Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Απάτη 18.000 ευρώ σε βάρος επιχείρησης στην περιοχή του Παγγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του...

Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο στο οικογενειακό δίκαιο; (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – ΒΙΝΤΕΟ – B’ ΜΕΡΟΣ

Ακολούθησε μας

Σήμερα στο Β΄ ΜΕΡΟΣ της ενημερωτικής σειράς των 3 βίντεο θα μιλήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα θα μιλήσουμε για τα επόμενα άρθρα αυτών, που αναλύσαμε στο Α’ ΜΕΡΟΣ, δηλαδή  για τα άρθρα 8  έως και 12 του σχεδίου νόμου.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο οικογενειακό δίκαιο.

Πάμε όμως να δούμε αμέσως τις αλλαγές, που έχουν γίνει με τα άρθρα 8  έως και 12 του σχεδίου νόμου, είτε με τροποποίηση, είτε με αντικατάσταση  άρθρων Αστικού Κώδικα. Ξεκινάμε με το άρθρο 8 του σχδίου νόμου.

Άρθρο 8 – Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Επέρχεται αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ με τίτλο Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Το άρθρο αυτό αναφέρεται για την παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας του άρθρου 1513 ΑΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1514 ΑΚ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ Τ0ΥΣ – Με το άρθρο αυτό οι γονείς θα μπορούν πλέον με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα.

Αυτό αποτελεί μία καινοτομία του ότι μπορούν πλέον αν συμφωνούν οι γονείς να μπορούν να κάνουν γραπτή συμφωνία βεβαίας χρονολογίας και να ρυθμίσουν θέματα κατανομής γονικής μέριμνας. Εδώ να σημειώσω όμως ότι αυτή η ρύθμιση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το συμφέρον των ανήλικων παιδιών, αν ανατεθεί μόνο με συμφωνία των γονέων η γονική μέριμνα ή επιμέλειά τους για διάφορους λόγους πχ οικονομικούς σε ακατάλληλο γονέα. Τότε αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι σε βάρος του αληθινού συμφέροντος ενδεχομένως και της ασφάλειας των ανηλίκων για αυτό θα πρέπει να μπει μιά ασφαλιστική δικλείδα στο σημείο αυτό που να παρέχει μια στοιχειώδης εγγύηση ότι η μεταξύ των γονέων αυτή συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον των παιδιών.

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1514 Α.Κ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ) ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – Αν εξαιτίας διαφωνίας των γονέων δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου ενδεικτικά αναφέρει έξι περιπτώσεις προσφυγής στη δικαιοσύνη, που είναι οι εξής:

α. αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή β. δεν συμπράττει σ’ αυτή δηλ. στην από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ή γ. δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση γονικής μέριμνας ή δ. δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή ε. αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή στ. αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου.

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1514 Α.Κ. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΩΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ – Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της γονικής μέριμνας.

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1514 Α.Κ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ :

  1. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:

α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο,

β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο,

γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Γιώργος Γιαγκουδάκης, 

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα