Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μειωμένη η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης

Ημέρα:

spot_img

Φώτης Πούλος: Τα μαντάτα δεν είναι καλά, πολύ γρήγορα θα δούμε αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου / Μακάρι να είναι κάτι πρόσκαιρο και να επανέλθουμε στα επίπεδα που ελληνική κοινωνία μπορεί να πληρώσει

Σημαντικά μειωμένη, σε ποσοστό που αγγίζει ίσως και το 40%, είναι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που γεννούν ανησυχία στην περιοχή του Σουέζ και της Υεμένης, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχει διαταραχθεί η σταθερότητα που επικράτησε για σημαντικό χρονικό διάστημα στις τιμές των υγρών καυσίμων. 

«Πριν λίγες μέρες το αργό πετρέλαιο «φλέρταρε» με τα 70 δολάρια το βαρέλι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει ξεπεταχτεί στα 78 με 79 δολάρια μέσα σε μία συνεδρίαση μόνο…»

«Το καύσιμο είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και βρίσκεται πολλές φορές η αφορμή είτε να ανέβει, είτε να κατέβει και να έχει γενικότερα πάρα πολλές μεταβολές και πολύ γρήγορα. Το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες ώρες είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το προβλέψουμε δυστυχώς. Εμείς μπορούμε να σταθούμε μόνο σε κάποια γεγονότα. Πριν λίγες μέρες το αργό πετρέλαιο «φλέρταρε» με τα 70 δολάρια το βαρέλι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει ξεπεταχτεί στα 78 με 79 δολάρια μέσα σε μία συνεδρίαση μόνο. Όλα αυτά λόγω των εξελίξεων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι πράγματα που δεν μπορείς να τα προβλέψεις, καθώς κάποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του πλανήτη. Εμείς είμαστε εδώ δυστυχώς για να επισημάνουμε τα γεγονότα αυτά που ευθύνονται για τις μεταβολές των καυσίμων», σημείωσε σχετικά ο Φώτης Πούλος. 

«Τα μαντάτα δεν είναι καλά, γιατί πρόκειται για εξελίξεις που επηρεάζουν τις μεταφορές και πάρα πολύ γρήγορα θα δούμε αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και αντίστοιχα στις αντλίες και στην ελληνική αγορά…»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα είναι άκρως ανησυχητικά, τονίζοντας: «Τα μαντάτα δεν είναι καλά, γιατί πρόκειται για εξελίξεις που επηρεάζουν τις μεταφορές και πάρα πολύ γρήγορα θα δούμε αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και αντίστοιχα στις αντλίες και στην ελληνική αγορά».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην εικόνα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά καυσίμων, ο κ. Πούλος σημείωσε: «Για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κοντά στο μήνα, είχαμε μικρές μεταβολές στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Π.Ε. Καβάλας να διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά τη βενζίνη η τιμή είχε μία γενναία αποκλιμάκωση, περισσότερο από ότι είχαν το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης και η μέση τιμή της να φτάνει λίγο πάνω από το 1,80 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης κοντά στο 1,65 ευρώ το λίτρο». 

«Φαινόταν ότι θα έπεφταν ακόμη περισσότερο οι τιμές, αλλά δυστυχώς οι τελευταίες  εξελίξεις δεν μας κάνουν αισιόδοξους…»

«Σαφώς είμαστε 10 με 15 λεπτά χαμηλότερα από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Υπήρξε μία αποκλιμάκωση και πιστεύαμε και θέλαμε αυτή η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί ή έστω να μείνει σταθερά σε αυτό το επίπεδο. Φαινόταν ότι θα έπεφταν ακόμη περισσότερο οι τιμές, αλλά δυστυχώς οι τελευταίες  εξελίξεις δεν μας κάνουν αισιόδοξους. Μακάρι να είναι κάτι πρόσκαιρο και να επανέλθουμε στα επίπεδα που ελληνική κοινωνία μπορεί να πληρώσει για να  αγοράσουμε αυτό το αγαθό που ζεσταίνει όλους μας. Φέτος δυστυχώς δεν υπάρχει επιδότηση στην αντλία, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα διυλιστήρια», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, 

«Οι καταναλώσεις ήταν χαμηλότερες από πέρυσι όταν η κυβέρνηση είχε παροτρύνει τους πολίτες λόγω των τιμών στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό φέτος δεν έγινε…»

«Μέχρι τώρα ο καιρός ήταν πολύ ήπιος. Οι καταναλώσεις ήταν χαμηλότερες από πέρυσι όταν η κυβέρνηση είχε παροτρύνει τους πολίτες λόγω των τιμών στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο και με την πριμοδότηση να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό φέτος δεν έγινε με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι πάρα πολύ μικρή. Σαφώς έχουν βάλει πολύ πιο λίγοι από πέρυσι πετρέλαιο με ποσοστό που ίσως αγγίζει και το 40%. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε στο τέλος του μήνα όταν και θα έχουμε τα αποτελέσματα από τα διυλιστήρια για να είμαστε πιο σίγουροι σε αυτό που λέμε. Πάντως είμαστε πολύ κάτω από πέρυσι», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Φώτης Πούλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκλογές ΤΕΕ: Ζητούμενο είναι η μεγάλη συμμετοχή

Απόστολος Παυλίδης: Τη συμμετοχή τη θέλουμε και μετά τις...

Μ. Λαζαρίδης: Ισχυρή Ελλάδα στις Βρυξέλες και πολιτική σταθερότητα

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν δύο διαστάσεις, οι οποίες είναι...

Πόνος και Δικαίωση: Η ιστορία ενός πατέρα που κατηγορήθηκε ψευδώς

Σήμερα θα πούμε μια σύντομη ιστορία με ένα πατέρα...

Ίδια γεύση με πέρυσι αφήνει η σχολική χρονιά

Αργύρης Μυστακίδης: Στις πανελλαδικές εξετάσεις κανείς δεν προσέρχεται έχοντας...

Ενημέρωσαν τον Θ. Μαρκόπουλο για τα θέματα του Αμυγδαλεώνα

Τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα και...

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν...

Στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη η Θάσος

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Θάσος...