Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Αναπτυξιακή Καβάλας: Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού

Ημέρα:

Η Αναπτυξιακή Καβάλας ολοκλήρωσε επιτυχώς το Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού (δράση 2.2) στις 9 και 10 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο GALAXY, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου Enhancement of European Rural Development Capabilities – ENERDECA II.

Το Σεμινάριο αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα συνάντησης επαγγελματιών Τουρισμού και δημιουργών καθώς συναντήθηκαν εκπρόσωποι από διάφορους τομείς για να συζητήσουν τις δυνατότητες του Δημιουργικού Τουρισμού στην περιοχή. Η διαδικασία για τους συμμετέχοντες ήταν πλούσια και πολυδιάστατη. Αρχικά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα LEADER και το έργο ENERDECA, ενώ περιεγράφηκαν λεπτομερώς οι δράσεις που περιλαμβάνουν. Αναφορικά, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για το Δημιουργικό Τουρισμό, την τοπική κοινωνία και τη πολιτιστική ζωή ενός τόπου και πώς όλες οι μορφές αυτές συναντάνε την αυθεντικότητα μέσα από τη ματιά ενός ταξιδιώτη.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ο οργανισμός CREATOUR, εστιάζοντας στον Δημιουργικό Τουρισμό και παρέχοντας παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές από το διεθνές περιβάλλον. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατανόηση του πώς ο δημιουργικός τουρισμός μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Το ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό μέρος της διαδικασίας περιλάμβανε γνωριμία και Ice Breaking δραστηριότητες μεταξύ των συμμετεχόντων, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιήθηκε το κουβάρι κλωστής, το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία μιας φιλικής και ανοιχτής ατμόσφαιρας, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την προθυμία του κάθε συμμετέχοντα να συνεισφέρει στο δίκτυο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους μέσω έξι (6) αντικειμένων που είχαν φέρει μαζί τους, ενώ στη συνέχεια επέλεξαν από μια δράση Δημιουργικού Τουρισμού και δημιούργησαν ένα Business Model Canvas και προχώρησαν στην παρουσίασή του.

Επιπλέον, συζητήθηκε το επόμενο βήμα του έργου το οποίο είναι η πιλοτική δοκιμή αυτών των δράσεων στον χώρο του κάθε συμμετέχοντα εντός του τρέχοντος έτους και η δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών Δημιουργικού Τουρισμού στον Ν. Καβάλας, το οποίο θα συνδεθεί με τα δίκτυα άλλων εταίρων που συμμετέχουν στο έργο. Αυτό το πρωτοποριακό βήμα αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στον τουρισμό και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Μετά το πέρας του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και κατέγραψαν συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη και υλοποίηση των ιδεών που προέκυψαν.

Από τα σχόλια των συμμετεχόντων προκύπτει ξεκάθαρα η σπουδαιότητα και η αξία του σεμιναρίου. Η Στέλλα Φουρναράκη, καλλιτεχνική διευθύντρια ΔΗΚΕΘ Δήμου Θάσου, εξέφρασε τη χαρά της για την επαφή με ενδιαφέροντες και δημιουργικούς ανθρώπους, ενώ η Νατάσα Μιχαηλίδου, ξεναγός, εκτίμησε την ευκαιρία που της δόθηκε να μάθει από εμπειρίες και ιδέες που την ένα βήμα παραπέρα στη δράση της. Ο Γιάννης Κοτζιαπαναγιώτης, καλλιτέχνης, επισήμανε τη θετική ατμόσφαιρα και τη γνωριμία με νέους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος και τις ανησυχίες του. Τέλος, η Γιούλη Κριθαρέλλη, εκπρόσωπος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, ανέδειξε την αισιοδοξία και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε όλους τους τομείς, τονίζοντας την άψογη διοργάνωση και τη διεθνή προοπτική που προσέφερε το σεμινάριο.

Συμπερασματικά, τα σχόλια, που αποκόμισε το σεμινάριο, καταδεικνύουν τη σημασία του έργου και των δράσεων του ως μιας πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών, δημιουργία δικτύων και ενίσχυσης της δράσης σε επίπεδο Τουρισμού και Πολιτισμού.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...