Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Οι όροι του μνημονίου είναι δική τους υπόθεση…»

Ημέρα:

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει και δικές της είναι όλες οι ευθύνες», υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με το αδιέξοδο που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με τους δανειστές.  

«Όντως η κυβέρνηση είναι σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο, διότι αυτή την στιγμή καλείται να διαχειριστεί προβλήματα από την εφαρμογή της συμφωνίας που αυτή έχει υπογράψει, μέσα σε ένα κλίμα αντίδρασης κυρίως από τον κόσμο της, ο οποίος καταλαβαίνει ότι όσα λέγονταν προεκλογικά τον Ιανουάριο κι όσα λέγονταν στο εξάμηνο της διακυβέρνησης μέχρι την συμφωνία, ήταν ανακρίβειες στην καλύτερη περίπτωση, ψέματα στην χειρότερη. Από την μια δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με αυτά που υπέγραψε, από την άλλη λέει ότι θα διορθώσει όσα μπορεί, ενώ μας λέει ότι έχει κι ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο είναι κοινωνικά δίκαιο και θα εφαρμοστεί μαζί με όλα τα μέτρα του μνημονίου. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στην απόλυτη σύγχυση», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Η υπόθεση των ισοδυνάμων δεν είναι εύκολη, όταν δεν είσαι προετοιμασμένος»

Παράλληλα, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον πολύ δύσκολη για την χώρα, ενώ τόνισε ότι όσο η κυβέρνηση δεν βρίσκει ισοδύναμα, τόσο οι απαιτήσεις των δανειστών θα αυξάνουν.

«Ο χρόνος τρέχει, οι δανειστές, ένας – ένας, έρχονται στην Ελλάδα, όχι για να επαινέσουν, αλλά για να πιέσουν και μαζί με όλα αυτά έχουμε την εκρηκτική κατάσταση με το προσφυγικό πρόβλημα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την χώρα και η πίεση αυξάνεται. Παράλληλα, οι λογαριασμοί για τους πολίτες έρχονται ο ένας μετά τον άλλο, δεν καταργήθηκαν και μάλιστα είναι και αυξημένοι. Η κυβέρνηση έχει αναλωθεί σε μια κουβέντα για ισοδύναμα, από ζητήματα που η ίδια με ευθύνη της έβαλε στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα η ανοησία με τον Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η υπόθεση των ισοδυνάμων δεν είναι εύκολη όταν δεν είσαι προετοιμασμένος και δεν έχεις επεξεργαστεί μέχρι κεραίας τα νούμερα για να κάνεις τις προτάσεις. Όσο δεν βρίσκονται ισοδύναμα, τόσο οι απαιτήσεις των δανειστών εντείνονται», ανέφερε σχετικά.

Από τις αντοχές της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Το αν θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα θα εξαρτηθεί από τις αντοχές της κυβέρνησης. Αν επιχειρήσει να εφαρμόσει όσα έχει συμφωνήσει, τότε θα πάμε έστω και με τις καθυστερήσεις σε αξιολόγηση, εκταμίευση της δεύτερης δόσης και μετά ίσως σε μια συζήτηση για το χρέος. Όμως αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει, αν δεν υπάρχει αξιολόγηση. Πρέπει επίσης να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν όλα τα δύσκολα θέματα που η κυβέρνηση τραβάει πίσω στον χρόνο, όσο μπορεί. Πέρασαν δυο πακέτα προαπαιτούμενων, ενώ τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη. Αυτά είναι η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, που γίνεται με τρόπο που εξοντώνει τον αγροτικό κόσμο και δεν μαζεύει τα έσοδα που το κράτος, ενώ περιμένει επίσης η συζήτηση για το ασφαλιστικό που πάει για ριζική αναδιάρθρωση έχοντας στον πυρήνα του κι άλλες περικοπές.  Πέρυσι τέτοια εποχή δεν αντιμετωπίζαμε τέτοια θέματα, καθώς όλα αυτά δεν ήταν στο τραπέζι. Υπήρχε ένα άλλο μικρότερο πακέτο που δεν ήταν τίποτα πραγματικά μπροστά σε αυτά που η κυβέρνηση καλείται τώρα να εφαρμόσει. Όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτούς τους επτά μήνες της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., ο λογαριασμός μεγάλωσε κι επομένως η άλλη πλευρά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για να καλυφθούν οι τρύπες που δημιουργήθηκαν».

«Οι όροι του μνημονίου είναι δική τους υπόθεση…»

Τέλος, δίνοντας απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Μην αναζητούν ευθύνες εδώ κι εκεί, γιατί οι ευθύνες είναι δικές τους. Εμείς είχαμε ψηφίσει το πακέτο της συμφωνίας συνολικά, προκειμένου να μη βρεθεί ξαφνικά η χώρα εκτός ευρώ κι έρθουν τα χειρότερα. Όμως οι όροι του μνημονίου είναι δική τους υπόθεση κι είπαμε ότι δεν συμφωνούμε με αρκετούς από αυτούς. Αν όπως λένε τα ψηφίσαμε, τότε γιατί έρχονται για δεύτερη φορά για να τα ξαναψηφίσουμε; Θα μπορούσαμε να είχαμε ξεμπερδέψει και να μην γίνεται αυτή η δυσάρεστη κουβέντα. Τώρα έρχονται ένα – ένα και χρειάζεται να ψηφιστούν ξεχωριστά. Αν είχαμε καθαρίσει από την πρώτη φορά, απλά δεν θα έρχονταν για δεύτερη! Επομένως, οι αντιρρήσεις μας για την φορολόγηση των αγροτών είναι βάσιμες και η κουβέντα για ισοδύναμα είναι μια πολύ λογική πρόταση από την πλευρά μας. Η κυβέρνηση όμως είναι αυτή που αποφασίζει και δικές της είναι όλες οι ευθύνες».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...