Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Κυριαζίδης: «Οι μηχανικοί δεινοπαθούν…»

Ημέρα:

spot_img

Τραγική είναι η κατάσταση που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί, καθώς η ανεργία η του κλάδου έχει χτυπήσει «κόκκινο»! Ειδικότερα για τους μηχανικούς που πρόσφατα μπήκαν στο χώρο, τα ποσοστά ανεργίας, ξεπερνούν ακόμη και το 60%, ενώ τις εισφορές τους, τις πληρώνουν οι ίδιοι τους οι γονείς!

Στον «Ενήμερο» μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος με έμφαση υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες απασχόλησης των μηχανικών είναι πλέον ελάχιστες.

«Οι μηχανικοί δεινοπαθούν…»

 «Η ανεργία στον κλάδο μας είναι μεγάλη, καθώς ειδικά στους νέους μηχανικούς η κατάσταση είναι τραγική! Το ποσοστό ξεπερνά ακόμη και το 60%! Οι νέοι συνάδελφοι ψάχνουν άλλες δουλειές, δεν ασχολούνται με το αντικείμενο και είναι και υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις υπέρογκες εισφορές, τις οποίες στην ουσία πληρώνουν οι γονείς τους! Οι μηχανικοί δεινοπαθούν! Δεν υπάρχει αντικείμενο πλέον. Είναι ελάχιστες οι δυνατότητες απασχόλησης. Τα δημόσια έργα έχουν σταματήσει την τελευταία χρονιά. Έχουμε πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις των έργων, άρα δεν πληρώνονται λογαριασμοί, δεν έχουμε μελέτες δημοσίου, με αποτέλεσμα η κατάσταση ως τραγική και μόνο να μπορεί να χαρακτηριστεί. Είμαστε από τους κλάδους που χτυπήθηκαν από την πρώτη στιγμή με τον χειρότερο τρόπο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους μηχανικούς ακολουθούν μια σειρά άλλων επαγγελμάτων, τα οποία είναι κοντά στα 150», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Νομοθετική ρύθμιση «σώζει» την τελευταία στιγμή από τις υπέρογκες εισφορές

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί, το οποίο πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει θιγεί και από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, είναι αυτό των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, υπογράμμισε: «Η κατάσταση για τους μηχανικούς, γίνεται ολοένα και χειρότερη. Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δηλαδή από τον Ιούλιο, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις αυξημένες εισφορές στο ταμείο τους. Βέβαια είναι σε εξέλιξη μια νομοθετική ρύθμιση, έστω της τελευταίας στιγμής, η οποία ανακουφίζει κάπως την κατάσταση, παρατείνοντας το καθεστώς των μέχρι τώρα ισχυουσών εισφορών, αλλά δεν λύνεται επί της ουσίας το ζήτημα. Οι μηχανικοί όταν δεν έχουν δουλειά δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι και μη ενήμεροι ασφαλιστικά, οπότε δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Παράλληλα, το ταμείο μας γίνεται ελλειμματικό και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που μας πηγαίνει διαρκώς προς τα πίσω. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, μετά από παρεμβάσεις των συλλογικών μας οργάνων και βουλευτών, δίνει την δυνατότητα για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, άρα θα πληρώσουν λιγότερες εισφορές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016 θα ισχύουν οι παλιές εισφορές».

Η ανάκαμψη έρχεται με τα …κυάλια!

Όσον αφορά τέλος, το αν υπάρχει κάποια ελπίδα για ανάκαμψη στον κλάδο των μηχανικών, η απάντηση του Δημήτρη Κυριαζίδη, ήταν χαρακτηριστική: «Η δυνατότητα ανάκαμψης του κλάδου μας, είναι κάτι που το βλέπουμε στο μέλλον, σε βάθος χρόνου. Στην ουσία με τα κυάλια! Ελπίζουμε με το νέο Ε.Σ.Π.Α. ότι θα αρχίσουν να υπάρχουν κάποιες προσκλήσεις και θα δοθεί μια κάποια κίνηση από εκεί, αλλιώς είμαστε χαμένοι! Το Τ.Ε.Ε. προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά κι εκείνου οι δυνάμεις μειώνονται, όπως είναι λογικό, αφού μειώνεται η δύναμη του κλάδου μας», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Πηγή: Ενήμερος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...

Ενημέρωση για τα «safe houses» για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης...

Προσπάθεια για αλλαγή χρήσης του πρώην Σανατορίου

Εξετάζεται η παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου της ΙΕΚ στον...

Παρουσία της Περιφέρειας ΑΜΘ στην FRESKON – HELEXPO

Την έκθεση FRESKON - HELEXPO  στην Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο...

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αποτελεί εμπόδιο η έλλειψη συνεργασίας των γονέων;

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο γονιός που επιδιώκει αποκλειστική...

Η ΠΕΔ-ΑΜΘ λέει ξεκάθαρα όχι στη συνένωση των ΔΕΥΑ

Σάββας Μιχαηλίδης: Αναγκαστική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί...

Οι «Μοναδικές Γεύσεις» της Καβάλας ταξίδεψαν στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα

Υπό τον τίτλο «Μοναδικές Γεύσεις», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη (10/4)...