Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Εκστρατεία ενάντια στην παιδική κακοποίηση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Ημέρα:

spot_img

Πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στην παιδική κακοποίηση πραγματοποιεί σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το πρωί της Δευτέρας (19/11) η Ματίνα Γαβριήλογλου, ψυχολόγος στον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρουσίασε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε φορείς στοιχεία για την παιδική κακοποίηση, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του «ΧτΠ» στην Καβάλα.

«Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, για να γνωρίζει πως λειτουργούμε και πως μπορούν να απευθύνονται σε εμάς…»

«Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ενάντια στην παιδική κακοποίηση και το «Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 23 χρόνια στηρίζει παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και παραμέλησης. Όλο τον Νοέμβριο «τρέχει» μια εκστρατεία ενάντια στην παιδική κακοποίηση και στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, για να γνωρίζει πως λειτουργούμε και πως μπορούν να απευθύνονται σε εμάς, ώστε παιδιά που είναι θύματα κακοποίησης να λαμβάνουν φροντίδα και υποστήριξη», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Γαβριήλογλου.

«Στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτή τη σιωπή…»

«Όλα δείχνουν ότι το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, δυστυχώς μένει μυστικό. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει όλη αυτή η εκστρατεία εκ μέρους του «ΧτΠ». Στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτή τη σιωπή», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια των δηλώσεών της η ψυχολόγος του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Υπάρχουν διάφορες μορφές κακοποίησης, όπως η σωματική, η συναισθηματική και η σεξουαλική, η οποία δεν αναφέρεται όπως οι άλλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιστατικά, καθώς είτε δεν καταγγέλλονται, είτε δεν γίνονται αναφορές», συμπλήρωσε η κ. Γαβριήλογλου.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση

Ως σεξουαλική κακοποίηση ορίζεται η εμπλοκή ενός παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν κατανοεί πλήρως ή για την οποία δεν είναι σε θέση να συναινέσει. Τα παιδιά μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση τόσο από ενήλικα άτομα όσο και από άλλα παιδιά τα οποία λόγω της ηλικίας τους ή του αναπτυξιακού τους σταδίου βρίσκονται σε θέση ευθύνης, εμπιστοσύνης ή δύναμης σε σχέση με το θύμα. Μελέτη της κλινικής Mayo έδειξε ότι άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να εμφανίσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, αλλά και να προβούν σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Το 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 129 σχολεία και φορείς, σε συνολικά 1.381 γονείς, 206 εκπαιδευτικούς, 2.199 μαθητές και 107 επαγγελματίες.

Το 10μηνο του 2018, πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις σε 112 σχολεία και φορείς και σε 4.157 μαθητές. Το 10μηνο του 2018 το «ΧτΠ» έλαβε στη γραμμή SOS 1056, 647 καταγγελίες που αφορούσαν σε 1.186 παιδιά, τις οποίες προώθησε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Μόνο το 0,3% (3 παιδιά) αφορούσε σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, ενώ το 2017 οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν συνολικά 8 παιδιά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκλογές ΤΕΕ: Ζητούμενο είναι η μεγάλη συμμετοχή

Απόστολος Παυλίδης: Τη συμμετοχή τη θέλουμε και μετά τις...

Μ. Λαζαρίδης: Ισχυρή Ελλάδα στις Βρυξέλες και πολιτική σταθερότητα

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν δύο διαστάσεις, οι οποίες είναι...

Πόνος και Δικαίωση: Η ιστορία ενός πατέρα που κατηγορήθηκε ψευδώς

Σήμερα θα πούμε μια σύντομη ιστορία με ένα πατέρα...

Ίδια γεύση με πέρυσι αφήνει η σχολική χρονιά

Αργύρης Μυστακίδης: Στις πανελλαδικές εξετάσεις κανείς δεν προσέρχεται έχοντας...

Ενημέρωσαν τον Θ. Μαρκόπουλο για τα θέματα του Αμυγδαλεώνα

Τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα και...

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν...

Στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη η Θάσος

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Θάσος...