Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025

Καρέ- καρέ! (του Παύλου Λεμοντζή)

Ημέρα:

spot_img
spot_img

Καρέ = (λόγιο δάνειο) από τη γαλλική: carré

Στα ελληνικά το καρέ είναι ουδέτερο ουσιαστικό, άκλιτο.

Σημαίνει:

Στιγμιότυπο από κινηματογραφική ταινία ή κινούμενα σχέδια.

Τμήματα σελίδας κόμικς όπου φαίνεται μια σκηνή.

Ομάδα τεσσάρων ατόμων που παίζουν σε ένα χαρτοπαίγνιο.

Στο ποδόσφαιρο είναι η μικρή ή η μεγάλη περιοχή.

Ακόμη, το καρέ είναι είδος εργόχειρου, κεντητού ή πλεκτού (με βελονάκι), τετράγωνου, σε αντίθεση με το σεμέν, που χρησιμοποιείται για τα υπόλοιπα σχήματα (οβάλ, παραλληλόγραμμο κλπ.).

Επίσης, είναι είδος κουρέματος των μαλλιών. Έφυγε από τη μόδα. Συνήθης κουπ στις περούκες, το καρέ.

Εκφράσεις: «συμπληρώθηκε το καρέ: ήρθε και ο τελευταίος που περιμέναμε»

Παράγωγα: καρεδάκι!

Στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το καρέ από μόνο του δε σημαίνει τίποτε και περιφρονείται όπως δεν του αξίζει. Το διπλό, όμως, κατέχει περίοπτη θέση σε όλα τα κείμενα, σε όλα τα ρεπορτάζ και μπαίνει με ταχύτητα φωτός στα στόματα παρουσιαστών: Δελτίων Ειδήσεων, πρωϊνών, μεσημεριανών, απογευματινών, βραδινών εκπομπών, που αναμασούν για τρεις- τέσσερις μέρες τα ίδια θέματα με κάποιες προεκτάσεις, κατά πώς του βολεύει του κάθε αρχισυντάκτη.

Παράδειγμα: « -Θα συνδεθούμε τώρα με τον ρεπόρτερ μας στον τόπο του συμβάντος, όπου η κάμερά μας κατέγραψε καρέ- καρέ τα θρύψαλα της πόρτας από την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας.

-Σε ακούμε και σε βλέπουμε, Άννα-Μαρία- Έλενα.

-Ναι, Νίκο, εδώ ακριβώς κατέρρευσε η πόρτα. Καρέ- καρέ τα κομμάτια καταγράφονται από τον κάμεραμαν και, μάλιστα, μία κοτρόνα κατάφερε γερό χτύπημα στο «δόξα -πατρί» της σαραντάχρονης που φέρεται ως «βαποράκι» του εκρηκτικού μηχανισμού.

-Άννα- Μαρία- Έλενα, μήπως υπάρχει βίντεο που δείχνει καρέ- καρέ και την κατάρρευση της άτυχης γυναίκας;

 -Όχι, Νίκο, έχουμε, όμως βίντεο που δείχνει καρέ- καρέ τον σάκο πλάτης που σύρθηκε λίγο παραπέρα και της τσέπης, όπου βρέθηκε ένα σημείωμα.

-Ωραία. Δείξε μας, σε παρακαλώ, καρέ- καρέ τις σειρές του σημειώματος.

-Ναι, Νίκο, θα το δείχναμε καρέ- καρέ, αλλά πρόλαβε και το άρπαξε η αντιτρομοκρατική. Εκτός αν θέλετε να σας δείξουμε καρέ- καρέ την αρπαγή του.

-Άννα- Μαρία – Έλενα, αυτό το σημείο μας το έδειξε καρέ- καρέ ο πρωινός ρεπόρτερ μας. Να σε ευχαριστήσουμε ΄Άννα- Μαρία- ΄Έλενα και να πάμε τώρα, κυρίες και κύριοι στο διαμέρισμα που νοίκιασε η άτυχη γυναίκα «βαποράκι», με βεβαρημένο ποινικό μητρώο από σωρεία παρανομιών, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερη, όπως οι περισσότεροι εγκληματίες σ’ αυτή τη χώρα, όπου οι εκεί συνάδελφοι θα μας δείξουν καρέ- καρέ την έρευνα της αντιτρομοκρατικής».

Σήμερα, ζούμε σε μια ψηφιακή κοινωνία που παρουσιάζει πολλαπλές νέες προκλήσεις στην καθημερινή ζωή μικρών και μεγάλων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εφαρμογές επικοινωνίας και πολλοί ιστότοποι προσφέρουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλους και διευκολύνουν το διαμοιρασμό πληροφοριών και δεδομένων. Σχεδόν όλοι μπορούν να παράγουν πληροφορίες και να «δημιουργούν περιεχόμενο», πώς όμως κρίνουμε τι είναι αξιόπιστο; Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ευκολότερη η αναπαραγωγή και η κοινή χρήση κατασκευασμένου και χειραγωγημένου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, ο εντοπισμός παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών έχει γίνει πιο περίπλοκος. Μέγα θέμα για άλλο άρθρο.

Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ενημερώνονται για ποικίλα θέματα της επικαιρότητας που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους, γενικότερα.

Η κύρια πηγή ενημέρωσης στη σύγχρονη εποχή είναι τα Μ.Μ.Ε. Το έργο της πληροφόρησης αναλαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συλλέγουν, επιλέγουν και παρουσιάζουν ειδήσεις. Επομένως, είναι σαφές πως η ποιότητα της ενημέρωσης εξαρτάται από τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων στους θεατές. Τώρα, το πώς θα διαμορφωθεί η κοινή γνώμη, είναι ζήτημα αντίληψης, δηλαδή παιδείας, έστω κι αν μια είδηση αναμασιέται για τρεις ημέρες και, μάλιστα, καρέ- καρέ.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

150 μπαλόνια γέμισαν τον ουρανό της Καβάλας, στη μνήμη των καρκινοπαθών που «έφυγαν» από τη ζωή

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο...

Υπάρχει ενδιαφέρον της Ευρώπης για τις νέες τεχνολογίες;

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Η Ευρώπη, είναι αλήθεια πως άφησε...

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας επί της οδού Πιπίνου

Λόγω της εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή κεντρικής νησίδας,...

Φωτισμός στα Κάστρα της Περάμου υπάρχει, απλά χρειάζεται μία εντολή!!!

Χρήστος Μποσμπότης: Μελέτη δεν χρειάζεται, απλά πρέπει να ανέβει...

Θ. Μουριάδης: «Ο κ. Βλάχος το παρατραβάει, δεν θα του δώσω τίποτα…»

Σκληρή γλώσσα κατά του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένα...

Πάνω από 47 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο Παγγαίου

Βασίλης Τσιπουρόπουλος: «Κόσμημα» η ανάπλαση του δρόμου από Νέα...