να εισβάλει στον οργανισμό των παιδιών, από το δέρμα τους, γιατί είναι εκτεθειμένο, δεν φορούν πολλά ρούχα, είναι στη θάλασσα, στο πάρκο, στην παιδική χαρά κι είναι πιο εύκολο να εισβάλει στο δέρμα. Αυτές οι δερματικές φλεγμονές και οι επιμολύνσεις ευνοούνται γιατί τα παιδιά ιδρώνουν πολύ περισσότερο λόγω ζέστης, έχουν συχνά τσιμπήματα, άρα υπάρχουν πύλες εισόδου του μικροβίου και βέβαια έχει μεγάλη κινητικότητα στα παιδιά σε δημόσιους χώρους και παραλίες. Είναι πολύ εύκολο να «κολλήσει» το ένα παιδί με το άλλο», επισήμανε στη συνέχεια η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Είναι το πιο συχνό μικρόβιο που απαντάται σε παιδικές χαρές και μπορεί να επιβιώνει πάνω σε διάφορα αντικείμενα, όπως ξαπλώστρες, πετσέτες κλπ. Μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε φαγητό που δεν έχει πλυθεί ή συντηρηθεί σωστά

«Φυσιολογικά ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, όπως σωστά λέγεται, βρίσκεται στην χλωρίδα όλων μας, χωρίς να σημαίνει ότι όλοι θα αρρωστήσουμε. Τον φέρει σε ένα ποσοστό 80% ο γενικός πληθυσμός. Μάλιστα τα βρέφη αποικίζονται από τον σταφυλόκοκκο αμέσως μετά τη γέννα, άρα δεν είναι κάτι που μας τρομάζει, βρίσκεται φυσιολογικά επάνω στην επιδερμίδα μας και μέσα στη ρινική κοιλότητα, ακόμη κι όταν είμαστε υγιείς. Δεν βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουμε. Κυρίως βρίσκεται σε αντικείμενα και επιφάνειες. Άρα, είναι το πιο συχνό μικρόβιο που απαντάται σε παιδικές χαρές, εκεί όπου παίζουν τα παιδιά και μπορεί να επιβιώνει πάνω σε διάφορα αντικείμενα, όπως ξαπλώστρες, πετσέτες κλπ. Μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε φαγητό που δεν έχει πλυθεί ή συντηρηθεί σωστά εφόσον έχει φυσικά μολυνθεί το φαγητό», σημείωσε η κ. Ιατρού.

Ο σταφυλόκοκκος εισβάλλει μέσω του δέρματος κυρίως, από τις εκδορές, είναι ένα αρκετά ανθεκτικό μικρόβιο που μπορεί να επιβιώνει σε υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες

Να επισημανθεί ότι ο σταφυλόκοκκος εισβάλλει μέσω του δέρματος κυρίως, από τις εκδορές που έχουμε, άρα είναι ένα αρκετά ανθεκτικό μικρόβιο που μπορεί να επιβιώνει σε υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. «Μπορεί να προκαλέσει διάφορα, επικεντρώνουμε κυρίως στο σύνηθες που είναι οι λοιμώξεις του δέρματος, αυτό που βλέπουμε συχνά και άλλα πολλά. Μπορεί να αποδειχθεί σοβαρός και επικίνδυνος αν τον αφήσουμε να κάνει πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή οστεομυελίτιδα και γι’ αυτό πρέπει να καλύπτεται με τη σωστή αγωγή», ανέφερε η κ. Ιατρού.

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο, ειδικά αν πρόσφατα πήραν θεραπεία με αντιβιοτικά

Κάτι άλλο που ρωτούν οι γονείς στους παιδιάτρους είναι γιατί το παθαίνουν κυρίως τα παιδιά. Η απάντηση είναι γιατί τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο, ειδικά αν πρόσφατα πήραν θεραπεία με αντιβιοτικά. Μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια και τις ρινικές εκκρίσεις. «Δεν πρέπει να το αφήνουμε και να λαμβάνει μεγάλη έκταση στο δέρμα. Πρέπει να το βλέπει ο γιατρός, να κρίνει σε τι φάση της λοίμωξης είναι και ανάλογα κρίνει και δίνει συμβουλές. Πρέπει να προσέχουμε τις πετσέτες, να αλλάζουμε συχνά σεντόνια τα μαγιό να κάνουν ντους μετά το κολύμπι σε θάλασσα και πισίνα, να έχουμε σωστούς κανόνες υγιεινής, πλύσιμο συχνό χεριών, κόψιμο των νυχιών. Ένα άτομο με σταφυλόκοκκο δεν θα πρέπει να ακουμπά τα φαγητά των άλλων, θα πρέπει να απολυμαίνονται όσα ακουμπά με τα χέρια κλπ.», δήλωσε ακόμη η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Προσοχή! Αντιβιοτικά δίνουμε μόνο όταν χρειάζεται…

Τέλος, η κ. Ιατρού υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να κάνουμε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί αντοχή στον σταφυλόκοκκο. «Προσοχή! Αντιβιοτικά δίνουμε μόνο όταν χρειάζεται», είπε. Επίσης, για το αν μπορούν τα παιδιά να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ενώ έχουν σταφυλόκοκκο και λαμβάνουν αγωγή, υπογράμμισε: «Όχι να μην κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, γιατί πρέπει να περάσει η οξεία φάση κι όταν περάσει κι αρχίσουν να επουλώνονται αυτές οι πληγές, τότε μπορούν να κάνουν μπάνιο, αλλά με προσοχή στην περιποίηση των βλαβών, γιατί είναι πολύ εύκολο να υποτροπιάσει ο σταφυλόκοκκος».