Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Απάτη 18.000 ευρώ σε βάρος επιχείρησης στην περιοχή του Παγγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του...

Πως να φύγει ο/η σύζυγος από τη συζυγική στέγη, όταν δεν πάει άλλο μαζί του; (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – ΒΙΝΤΕΟ

Ακολούθησε μας

Ο γάμος, όπως είναι γνωστό, μπορεί να λειτουργεί ομαλά, αλλά μπορεί να παρουσιάσει και σοβαρές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε διακοπή της έγγαμης συμβίωσης. Τότε, μέχρι να επιλυθούν οριστικά οι διαφορές των συζύγων, μπορεί να ζητηθεί δικαστικά από τον ένα ή και τους δύο συζύγους η προσωρινή ρύθμιση των σχέσεων τους με ασφαλιστικά μέτρα.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα  για να σας μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την μετοίκηση του συζύγου από την οικογενειακή στέγη με δικαστική απόφαση.

Καταρχήν να δούμε που μιλάει  ο νόμος για την μετοίκηση και μερικά πράγματα χρήσιμα για το θέμα της απομάκρυνσης του ενός συζύγου από την συζυγική στέγη με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.

Στο άρθρο 735 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ορίζεται ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε κατάλληλο ασφαλιστικό μέτρο, που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, προκειμένου να ρυθμίσει τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των συζύγων ή τις σχέσεις μεταξύ συζύγων και τέκνων.  

Το παραπάνω άρθρο απαριθμεί ενδεικτικά διάφορα μέτρα, που μπορεί να διατάξει το δικαστήριο, όπως τη μετοίκηση ενός από τους συζύγους, να ορίσει ποιά πράγματα δικαιούται ο σύζυγος να παραλάβει για τη χωριστή του εγκατάσταση, να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε σύζυγος θα χρησιμοποιεί το ακίνητο όπου διαμένουν ή τα έπιπλα και σκεύη που χρησιμοποιούν από κοινού, να ορίσει το γονέα στον οποίο ανήκει προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας, να αφαιρέσει από τους γονείς τη γονική μέριμνα εν όλω ή εν μέρει και να ρυθμίσει τα σχετικά με την επικοινωνία με το τέκνο. 

Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να διατάσσεται ιδίως η απομάκρυνση του συζύγου από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος συζύγου, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο σύζυγος που διακόπτει την έγγαμη συμβίωση να ζητήσει προηγουμένως άδεια από το δικαστήριο. Συνίσταται όμως να προβεί σε σχετική εξώδικη έγγραφη δήλωση του προς τον άλλο σύζυγο κατά την αποχώρησή του από την συζυγική στέγη για να μην θεωρηθεί σιωπηρώς ότι πρόκειται για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης. 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 

Γιώργος Γιαγκουδάκης, 

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα