Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάκης Κρεμύδας: Δικαίωση μετά από 6 χρόνια για τα ΑΜΕΑ

Ημέρα:

spot_img

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, χαρακτηρίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. Καβάλας Μάκης Κρεμύδας, την εγκύκλιο που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και αφορά τις ενστάσεις στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο όταν το άτομο που αξιολογείται από τα ΚΕ.Π.Α. λάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας και αποφασίσει να προβεί σε ένσταση σε δευτεροβάθμια επιτροπή, τότε το αρχικό ποσοστό δεν θα μειώνεται, όπως πολλές φορές συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά θα παραμένει είτε το ίδιο ή στην καλύτερη περίπτωση θα αυξάνεται.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τον αγώνα των Α.Μ.Ε.Α. μετά από έξι ολόκληρα χρόνια!

«Είναι κάτι που διορθώθηκε από το προηγούμενο διάστημα, όταν παρατηρούσαμε το φαινόμενο, κάποιος με ποσοστό αναπηρίας π.χ. 60% να υποβάλει ένσταση επειδή θεωρούσε ότι αδικείτο, οι επιτροπές να μειώνουν το ποσοστό σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κι αυτό λειτουργούσε σαν απειλή του τύπου «μην κάνετε ενστάσεις γιατί μπορεί να μειωθεί το ποσοστό σας». Η νέα εξέλιξη είναι θετική, καθώς στο έκτο έτος λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α. κατορθώσαμε ως αναπηρικό κίνημα, να περάσουμε σε αυτή την εγκύκλιο την άποψη μας ότι στην ένσταση δεν πρέπει να μειώνεται το ποσοστό, αλλά μόνο να αυξάνεται», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο Μάκης Κρεμύδας.

Βελτιωμένη η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. – Σημαντική η μείωση των ημερομηνιών αναμονής

Ερωτηθείς για την γενικότερη εικόνα των ΚΕ.Π.Α., τα οποία τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζαν αρκετά προβλήματα, ο κ. Κρεμύδας απάντησε: «Η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. σε επίπεδο ημερομηνιών αναμονής έχει βελτιωθεί. Αυτή τη στιγμή είναι στους τρεις μήνες και κάτω συνήθως, ενώ παλιότερα φτάναμε μέχρι και ενάμιση χρόνο! Όταν σε μια απόφαση γινόταν κάποιο λάθος και έπρεπε να γίνει επανεξέταση ή υπήρχε ένσταση από τη διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα, υπήρχαν καθυστερήσεις ακόμη και τρία χρόνια. Είχαμε αρκετά περαστικά που συνάνθρωποι μας έφευγαν από τη ζωή και δεν είχαν περάσει επιτροπή! Πλέον είμαστε σε καλό επίπεδο τόσο με τις ημερομηνίες, όσο και στη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. γενικότερα. Προβλήματα βέβαια πάντα υπάρχουν, τα οποία στο αναπηρικό κίνημα τα επισημαίνουμε, τα καταγράφουμε, τα προωθούμε στην εθνική συνομοσπονδία, η οποία με τους υπεύθυνους σε κάθε επιτροπή προσπαθούν ανάλογα με το θέμα να το επιλύουμε και να το βελτιώνουμε».

Καλά τα νέα και στον εργασιακό τομέα των Α.Μ.Ε.Α.

Θετικές για τα Α.Μ.Ε.Α. είναι επίσης και οι εξελίξεις που αφορούν στο εργασιακό κομμάτι. Γι’ αυτές ο Μάκης Κρεμύδας τόνισε: «Όσον αφορά το εργασιακό μας, ανέκαθεν τα άτομα με αναπηρία είχαν πρόβλημα με την αποκατάσταση τους. Ο μοναδικός νόμος ήταν ο 2643 που προκήρυττε θέσεις για τα Α.Μ.Ε.Α. σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία προκήρυξη μέσω Ο.Α.Ε.Δ. έγινε το 2008 κι έκτοτε δεν υπήρξε άλλη προκήρυξη για εμάς. Από παλαιότερα θέλαμε ως αναπηρικό κίνημα να αλλάξουμε και να τον βάλουμε γενικότερα μέσα στις προκηρύξεις που θα γίνονται από τον Α.Σ.Ε.Π. Αυτό έγινε εφικτό με τον 4440 του 2016 όπου πλέον σε όλες τις προκηρύξεις που γίνονται μέσω Α.Σ.Ε.Π., τα Α.Μ.Ε.Α. έχουν την δυνατότητα να προσλαμβάνονται κατά το 16% των ατόμων που θα προσληφθούν από μια προκήρυξη. Είναι θετικό μέτρο που έρχεται να κουμπώσει και με τον 4341 του 2015 που έλεγε ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω Ο.Α.Ε.Δ. για την ενίσχυση της απασχόλησης, τα Α.Μ.Ε.Α. που έχουν προνοιακό επίδομα αναπηρίας αυτό δεν θα κόβεται, αλλά ο εργαζόμενος θα παίρνει και τον μισθό του. Επίσης και στα ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. το επίδομα δεν θα κόβεται. Εν μέσω κρίσης λοιπόν καταφέραμε να τα περάσουμε όλα αυτά σε ένα άξονα για την εργασία, αρκεί βέβαια από την άλλη να γίνονται προκηρύξεις που δυστυχώς είναι πλέον δυσεύρετες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...