Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Επιστρέφουν στην Κεραμωτή τα βαρέα οχήματα

Ημέρα:

spot_img

Ανακαλείται με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η από τον ίδιο ληφθείσα απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Κεραμωτή.  

Για αυτονόητη απόφαση έκανε λόγο με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Με την απόφαση αυτή παύει να ισχύει η απαγόρευση, η οποία αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νέστου κι έτσι τα βαρέα οχήματα θα εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Κεραμωτής και στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

«Έχει εγκριθεί η προσφυγή μας, δεν ισχύει λοιπόν τίποτα, απ’ όλα αυτά τα μέτρα…»

«Ήταν μια κανονιστική απόφαση του δήμου Νέστου, η οποία απαγόρευε τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από τον ιστό της Κεραμωτής, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πολλά προβλήματα και στην απομάκρυνση στερεών αποβλήτων του νησιού, αλλά και στην τροφοδοσία του. Εμείς είχαμε προσφύγει, αμέσως εντός της προθεσμίας που μας έδινε ο νόμος, κατά της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία ενέκρινε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου τον Ιούλιο. Έχει εγκριθεί η προσφυγή μας, έχει γίνει αποδεκτή, ενώ έχει απορριφθεί ουσιαστικά η απόφαση του συντονιστή και κατ’ επέκταση η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου. Δεν ισχύει λοιπόν τίποτα, απ’ όλα αυτά τα μέτρα. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο για δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. και θα πρέπει άμεσα ο δήμος Νέστου να απομακρύνει τις απαγορευτικές πινακίδες», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο δήμαρχος Θάσου.

«Το λιμάνι της Κεραμωτής έγινε για να εξυπηρετείται η Θάσος κυρίως, όχι η Κεραμωτή, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το νησί από τη στεριά….»

Ερωτηθείς για το αν είχε κάποια επαφή με τον δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο μετά την νέα απόφαση για την άρση της απαγόρευσης διέλευσης βαρέων οχημάτων από το λιμάνι της Κεραμωτής, ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ απάντησε: «Δεν χρειάστηκε, δεν είχαμε να συζητήσουμε κάτι. Ο καθένας είχε τη δική του σκοπιά και προσέγγιση στο ζήτημα. Ήταν (η νέα απόφαση) το αυτονόητο. Το λιμάνι της Κεραμωτής έγινε για να εξυπηρετείται η Θάσος κυρίως, όχι η Κεραμωτή, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το νησί από τη στεριά. Η μελέτη είχε να κάνει για απαγόρευση διέλευσης τους θερινούς μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε ήδη γίνεται κανονικά η διέλευση, ενώ δεν θα μπορέσει του χρόνου να εφαρμοστεί το μέτρο και για τους θερινούς μήνες».

Αναφορικά με το αν μπορεί ο δήμος Νέστου να καταφέρει κάτι προσφεύγοντας στο αρμόδιο υπουργείο (μπορεί να το κάνει σε διάστημα 30 ημερών), ο δήμαρχος Θάσου επισήμανε: «Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει επαρκή επιχειρήματα για να το κάνει, όμως πάντα όταν ο νομοθέτης σου δίνει κι άλλες δυνατότητες μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και κανείς φυσικά δεν μπορεί να προδικάσει κάτι».

Ανέκυψαν ζητήματα εφικτότητας άμεσης εφαρμογής της απόφασης…

Να σημειωθεί ότι κατά της αρχικής απόφασης για την απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στην Κεραμωτή, εκτός από τον δήμο Θάσου, είχαν προσφύγει τόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου, όσο και οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Επίσης, το Λιμεναρχείο ουσιαστικά είχε υποστηρίξει την ανάκληση της απόφασης, καθώς με έγγραφο του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ανέφερε ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο δρομολόγιο από το λιμάνι των Ελευθερών προς τη Θάσο.

Από την άλλη ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στην απόφασή του τονίζει ότι επί της απόφασης απαγόρευσης κίνησης βαρέων οχημάτων στην Κεραμωτή ανέκυψαν ζητήματα εφικτότητας άμεσης εφαρμογής της και συμπληρώνει ότι αν εφαρμόζονταν η απόφαση, δεν υπήρχαν εναλλακτικά δρομολόγια πλοίων προς τη Θάσο για την εξυπηρέτηση των φορτηγών που δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το λιμάνι της Κεραμωτής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναπτυξιακή Καβάλας: Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού

Η Αναπτυξιακή Καβάλας ολοκλήρωσε επιτυχώς το Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων...

«Grease»: Παράσταση – Musical από τη Θεατρική Ομάδα Εφήβων “ΠΑΡΕ(ν)ΘΕΣΗ” του Π. Σ. Ελευθερούπολης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Εγώ βλέπω έναν ευγενή σκοπό...

Η επιχείρηση Prosperity Guardian

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγέλου Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και...

«Χοροδράσεις» σε διάφορα σημεία της Καβάλας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι "Χοροδράσεις" που διοργάνωσε το Σάββατο...

Διακοπή υδροδότησης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου

Ανακοινώνεται ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί...

Χρήστος Σταϊκούρας: Οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις στην Π.Ε. Καβάλας

Τα σημαντικά οδικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και κτιριακά...

Έξι (6) “Μάχες” που δίνει ο χωρισμένος πατέρας. Πώς να βγει νικητής!

Αν είσαι χωρισμένος πατέρας τότε σίγουρα το βίντεο αυτό...