Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Δικαστική Συμπαράσταση: Ασπίδα Προστασίας για τους Αγαπημένους μας Ανθρώπους

Ημέρα:

Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο χρειάζεται δικαστική συμπαράσταση, η καρδιά μας βαραίνει από την ευθύνη και την αγάπη.

🤔 Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι ένας δικός μας άνθρωπος, που ίσως κάποτε μας φρόντιζε, τώρα χρειάζεται τη δική μας φροντίδα και υποστήριξη με τέτοιο τρόπο. Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε έχει διπλή βαρύτητα, καθώς δεν επηρεάζει μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και τη ζωή αυτού που αγαπάμε. Η δικαστική συμπαράσταση δεν είναι απλώς μια νομική πράξη, αλλά μια βαθιά συναισθηματική διαδικασία που μας καλεί να είμαστε η φωνή και η ασπίδα για κάποιον που δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του.

Η δικαστική συμπαράσταση αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας θεσμό που εξασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων ατόμων που δεν μπορούν να διαχειριστούν πλήρως τις υποθέσεις τους.  Σε μια εποχή που η κοινωνική ευαισθητοποίηση αυξάνεται, ο ρόλος της δικαστικής συμπαράστασης είναι πιο σημαντικός από ποτέ, παρέχοντας την αναγκαία στήριξη σε ανθρώπους με διανοητικές, ψυχικές ή σωματικές δυσκολίες. 

Σε αυτό το βίντεο, θα μιλήσουμε για τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης. Θα εξετάσουμε εν συντομία για το ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση, ποιοι μπορούν να ζητήσουν δικαστική συμπαράσταση, πότε και γιατί επιβάλλεται η δικαστική συμπαράσταση, πως αποφασίζει το δικαστήριο σε περίπτωση δικαστικής συμπαράστασης.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

🔔 Πριν προχωρήσουμε μη ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μου. Κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.

Με τα άρθρα 1666-1668 ΑΚ, όπως ισχύουν από τις 20-12-1996, εισήχθη ο θεσμός της δικαστικής συμπαράστασης. Με τον θεσμό αυτό παρέχεται στα δικαστήρια η ευχέρεια επιλογών, ανάλογα με τις περιστάσεις, τις συνθήκες και τα ατομικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περίπτωσης να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πρόσωπα που έχουν σοβαρά ψυχοδιανοητικά ή σωματικά προβλήματα ή χαρακτηρολογικές παρεκκλίσεις.

💡 Σύμφωνα με το άρθρο 1666 ΑΚ παρ. 1, σε “δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 1. Όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του και 2. όταν, λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγο του, τους κατιόντες του ή τους ανιόντες του.” 

Στο παραπάνω άρθρο αναφέρονται οι βασικές και συνάμα απαραίτητες, κατά νόμο, προϋποθέσεις που δικαιολογούν να τεθεί σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης κάποιο ενήλικο φυσικό πρόσωπο.

Η έννοια της λέξης «μόνος» θα πρέπει να εκληφθεί ως δυνατότητα ή αδυναμία του προσώπου για αυτόνομη δράση, είτε αυτοπρόσωπα είτε με τη χρησιμοποίηση τρίτων προσώπων. 

Έτσι, η επιβολή της δικαστικής συμπαράστασης θα πρέπει να διαταχθεί, μόνον εφόσον η εκπροσώπηση του πάσχοντος δεν μπορεί να διασφαλιστεί με ηπιότερα μέτρα, όπως λ.χ. με προηγούμενη εκούσια αντιπροσώπευση 

“Ο ανήλικος, που βρίσκεται υπό γονική μέριμνα ή επιτροπεία, μπορεί να υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, αν συντρέχουν οι όροι της, κατά το τελευταίο έτος της ανηλικότητας. Τα αποτελέσματα της υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση αρχίζουν, αφότου ο ανήλικος ενηλικιωθεί” (άρθρο 1666 Α.Κ. παρ. 2).

Η ψυχική ή διανοητική διαταραχή πρέπει να προκαλεί ολική ή μερική αδυναμία του πάσχοντος προσώπου να φροντίζει μόνο του για τις υποθέσεις του. Η ολική η μερική αδυναμία συνίσταται σε ανικανότητα διαμόρφωσης ορθολογικής βούλησης και κρίσης σχετικά με τη διαχείριση των υποθέσεων (προσωπικής ή περιουσιακής φύσης) . 

Είναι πρόδηλο ότι η «αδυναμία» αυτή αντιστοιχεί προς «αποκλεισμό της χρήσεως του λογικού» και προς αποφασιστικό περιορισμό της λειτουργίας της βούλησης του προσώπου με την έννοια ότι ο περιορισμός πρέπει να έχει ως συνέπεια τη σημαντική μείωση της ικανότητας αντικειμενικού ελέγχου της πραγματικότητας. Και τέλος μεταξύ διαταραχής και αδυναμίας πρέπει να υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος.


Διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό στο σχετικό άρθρο στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/08/dikastiki-symparastasis-aspida.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του ΕΥΚ 

Πραγματοποιήθηκε στις 17/09/2024 συνεδρίαση με θέμα συγκρότηση Δ.Σ. του...

Λεωνίδας Παππάς: Αν δεν είμαστε ενωμένοι δεν θα έχουμε καμιά τύχη

«Μπορώ να πω σε γενικές γραμμές ότι το κλίμα...

Εκπρόσωποι εταιρειών κρουαζιέρας ενημερώνονται από τον ΟΛΚ

Με κύριο στόχο να εντάξουν το λιμάνι της Καβάλας...

Να προτιμήσουν τα βιβλιοπωλεία της Καβάλας οι καταναλωτές

Γιάννης Κελγιώργης: Η τοπική κοινωνία βγαίνει διπλά κερδισμένη Να προτιμήσουν...

Με 40 νοσηλευτές αναμένεται να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Καβάλας

Κατερίνα Πετράκη: Καταφέραμε τελικά να συναντηθούμε με τον υπουργό...

Ανάγκες πρόσληψης εργατών από τρίτες χώρες για τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Θάσο

Σήμερα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, στο Γραφείο του Δημάρχου...

Διαμαρτυρία των ιδιοκτητών ταξί της Καβάλας για την μεταφορά της πιάτσας

Διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Δήμου Καβάλας να μεταφέρει...