Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, έκρουσαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή (22/11) στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης του κοινού για την ορθολογική ενημέρωση για τη χρήση των αντιβιοτικών.
Όπως τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της η πρόεδρος του Ι.Σ.Κ., Αναστασία Αντωνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τη δημιουργία των υπέρ-μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σαν μια από τις 10 απειλές για την παγκόσμια υγεία τα επόμενα χρόνια.
«Τα αντιβιοτικά δεν τα παίρνουμε επειδή έμειναν στο ράφι μας, ούτε τα παίρνουμε από το φαρμακείο σαν να ψωνίζουμε από παντοπωλείο. Τα κρατάμε για τα μικρόβια να τα έχουμε σαν όπλα απέναντι σε μικροβιακές λοιμώξεις»
«700.000 άτομα στον πλανήτη πεθαίνουν ετησίως από λοιμώξεις σε ανθεκτικά μικρόβια. Στην Ευρώπη πέθαναν 18.000 άτομα το 2018 και στην Ελλάδα πάνω από 1.600. Θα πρέπει όλοι μαζί, οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και οι πολίτες, να είμαστε υπεύθυνοι, να προχωρήσουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα που εξαπλώνεται, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μετά το 2050 θα πεθαίνουν 10 εκ. άνθρωποι λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων! Είναι ανησυχητικά τα νούμερα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να σταματήσουμε να υπερκαταναλώνουμε αντιβιοτικά. Η χώρα μας έχει μια ακόμη θλιβερή πρωτιά, καθώς κάνει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Θα πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με το θέμα. Τα αντιβιοτικά δεν τα παίρνουμε επειδή έμειναν στο ράφι μας, ούτε τα παίρνουμε από το φαρμακείο σαν να ψωνίζουμε από παντοπωλείο. Τα κρατάμε για τα μικρόβια για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με πιο ορθό τρόπο και να τα έχουμε σαν όπλα απέναντι σε μικροβιακές λοιμώξεις», υπογράμμισε σχετικά η πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.
«Η αλόγιστη κατάχρηση έχει επιπτώσεις που οι περισσότεροι παραβλέπουν, ενώ στην πραγματικότητα οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι…»
Από τη μεριά της η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ., Δέσποινα Ιατρού, τόνισε ότι η υπερβολική και άκριτη χρήση των αντιβιοτικών είναι μια τάση που κυριαρχεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, κυρίως δε στην Ελλάδα.
«Αυτή η αλόγιστη κατάχρηση έχει επιπτώσεις που οι περισσότεροι παραβλέπουν, ενώ στην πραγματικότητα οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Στα παιδιά μια σειρά αντιβιοτικών προκαλούν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις που αντιστέκονται σε θεραπείες. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πολύ μεγάλος, καθώς τα παιδιά αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης των λοιμώξεων και συμβάλλουν στην εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων. Ο επιστημονικός κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά να υπάρξει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση από την ιατρική κοινότητα και τους χρήστες των φαρμάκων, διότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην ατομική αλλά και στη δημόσια υγεία.
«Τα αντιβιοτικά είναι μεγάλα όπλα που αρχίζουμε να τα στρέφουμε εναντίον μας…»
Ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αργύρης Αργυρίου διάβασε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ένα κείμενο που είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο σε ένα ιατρικό φόρουμ με τίτλο: Το να μην κάνεις «τίποτα». Αυτό σχετιζόταν με κατά πόσο μπορεί ο γιατρός να αφήνει τη φύση από μόνη της να θεραπεύσει έναν ασθενή και πότε όχι.
Η κ. Αντωνίου συμπλήρωσε ότι μια από τις κύριες αιτίες της κατάχρησης των αντιβιοτικών είναι η χορήγησή τους χωρίς ιατρική συνταγή. Επίσης τόνισε ότι και οι ίδιοι οι γιατροί για κάποια περιστατικά νιώθουν ανασφάλεια ή φόβο μήπως εξελιχθούν οι ιογενείς λοιμώξεις σε επιπλοκές.
«Τα αντιβιοτικά είναι μεγάλα όπλα που αρχίζουμε να τα στρέφουμε εναντίον μας. Καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του κ. Αργυρίου, αλλά και όσα είπε για τα παιδιά η κ. Ιατρού. Να μη φοβόμαστε να μη δίνουμε αντιβίωση, γιατί το 70% των λοιμώξεων είναι ιογενείς. Δίνεις αντιβίωση μόνο όταν χρειαστεί. Για να αποφύγουμε τις λοιμώξεις πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια, να μη στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο ενώ είναι άρρωστα, να μη βγαίνουμε έξω όταν έχουμε λοίμωξη», κατέληξε σχετικά η κ. Αντωνίου.