Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αποζημίωση κατά στρέμμα στους σταφυλοπαραγωγούς του Παγγαίου

Ημέρα:

spot_img

Αποζημίωση κατά στρέμμα, μέσα από το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, πρόκειται να λάβουν το επόμενο διάστημα οι σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», Χρήστος Γάκης.

«Η οικονομική ζημιά για τους σταφυλοπαραγωγούς του Παγγαίου συνεχίστηκε για τρίτη χρονιά. Ειδικά για φέτος με την κρίση που υπάρχει λόγω της πανδημίας, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους έχει μείνει αδιάθετο. Οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τα σταφύλια τους, με αποτέλεσμα πλέον να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Γάκης.

Το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει να χορηγηθούν οριζόντιες επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω της πανδημίας

 «Γνωρίζοντας πραγματικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, έγιναν κάποιες προσπάθειες από την «Περιφερειακή Αναγέννηση», αλλά και από άλλους φορείς της Π.Ε. Καβάλας, καθώς και από τους τοπικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κι ήρθαμε σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Γνωρίζω ότι αυτό που θα γίνει είναι να εκταμιευτεί μια αποζημίωση κατά στρέμμα για όλους τους καλλιεργητές αμπελιού, μέσα από το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει να χορηγηθούν οριζόντιες επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω της πανδημίας», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ. της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Η εικόνα που έχω είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί ποσό μικρότερο των 200 ευρώ ανά στρέμμα, καθώς η καλλιέργεια σταφυλιού είναι πολύ δαπανηρή. Ούτε αυτό το ποσό καλύπτει φυσικά το κόστος, απλά θα είναι μια ανακούφιση για τους παραγωγούς»

 «Είναι μια χρηματοδότηση στο ίδιο πλαίσιο περίπου με αυτή που δόθηκε στους καλλιεργητές σπαραγγιών στην περιοχή του Νέστου. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν ήδη σταλεί ενημερωτικά έγγραφα από αρμόδιες υπηρεσίες προς το υπουργείο, ώστε να δουν την πραγματική κατάσταση και να κρίνουν τελικά το ύψος της χρηματοδότησης που πρέπει να δοθεί. Η εικόνα που έχω είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί ποσό μικρότερο των 200 ευρώ ανά στρέμμα, καθώς η καλλιέργεια σταφυλιού είναι πολύ δαπανηρή. Ούτε αυτό το ποσό καλύπτει φυσικά το κόστος, απλά θα είναι μια ανακούφιση για τους παραγωγούς. Σαφώς και θα θέλαμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Με βάση αυτά που έχω πληροφορηθεί θα πρέπει να δοθεί κατ’ ελάχιστο ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ. Όσα παραπάνω δοθούν θα είναι μια θετική εξέλιξη για τους καλλιεργητές. Πρέπει να στηριχθούν οπωσδήποτε, καθώς τα προϊόντα τους δεν μπόρεσαν να διατεθούν ή πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ακόμη στα όσα είπε στον «Ενήμερο» ο Χρήστος Γάκης.

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια θέλω να τονίσω, ότι είναι απούσα η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια ούτε μετείχε σε αυτές που γνωρίζω προς το υπουργείο…»

Παράλληλα, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης άφησε αιχμές κατά της διοίκησης της Περιφέρειας σχετικά με το θέμα επισημαίνοντας: «Σε όλη αυτή την προσπάθεια θέλω να τονίσω, ότι είναι απούσα η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια ούτε μετείχε σε αυτές που γνωρίζω προς το υπουργείο και πέρα από κάποιες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για τη στήριξη των αγροτών. Κάποια στιγμή νομίζω ότι θα πρέπει και η Περιφέρεια να αναλάβει ενεργό ρόλο και να στηρίξει με την εξασφάλιση κονδυλίων τη στήριξη της περιοχής μας».

«Το πρόγραμμα αυτό ισχύει μέχρι 30 Δεκεμβρίου, οπότε οι διαδικασίες θεωρώ ότι θα τρέξουν με ταχύτητα για να ολοκληρωθούν σύντομα και να βγουν οι χρηματοδοτήσεις»

Όσον αφορά τέλος το πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Γάκης ανέφερε: «Το πρόγραμμα αυτό ισχύει μέχρι 30 Δεκεμβρίου, οπότε οι διαδικασίες θεωρώ ότι θα τρέξουν με ταχύτητα για να ολοκληρωθούν σύντομα και να βγουν οι χρηματοδοτήσεις ως το τέλος του έτους, εκτός κι αν δοθεί παράταση από την Ε.Ε. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε νεότερα για να υπάρξει ως έναν βαθμό ανακούφιση στους καλλιεργητές αμπελιού της περιοχής μας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...

«Περπατάει» το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου της...

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ξεπερασμένο πλέον το οργανόγραμμα του 2012 Οι απαιτήσεις για ιατρικό...

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: Ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...

Πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκά Βραβεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Επιχειρήσεων...